Çarşamba, Eylül 01, 2010

Zerde

zerde


Önce mozaik pasta çekti ilgimi ,Sevgili Mine'nin blogunu gezerken (tarifini ekleyeceğim kıvamı tam tadı nefis)..uygulayıp memnun kalınca yorumumu yazayım dedim bir de ne göreyim ;zerde...Hayatımda hiç yemedim ama canım çekti bi kere :).
Ufak bazı dokunuşlar var kendimce,safran almaya gittiğim de sayın aktar,zerde yapacağımı söylediğim de zerdeye zerde boyası alınır,safran alınmaz diye ısrar edince zerde boyası aldık,bu arada zerde boyasını zerdeçal kutusundan verdi :), sıcakken tadına baktığım da şekeri az dedim kendi kendime,yarım bardak daha ekledim:) gülsuyuyla zaten güllaçtan ötürü aramız limoni:) eklemedim gitti...
Çok hafif lezzzeli bir tatlı zerde,iftar davetimde herkes beğenince tarif defterimde yerini aldı.Sevgili Mine'ye çok teşekkürler bu güzel tarifi için.Ayrıca blogunun yaş günü,nice yıllara arkadaşım....

ekleme;Şefika annemin notu;  yemek için tabağa aldığınız yemek ve çorbalarınızın üzerine bir tutam toz zerdeçal serperseniz şifa yemiş olursunuz.Her türlü kansere şifadır.



zerde6





Zerde;
malzemeler;
  • yarım s.b pirinç
  • 5 s. b su
  • 1.5 s.b toz şeker        _2 bardak kullandım_
  • 2 tatlı kaşığı safran     _1 tatlı k.zerdeçal kullandım_
  • 2 y.k nişasta              _3 y.k kullandım_
  • 1 y.k  gül suyu           _kullanmadım_
üzeri için; 1'er y.k fıstık ve kuş üzümü

yapılışı;
  1. zerde boyasını yani zerdeçalı bir kasede sıcak suda eritin.
  2. pirinçleri üzerin aşacak kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
  3. nişastayı az suyla ayran kıvamında açın.
  4. haşlanıp suyunu çekmiş pirinçlerin üzerine zerdeçallı suyu,nişastayı ve 5 bardak suyu ekleyip karıştırın ve kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
  5. kaselere boşaltıp soğutun.tavada fıstıkları hafif pembeleşene kadar çevirin.zerdelerin üzerini fıstık,üzümle süsleyin..

17 yorum:

  1. Saliham ellerine sağlık canım zerdeye bayılırım
    Mineciğimde görünce vurulmuştum:))Bereketli if
    tarlar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. canım rengi harika olmuşş:))
    ellerin dert görmesinn:))
    bende oruçluken canım neler neler çekiyor evde olsam mutfağa hapsolurdum sanırım işyeri beni frenliyor..
    bu arada mine ablamın o pastasına bende bayılmıştımm:))

    YanıtlaSil
  3. Canım çok albenili olmuş bu tarif .. Bende ne yedim ne tattım ama zerdeçalın aromasını çok beğenirim. Bir komşumun Bolu'lu aşçı babası aşureye koyuyor ve nefis bir tadı oluyor..Bunu bende müsait bir zamanımda denemeliyim Eline sağlık Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Şimdi bende bu görüntüye bayıldım Salihacığım bende bunu deneyeceğim eline sağlık güzel yorumların dileklerin için çok teşekkür ediyorum seni tanımak benim dostluk haneme büyük bir kazanç iyiki seni tanımışım sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Canım hiç denemedim. Çok güzel görünüyor.
    Denenecekler listesine aldım...
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Salihacım zerdeler pek bir lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı bir lezzet. (İftar için bir kase alıyorum. Nasıl olsa siz çok yapmışsınız.)
    Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  8. ıımmm... enfes olmuş.hakikaten zerde boyasıyla daha güzel bir renk oluşmuş ellerine sağlık canım afiyet olsun inşallah...
    kucak dolusu sevgiler.....

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik canim harik gorunuyor
    daha once hic yemedim
    denicem insallah

    YanıtlaSil
  10. zerdeyi hiç tadmadım, ama görüntü muhteşem, ellerine sağlık arkadaşım.....

    YanıtlaSil
  11. derya sagol,sanada..
    denizcim teşekkürler,
    şükran aşure degısık bır tadım olur denemek lazım,
    mine tarif için teşekkürler,
    tijen çok hafif dene bak görüceksin,
    ebru teşekkürler:),
    fuat buyrun afıyet olsun....
    lezzet marıfet bendende sana kucak dolusu sevgıler,
    öznur tesekkurler..
    eldivenlerim sagol :)

    YanıtlaSil
  12. Ne zaman dır benimde aklımda !
    Yapamadım gitdi bir türlü..
    Resimlere bakdıkca iç gecirdim..
    Ne de güzel bir görüntü..
    Ellerıne sağlık bereketi bol olsun.

    YanıtlaSil
  13. annem de mutlaka her yemeğine zerdeçal ekler. bana tadı biraz acımsı geliyor ama eklemeye gayret ederim ben de. zerdeye gelince hmmm harika bir tablo bu, eline sağlık

    YanıtlaSil
  14. Nasıl güzel bir görüntü bu Salihacığım ellerine sağlık... Ben hiç denemedim zerdeyi, inşallah bir ara deneme fırsatım olur... Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Anacım ben zerdeye bayılırım, aklıma hemen sünnet gelir zerde diyince:)
    ellerine sağlık,o aktar çok biliyomuş yanlış yönlendirmesin insanları iştahım kabardı yapsakda yesek:)

    YanıtlaSil
  16. hiç yemedigim ama hep merak ettigim ve en kısa zamanda deneyecegim bir lezzet.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  17. sevil denemenin zamanıdır o zaman :),
    yasemin, bende ek ekleyemem kokusu tuhaf geliyor :(,teşekkürler..
    aysel ne kadar uzun zaman oldu dimi:)sagol,sevgıler...
    sultan benım aklıma bişi gelmiyor,hatırası yok:)sevgılerımle...
    eylem umarım dener memnun kalrısın,sevgiler.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)