Tartla turta arasındaki fark yıllardır karıştırılır bi durum.Aslında farklılık ufak tefek detaylarda sadece.Yoksa herşey damak tadınıza kalmış..
Turta hamuru içine giren malzemeleriyle ( meyvalar önce şekerle pişirilir) beraber pişer sıcak veya ılık yenir.
Aslında kültürler arasında da farkedebiliyor,amerikan kültüründe kışın sıkça yapılan turta yanında sade dondurmayla servis edilirken avrupalılar çırpılmış kremayla servis etmeyi tercih ediyorlar.
Tart hamurunda ise asla kabartma tozu olmaz ,kıtırlığı ve lezzeti malzemelerin soğukluğu ve hızlı çalışılmasından gelir,tek başına pişip soğuduktan sonra üzerine hazırlanan krema,muhallebi vb. ve taze meyvalarla servis edilir.
Bana göre bloga tarif yazmanın zor yanı böyle alengirli, dikkat şıkları olan tarifleri yeteri kadar anlatamama korkum.Anlaşılmayan bişey olursa tekrar tekrar cevaplarım hatta tart hamuru hakkında ayrı bir başlık açıp maddeler halinde yazabilirim.
Aşağıdaki tarif ise benim gibi ince hatta biraz orta kalınlıkta hamur ve bol malzeme sevenler için geliyor,sevmeyenlereyse sözüm bu tarifi muhakkak deneyin bayılacaksınız :))
Herkese güzel bir hafta sonu dileklerimle.....
Bana göre bloga tarif yazmanın zor yanı böyle alengirli, dikkat şıkları olan tarifleri yeteri kadar anlatamama korkum.Anlaşılmayan bişey olursa tekrar tekrar cevaplarım hatta tart hamuru hakkında ayrı bir başlık açıp maddeler halinde yazabilirim.
Aşağıdaki tarif ise benim gibi ince hatta biraz orta kalınlıkta hamur ve bol malzeme sevenler için geliyor,sevmeyenlereyse sözüm bu tarifi muhakkak deneyin bayılacaksınız :))
Herkese güzel bir hafta sonu dileklerimle.....
bu tarifi piti-piti/yasamladans arkadaşımızın evsahıpliğini üstlendiği 'çay-kahve bahane etkinliği'ne yolluyorum...kolaylıklar dilerim....
malzemeler; 'tarif,martha day'dan uyarlamadır'
Fransız Tart Hamuru:(24 cm. kalıp için)
- 2 Su Bardağı Un
- 125 gr.Soğuk Tereyağı
- 2-3 Yemek Kaşığı Soğuk Su
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 2 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
- 1 Tutam Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
- 5 Adet Orta Boy Elma
- 5 (tepeleme) Yemek Kaşığı Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
- Mümkün olduğu kadar hızlı çalışıyoruz ki başarılı bir tart hamuru yapalım ve yerken mest olalım :)
- Bütün malzemeler soğuk olmalı tereyağı dilerseniz küçük parçalara ayırıp mutfak robotuna alın üzerine 1-2 kez elediğiniz unu ilave edin ve kısa kısa aralıklarla robotu çalıştırın.
- Eğer robotla yapmıcaksanız parmak uçlarınızla hızlı hızlı ufalar gibi karıştırın.Dilerseniz çatallada yapabilirsiniz el teması olmaz ve istemediğimiz sıcaklığı vermeyiz hamura.Görüntü ekmek kırıntısı gibi olucak aman hamurla fazla oynamayın.
- Yumurta sarısı,limon suyu ve soğuk suyu bir kasede karıştırıp azar azar hamura ekleyin ve yoğurun.
- Sert bir top haline getirin.Hamur çok sertleştiyse 1 kaşık daha soğuk su ekleyebilirsiniz.
- Buzdolabı poşetine sarıp dolaba kaldırın.En az 30 dk. maks.1 saat dinlenmeli.
- Bu arada elmaları rendeleyip şekerle karıştırın ve limon suyunu döküp 10 dk. pişirin.Pişmeye yakın tarçını ekleyip ocaktan alın ve soğutun.
- Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde ayırıp,kalanını tezgaha alıp biraz yoğurun,kalıp genişliğinde açın ve yerleştirin.Kenarlarını bıçakla kesip temizleyin ve elmalı harcı dökün.
- Ayırdığınız hamuru üzerine rendeleyin.180 derece ısınmış fırına verip üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkınca soğutun ve pudra şekeri serperek servis yapın.
- Afiyetler olsun!!!!
ELLERİNE SAĞLIK SALİHA'CIM,BENİM ELMALI TURTAMA BENZEMİŞ,ÜZERİNE HAMURU RENDELEYİNCE ÇOK ŞIK OLUYOR..
YanıtlaSiltesekkurler Reyhancım :)) evet gerçekten daha guzel duruyor göze hıtap edıyor dimi:)
YanıtlaSilelmaya bayılırım, tartda hele daha çok severim görüntü süper tabağı alıp kaçıyorum canım, sevgiler
YanıtlaSileline sğlık... öncelikle çok şık.. ve lezzetli gözüküyor..
YanıtlaSilbayılrım elmalı tarta..
Tam zamanı böyle Tart türü tariflerin kışın daha cok severim ben.Mutlaka denencek,bekliyordum tarifini Facebook'ta gördüm başlığı :-)
YanıtlaSilEllerine sağlık cancağizim. :-))
Elmali olan herseyi çok severim, turta da oyle lezzertli gorunuyorki, ellerin dert görmezsin
YanıtlaSilÇok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.Tam elma mevsim açılmışken harika bir paylaşım olmuş.Elinize sağlık...
YanıtlaSilSaliha'cığım yorumunu görmek beni nasıl sevindir
YanıtlaSildi anlatamam:)))Biliyorsun sıkı takipçinim ama bu çekilişi atlamışım:(((sanırım Aralık başına kadar vaktim var şansım yoktur ama senden özel davet aldığım için icabet etmeye çalışacağım öpüyorum.
Bu tart tam benlik olmuş, harikasın canım elceğizlerine sağlık, öpüyorum...
YanıtlaSilEline sağlık tatlım, çok güzel görünüyor :) Öptüm seni :)
YanıtlaSilGörüntü muhteşemmm
YanıtlaSilGüzel tarifiniz için çok teşekkürler..ellerinize sağlık..ekledim etkinliğimize :)
YanıtlaSilhttp://yasamladans.blogspot.com/2011/11/cay-kahve-bahane-etkinligimiz-devam.html
ellerine sağlık nefis görünüyor
YanıtlaSilBende senin gibi hamurunu ince sevenlerdenim.Kalın bir hamurla arasındakinin verdiği lezzeti asla anlıyamıyorum.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilkaçgünüdür gözümün önünde elmalar var birşeyler yapmak gerek diyorum ,bu nefis olmuş ellerine sağlık bayıldım :)
YanıtlaSilSeda Yazıcı www.lezzet-ikram.blogspot.com
saliha ablacım,merhabalar...
YanıtlaSilsizinki kadar güzel ve lezzetli oldu mu bilmiyorum ama,elmalı tartını yaptım dün...
muhteşemmdi lezzeti..
ellerine emeğine sağlık...
bu da ikinci tarifim olsun mu ablacım:)
ne dersiniz?
bi tadına bakıp,fikrinizi beyan ederseniz çok mutlu olurum...
bekliyorum sayfamda..
:)
hayırlı cumalar..
Aman aman en elmalı tarçınlı tatlara bayılıyorum evde benden başka seven olmadığından çok sık da yapamıyorum. Ellerine sağlık canım bu tartı yapıp tek başıma yiyeceğim..
YanıtlaSilSevgiler..
Nefis bir görüntü ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilhayırlı cumalar dilerim.
Sevgiler...
ben de tart ve turta karistiranlardanim, iyi oldu bunu ogrendigim. aliyorum bir dilim, yapan eller dert gormesin :)
YanıtlaSilsaliha ablacım,yorum bırakmıştım,gelmedi sanırım:(
YanıtlaSiltekrar yazayım o halde..
sayfama bi göz atarsan çok mutlu olurum...
muhteşem tartınızı yapmış ve paylaşmıştım:)
görüşleriniz için bekliyorum heyecan ile..
:)
sevgilerimle..
Canımmmmmm iyisindir inşallah sanırım çekilişe hak kazandım:)))İlk tarifim yayında diğeride bu gece inşallah öpüyorum kocaman...
YanıtlaSilkepekli unla yapılabilir mi acaba?
YanıtlaSilherkese cok tesekkurler guzel sözleri için...kepekli unla yapılabilir ama normal una karıştırın derim ben kepekli un un kabarma özelliği yoktur...
YanıtlaSilÇok lezzetli ve bir o kadarda anlaşılır bir tarif, en kısa zamanda yapmayı düşünüyorum, teşekkürler, ellerinize emeğinize sağlık, sağlıcakla kalın.
YanıtlaSilElmalı tartı denedim çok güzel oldu. Bloğumda paylaştım. teşekkür ederim tarifiniz için.
YanıtlaSilhttp://sihirlisupurge.blogspot.com/2011/12/elmali-turta.html
Saliha'cım, tarifini uygulayıp yayınladım, yiyenler olarak da hepimiz çok beğendik. Teşekkür ederim :)
YanıtlaSilsevgılı medura afıyetler olsunn cok sevındım :))
YanıtlaSilда, что-то на подобии этого
YanıtlaSilElmalı tartı cok severim birde bu tarifle deneyeceğim ellerinize sağlık,benim blogum daha cok yeni sizide beklerim :))
YanıtlaSilmerhaba nıhal hosgeldın sayfama :)) bende çooook severım ınan..deneyenler cok begendı umarım sende begenırsın kolay gelsın :))bende bloguna geleyım bı selam vermeye :))
YanıtlaSilSaliha ablacım merhaba! Bu tartınızı çok merak ettim hemen denemek istiyorum ama 24 cm lik tart kalıbı bi türlü bulamıyorum. Gerçi Trabzon dan yazıyorum size. Siz kalıbınızı nerden almıştınız acaba ? İstanbulda pasta malzemeleri satan yerleride aradım 24 ccm kalıp bulamadım:( Bilgi verebilirmisiniz acaba?
YanıtlaSilSevgiler...
Saliha abla benim sana bi sorum olmuştu tart kalıbınla alakalı cevap gelmedide? Eğer vakit ayırıp cevap verebilirsen çok memnun olurum...Sevgiler...
YanıtlaSilsevgılı elif cok cok yogun bır hafta gecırdım ve hiç pc ye oturma ımkanım olmadı öncelıkle gecıkme ıcın kusura bakma lutfen:)) elınde kac cmlık kalıp var acaba?öncelıkle tartı nasıl sevrsın ınce mı kalın tabanlımı? :)bu orta karar bı kalınlıkta taban oldu ben 20 cmede olur derım eger 26 cmlık varsa olculerı yarım oranla degstırmenı tavsıye ederım...sen bana elındekını yaz yıne konusalım :))ben ıstanbuldakı pastacılardan aldım canım...coşanpastacılık tan..
YanıtlaSilAblacım benim elimde 28 cm lik tabanı çukur tart kalıbı var. Zaten tabanı düz olan tart kalıbı alacaktım sende ölçüyü 24 cm verince. 24 cm lik tabanı düz tart kalıbı arayışına girdim fakat bulamadım:( Bulduğum yerlerdede teflon bulamadım:( Ablacım seninkide teflon mu? Eğer öyleyse hemen telefonla irtibata geçiym belki temin edebilirim? Şimdiden cevabın için çok teşekkür ederim sevgiler sunarım.
YanıtlaSilAblacım coşan pastacılık'ın internet sitesinden inceledimde tart kalıplarını seninkide burda olan modellerden mi?http://www.cosanticaret.com/index.php?route=product/category&path=184&page=2 Yani burda olan modelde, seninki 24 cm olanı? Sitede 24 cm olanı yok ama telefonla irtibata geçip soracam varmı diye 24 cm tabanı düz teflon tart kalıbı? Birde ablacım seninkininde tabanı çıkıyomu, bu sitede genelde tabanı çıkanlar var galiba acaba kullanabilirmiyim ? Tart kalıbının kenarları tırtıllıya ablacım, kenarlarının yerinde tutma yerleride var galiba seninkide öylemi? Ablacım başını ağrıttım kusura bakma lütfen!
YanıtlaSilsevgili elif sorularla seve seve cevaplıyorum hiç sorun değil şimdi 1muhakkak telefonla ara sitede olmayan bi çok şey orada vardır evet alti çıkan olabilir fakat normalde olur , teflon veya değil farketmez önemli olan 24 santim normal kalip olmasi..sevgilerrrr
SilSaliha ablacım merhaba! Ben bişey danışacaktım sana bu senin tart kalıbından arıyodumda hani bulamıyodum, hafta sonu tesadüfen bi markette 22 cm liğini buldum ama kararsız kaldım alamadım:( Ablacım 22 ile 24 cm lik arasında çok fark yok..2 cm diceksin ama 22 cm'lik baya küçük geldi gözüme, senin burda kullandığın kalıpta çok büyük değil heralde dimi ablacım? Nedersin alsammı 22 cm lik tart kalıbını, ondada bu ölçülerle gayet güzel olurmu?
YanıtlaSilMerhaba! Elmalı tartı çok severim ve denemek üzere bir kenara ayırdığım tarifinizi nihayet uygulama fırsatı buldum. Nefis oldu, herkes çok beğendi. Ben borcamda pişirdim, sonuç gayet iyiydi. Tart kalıbı olmayanlar üzülmesin:)
YanıtlaSil