Pazartesi, Haziran 06, 2011

Enginar Kebabı & Mısırlı Pilav


engınarkebabı2 (2)


Karaciğere faydası,vücuda verdiği dinçlik, ruhsal ve bedensel yorgunluğu giderdiği bilinen 'enginar',kansızlığa ve kan kanserine iyi gelen 'bezelye', kısa zamanlı sebzeler olduğundan hemen bitiyorlar diye bol bol yemeğe gayret ediyoruz ailecek.Sizlere de tavsiye ediyorum çeşitli şekillere sokup  ailemize bol bol yedirelim.. "Salim bir kafa ancak sağlam bir vücutta olabilir"unutmayalım..Biz anneler mutfağımızda pişirdiğimiz yemeklerde, sağlık için ne kadar seçici ve özenli olursak,çocuklarımızın hayatına nekadar sağlıklı menüleri oturtursak  o denli sağlıklı bireyler yetiştirmiş oluruz diye düşünüyorum :)))

Epey ciddi bi girizgah oldu belki ama yemek kültürü çok önemli..Mutfak bir evin kalbi bana göre..Geçen haftalarda 20 kilo kadar bezelye alıp kayınvalidemle ayıklayıp buzluğa koyduk,20 kilo ayıklanınca totalde 16-17 kiloya düştü yarı yarıya pay ettik kayınvalidemle...Enginarıysa her hafta fazla fazla alıp birazını pişirip gerisini buzluğa kaldırıyorum...
Bezelyeyi çorba ve pilava ekleme haricinde genelde kıymalı pişirdim bu sıra çünkü ancak öyle yeniyor bizim evde.Enginarı ise zeytinyağlı dışında dolma,etli ve sote şeklinde yapıyorum.Enginarlı pilav çok lezzetli oluyor bi deneyin derim :)
Enginarın çanak şekli hemen hemen her türlü malzemeyle uyum sağlıcak şekilde..Mesela,tavuklu bir harcı çanağına koyup üzerine beşamel sos,tas kebabını enginar çanağından sunabilirsiniz,patates püresini enginar çanağına koyup üzerine kaşar rendesi serpebilirsiniz...Örnekler çoğaltılabilir..
Mısırın girdiği herşeyi seviyorum yada şöyle diyeyim ,sevdiğim herşeye mısır ekliyorum :)) salatalarımdan eksik etmem mesela..Pilava da çok yakışıyor bence...kukişim duy sesimi :))))


enginar kebabı


Malzemeler;
  • 6 Adet Enginar (konserve veya taze)
  • Yarım Limon suyu
  • 5oo gr. Kuşbaşı Et (dana veya kuzu)
  • 2 Adet Orta Boy Havuç
  • 2 Adet Orta Boy Patates
  • 1 Adet Sivribiber
  • 1 Adet Orta Boy Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı Salça veya 4-5 Adet Domates
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
  • 1-2 Su Bardağı Su
  • Kimyon,tuz,karabiber
  • 1 Kase Kaşar Rendesi
Yapılışı;
  1. Kuşbaşı etimizi sıvıyağda iyice kavuruyoruz.Suyunu çekince biraz su ekleyip pişiriyoruz.
  2. Soğanı doğrayıp etlere ekleyip kavurun.Biberi temizleyip doğrayın ve ekleyin.
  3. Havuç,patateside küp kesip ekleyin ve biraz kavurun.
  4. Salçayı veya ayıklayıp küçük doğradığınız domatesleri ekleyin.
  5. Sıcak suyu ekleyip tencereyi kapatın ve etler sebzeler pişene kadar pişirin.Suyunu biraz çekmeli.
  6. Başka bir tencereye enginarları dizin ve üzerlerine etli kebab harcından paylaştırın.Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin.Enginar pişince üzerine kaşar rendesi serpip kapağı kapatalım.Tencerenin sıcaklığıyla kaşarlar hemen eriyecektir.
  7. Başka bir yöntem; Etli harcı hazırlarken diğer yanda enginarları limonlu suda haşlayın.
  8. Bir fırın tepsisine enginarları dizip içlerine etli harctan koyun.180 derece ısınmış fırında 30 dk. pişirin.
  9. Pişmesine son 5 dk. kala kaşar rendesini serpin.



mısırlı pilav (2)


Malzemeler;
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı Et Suyu
  • 1 Kutu Konserve Mısır
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağ+ 2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
  • 1-2 Damla Limon Suyu
  • Tuz

Yapılışı;
  1. Pirinci derin bi kaseye koyup üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpin ve üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar su dökün.Bu şekilde su el değecek şekilde ılınana kadar bekletin.
  2. Pirinçleri bikaç su yıkayın.Ve sügece koyun.
  3. 2 yemek kaşığı tereyağ ile 2 yemek kaşığı z.yağı tencerede eritin.Pirinçleri ekleyip kavurun.
  4. Cam gibi olup, kaşıkla çevirirken top top değil de,tane tane düşmeye başladığında sıcak et suyumuzu döküp,suyunu süzüp yıkadığımız konserve mısırı ekleyip,limon suyunu, tuzunu ekleyip bir kere karıştırın ve ocağın altını kısıp tencerenin kapağını muhakkak kapatıp,suyun çekmesini bekleyin.
  5. Suyunu çekince bi cızırdama sesi gelicek işte o zaman ocağı kapatıp tencerenin kapağını açıp bikaç yerine mercimek kadar tereyağ koyuyoruz,bi kağıt havulu koyup tekrar kapağı kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.

15 yorum:

  1. Enginar kebap ne güzel gözüküyor öyle,pilav da en az onun kadar nefis :)
    Tam bir ziyafet olmuş..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Enginarın tazesini yemek için biz de bahar aylarında İzmir'e annemlerin yanına gidiyoruz. Ben yapraklı halini daha çok seviyorum ama enginarın göbeği de mutlaka buzluğumda bu mevsimde yerini alır. Bu halini de severek yapıp tüketiyoruz. Ellerine sağlık. Hem enginar hem pilav çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık ikiside harika olmuş öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. canım benim ben bezelye hastasıyım kızlarımda ama neginarı çok pişirmedim niyeyse birde senin tarifi deniyim eline sağlık bi tanem nefis görünüyor.......

    YanıtlaSil
  5. Ne büyük nimet içindeyiz Elhamdulillah, da; benim burda bulmam zor oluyor burda bulsam da taze olmuyor, benim yerime de ye cnm afiyet şifa olsun sana ve ailene. :-)
    Eline sağlık çok şık bir sunum olmuş...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sliha, pilav da tane tane, enginar da asaletiyle karşımda. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. adaş süper olmuş...bu tabağı öylece alıp gitsem olurmu....nefis görünüyor....ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Salihacığım ellerine sağlık nefis bir yemek çıkmuş ortaya biz enginarı zeytinyağlı olarak çok seviyoruz ama bunu da denemek lazım
    sevgiler
    Yeni adresime de beklerim canım
    www.papatyasef.com

    YanıtlaSil
  9. Mısırlı pilav:)))

    Daha dün yemekte mısırlı pilav vardı(işyerinde)
    Herkes mısırlı pilavmı olurmuş dedi durdu sinir oldum Saliha ya :))

    YanıtlaSil
  10. Gayet besleyici bir porsiyon olmuş :)))ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. enginarı dipfirize hangi işlemlerden ve neyle saklıyorsunuz öğrenebilirmiyim şükran

    YanıtlaSil
  12. arkadaşlar hepinize cok teşekkürler...sagolun...
    şükran hanım pazardan engınar satan tezgahtardan suyuyla beraber alıp o şekilde koyuyorum.adama kaçar tane koyacagını soyluyorum mesela 10 tane alıcam 5 serden 2 poşet yaptırıyorum..eğer soyulmus degılde sız evde soyucaksanız eger ki hıc tavsıye etmem oldukça zor tecrubeyle sabıttır :)) soyulan engınarı yıkayın ve 2-3 s.bardagı yanı engınarı poçete koyunca uzerını aşacak şekilde su olmalı 2-3 su bardağı suya yarım lımon sıkın ve engınarları koyun dogru buzluga :)) sevgılerımle..

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)