Perşembe, Eylül 10, 2009

Sakızlı Güllaç ,Dondurmalı İrmik Helvası

Ramazanı ifade eden en güzel tatlıdır güllaç.Ama içinde gülsuyu olmamalı,gülsuyu ile hala aramız limoni:)Muhallebili güllacın güllaç kısmını:) buradaki tarifiyle yaptım.Güllaç için tavsiyem kesinlikle Saffet Abdullah,sütü güzel çekiyor, yapraklar incecik oluyor.Muhallebisi için bu sefer hazır sakızlı muhallebi kullandım.Sakızlı muhallebi güllaça çok yakıştı,eşim çok beğendi.
Sade muhallebiyle de çok güzel oluyor tavsiye ederim:) sade muhallebi için Hatice ablamdan öğrendiğim,hertürlü tatlıya kullandığım,hafif,lezzetli, şaşmaz bir tarif olan buradaki tarifi, buradaki muhallebi tarifini veya değişikliklere açıksanız buradaki keşkülü tavsiye ederim.
Tarifler, İftar Bereketi Etkinliği 3-gelibolu17 arkadaşımıza gitsin.
Hazırlanışına gelince;
Muhallebili Güllaç;
Malzemeler;
  • 1 paket güllaç-13 adet
  • hazır sakızlı muhallebi
  • 2.5 lt süt
  • 3 su bardağı şeker
  • ceviz fistık fındık
arasına;
  • bir paket sakızlı muhallebi
  • 2,5 bardak süt
üzerine ;
  • nar ve ceviz
Yapılışı;
  1. Sütü ve toz şekeri iyice ısınana kadar pişirin. Sakızlı muhallebiyi yarım litre süt ile hazırlayın.
  2. Bir güllaç yufkasını kırarak büyük boy dikdörtgen borcama yerleştirin.(Paketlerden farklı adette çıkıyor,ben 5-6 güllaç yaprağına 1 lt.süt hesabıyla yapıyorum tekrar belirteyim dedim..) İkinci yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Üzerine kepçeyle sütten gezdirin.
  3. güllaç yapraklarının yarısını bitirince üzerlerine muhalebiyi yayın.Geri kalan katları da tamamlayın. En üst kata gelince artan sütün içine gül suyu ilave edip güllacınızın üzerine gezdirin.yufkalar bütün sütü çekiyor, telaşlanmayın.
  4. Eğer ertesi gün için hazırlıyorsanız üzerini streçleyip dolaba kaldırın. Ertesi gün nar ve cevizle süsleyip servis yapın.





Dondurmalı irmik helvasını eklemeyi unutmuşum:) dondurma sanki helvanın ağırlığını hafifletti gibi.İftardan sonra tatlısız yapamam derseniz ve helvayı yapmaya sabrınız varsa tavsiye ederim.Yapılışına gelince;
İrmik helvasını buradaki tarife göre hazırlayın.Islatılmış derin bir kaseye sıcak helvadan 2-3 kaşık alıp kenarlara doğru bastırarak hazırlayın 2 top hazır dondurma (ben Carte d'or'un krem karamelli dondurmasını kullandım) koyun ve tekrar helvayla üzerini kapatın ve hemen servis yapın.Deneyecek olanlara afiyet olsun.



15 yorum:

  1. Salihacim,
    Gullac icin hic soylenecek birsey yok zaten,cok hos ama bu dodurmali irmik tatlisi bana "hiimmm" detirtti dogrusu:)
    Eline saglik canim.
    Iffet

    YanıtlaSil
  2. Canım güllaç a muhallebiyi ilk defa duydum süper bir fikir :)
    İrmiğe de gelince bayılırım hele dondurmalısı enfes olacağından hiç şüphem yok..
    Ellerin dert görmesin...
    Ve annen ve baban için dua istemişsin. Tabiki seve seve inşALLAH dua edeceğim tatlım....
    Herşey gönlünce olsun hayırlısıyla inşALLAH...
    Kocaman öpüyorum umre dönüşü görüşürüz inşALLAH...

    YanıtlaSil
  3. Salihacığım,
    Nefis tarifler yayınlamışsın son zamanlarda .Hangisine bakacağımı şaşırdım. Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. salihacım ellerine saglık harika olmuş ya bir ben yapmadım şu sakızlı güllacı ah bir zamanım olsa neler yapıcamda günün 24 saaati yetmez oldu bana bazen diyorum sevgili birsence gibi ya keşke 28 saat olsa idi bir gün :))
    ellerin dert görmesin canım ikiside cok hoş hele dondurmalı irmik ben bu tadı çok seviyorummm bana yollarmısın bir kase :))

    YanıtlaSil
  5. Süper olmuş canım. Bende gülsuyunu pek sevmem. Lezzet olarak ta güllaçta şart değil bence. Muhallebili kesinlikle iyi fikir.
    İrmik helvan süper. Ben arasında kaymak koyuyorum. Öyle de çok güzel oluyor canım.
    Bu arada sitem düzeldi. Yani öyle umuyorum. ' gündür uğraşıyorum. Sorun kalmaması lazım. Bir ara dene bakalım canım.
    Sevgilerimle
    Tijen AKTAY

    YanıtlaSil
  6. helva çok lezzetli görünüyor salihacım...şimdi olsada yesek....size afiyet olsun.sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. hımm bayıldığım iki lezet ellerine sağlık canım ....

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım:) helvayı çok severim ama güllaçla aram pek iyi değil...

    YanıtlaSil
  9. Gül suyundan dolaı şimdiye kadar hiç güllaç yemedim. ne biliyim işte olmadı kısmet :) ön yargılıyım sanırım.. ama görüntü nefis olmuş... helva ise nefis,yemede yanında yat dediklerinden :)
    ellerine sağlık...

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Güllacı ben de bu şekilde yapıyorum.Çok seviliyor.Ama irmik helvasını dondurmalı denemedim hiç.:((
    Muhteşem görünüyor.Ellerine sağlık Salihacığım.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. cancağızım eline sağlık güllaça bayılırım ...napsak....
    pc im yapıldı buralardayım artık.

    YanıtlaSil
  12. Canım benim güllaça asla dayanamam ellerine sağlık süper helvanda muhteşem ben güllaçı alıp kaçsam olurmu:))Kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel bir kandırmaca olmuş dondurma olayı :)

    YanıtlaSil
  14. merhaba canım bu güzel tariflerin yayında.çok teşekkür ediyorum.sevgiler.selamlar.
    tekrar beklerim.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)