Çarşamba, Mart 10, 2010

Brownie




Sevgili Cenk’in bir sözü var; Bir çikolatalı kek yaptım, yanağını dayar uyursun diye,bayılıyorum bu lafa:)..yaptığım her şey için kullanmam bu sözü ama bu Brownie sonuna kadar hak ediyor.Bir Brownie yaptım yanağını dayar uyursun:)!..

Browni’yi nasıl seversiniz? Islak,kuru,ince,kalın,vişneli,cevizli,fındıklı,az unlu,çikolatası yoğun.Daha tam kendime has brownie tarifimi geliştirmedim ama bu tarif denediklerim arasında damak tadıma en yakını :). ….Ben, koyu ama kuru değil, bol çikolatalı ve vişneli seviyorum ve (bu tarifte eklememe rağmen) içinde ceviz fındık olmamalı :)

Birde kesinlikle çikolatalı veya ıslak kekle, brownie arasındaki farkı görmek lazım.Tarif araştırırken fark ettim ki, browni beklentisi ,çikolatalı ıslak kek…halbuki brownie’yi çikolatalı kekten ayıran en önemli özellik; keke nazaran daha az un ve bol çikolata kullanılması bu sebebden dolayı, ıslak ve yoğun bir kıvamda olması..

Tarif forumdan Coşkun usta’ya ait, kendisine çok teşekkürler diğer tarifleri gibi buda beni hiç şaşırtmadı..Kalıp ortaboy bir kalıp olmalı ben 24 cm.lik  kare çember kullandım,16 dilim browniem oldu,ek olarak bir bardağa yakın vişne ekledim daha da ıslak olması adına…isterseniz eklemeyebilirsiniz ama mutalaka denemelisiniz:)

Sevgili Cenk’ten konu açılmışken belirtmeden geçemeyeceğim,Saveur dergisi bu sene yemek blogları ödülleri düzenlemeye başlamış ve Cafe Fernando’yu, “Best Culinary Travel Blog” (en iyi yemek odaklı seyahat blogu) kategorisinde aday göstermişler.Oy kullanmak için girdiğimde Türkiye ibaresinin olmadığını gördüm ve bu oy vermem için beni daha da teşvik etti.Sizden ufacık bir rica; Sevgili Cenk’in sayfasına uğramanız ve bir-iki tıkla oy kullanmanız ,tarif ve resimleriyle başımızı döndüren bu güzel bloga oy vermeniz..Talimatlar Cenk’in sayfasında







Brownie;

-16 dilim-


Malzemeler;

• 5 yumurta

• 2 su bardağı şeker

• 2 su bardağı un

• 200 gr. İri kırılmış ceviz

• 1 su bardağı vişne

• 175 gr. Tereyağı

• 180 gr.bitter çikolata (2,5 adet kare pakete denk geliyor)

• 20 gr. Kakao (2 ymek kaşığı)

• 1 paket kabartma tozu

Yapılışı;

1. Fırını 150-160 derece açıyoruz,ısınmaya başlasın:)

2. Yumurta ve şekeri 3 dakika mikserde çırpıyoruz.

3. Bitter çikolatayı bıçakla kıyıyoruz.

4. Bir sütlüğe su koyup ocakta kaynatıyoruz, kaynayınca sütlüğün üzerine ısıya dayanıklı bir cam kase yerleştiriyoruz ve tereyağıyla birlikte çikolataları cam kaseye döküyoruz.Kaynayan suyun etkisiyle tereyağı ve çikolata eriyecek.

5. Diğer tarafta un,kakao ve kabartma tozunu bir kaba eliyoruz.Bu karışıma kırık cevizleride ekliyoruz.

6. Çırpılmış yumurtaya çırpma teliyle yada tahta kaşıkla unlu karışımı yavaş yavaş ekliyerek karıştırıyoruz.

7. Eriyen çikolatayoda ekleyip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş kalıba ki bence en uygun kalıp kare kalıp:) döküp ısınmış fırında ortalama 30 * 40 dk fazla kurutmadan pişiriyoruz.

  • Browni'yi pişirirken pişireceğiniz kalıba kalıbın kenarlarından taşıcak şekilde yağlı kağıt sermeniz servis yaparken hem sizi zorlamaz hem de brownie kırılıp parçalanmaz,zira brownie çok nazik bir kek parçalanabiliyor
bu tarifi deneyenler;




34 yorum:

  1. Ellerine sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık nefis görünüyor.sevgiler.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. ımmm canım istedi haftasonu yapmak üzere hemen tarifi aldım. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. harika görünüyor. Olsada yesek:)) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Günaydın canım...
    Vayy bu kadar iddalı bir lezzet oldu diyorsun:))

    Eminimki öyledir canım ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. bende yapıyorum ama hiç böyle güzel olmuyor.senin tarifle yeniden deneyecegimm.ellerine saglık

    YanıtlaSil
  7. gerçekten yağımı dayayıp uyuyasım geldi nefis bende çok severim . deneyeyim . eline sağlık salihacım

    YanıtlaSil
  8. Salihacığım eline sağlık.Browni gerçekten çok sevilerek yenilen bir tat.herkesinde tercihi farklı bunuda denemeli. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Canım benim muhteşem görünüyor Browni ellerine
    sağlık.Bir dilimde benim için varmı:))Kocaman
    öpüyorum...

    YanıtlaSil
  10. dün bende browni yaptım çok güzel oldu kızım istedi .önemli bir ip ucu vereyim kuru olmasın altına ince bir tepsiyle koyun içi ıslak oluyor.nazan ,melisa

    YanıtlaSil
  11. çok lezzetli ve bi okadar da şık ...ellerine sağlık...yeni tariflerini bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Canım nefis olmuş. Bende bayılırım Browniye.
    Ellerine sağlık canım
    Çok öpüyorum seni
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. ımm nefis olsada yesem ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım, nefis olmuş, yanında dondurmayla ne güzel gider...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. amaninnnn ben sana geliyorum hemen Saliha, kaldı mı bu muhteşem şeyden, yanağımı dayayıp uyuyacağım:))

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık canımm harika bir görüntü sunmuşsunn..

    YanıtlaSil
  17. amin sevilcim hepımıze ıns..
    filizcim tesekkurler canım,
    arzucum sagol:) yaptıgında fıkırlerını almak ısterım:)
    bake a cake tesekkurler,buyur 2 dılım kaldı:D
    aslıcım eveeeeett:) tesekkurler,
    eylemcım garantı bır tarıf dene memnun kalacaksın...yorumlarını beklerım yapınca...
    hılalcım memnun kalacagın bır tarıf,yapınca yorumunu beklerım:)
    minecim evet farklı farkıl,sagol canım,
    narincim afıyet olsun dıyelım ozaman:)
    deryacım sagol bende senı opuyorum canım,
    nazan melısa o sekıldede deneyeyım bakayım:)
    gulcancım sagol:),
    lezzet marıfet tesekkurler cok nazıksın:)
    Tijencım tesekkurler canımmmmmmm:))))))
    hande cok sagol buyur gel ıkram edeyım:)
    hatıce canımm nerelerdesın?:)evet dımı nefıs olur:)
    yasemın nayır nıcık nolamaz benı kırdın gelmıcem dedın:PPP gel gel buyur ıkı tepsi yaparım hem uyumalık hem yemelık söz:)
    denızım çok sagol nazık arkadasım benım:)

    YanıtlaSil
  18. Çok teşekkür ederim blogunda duyurduğun için. Brownie de harika görünüyor!

    YanıtlaSil
  19. Browni muhtesem gorunuyor, fotografa ve brownie'nin kendisine bayildim:) Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  20. Bende yoğun çikolata tadını hissetmeliyim :)) gerisi mühim değil:)) her türlü yerim affetmem :))
    nefis olmuş,ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Of salihacim bittim surda,brownie'yi çok ama çok severim eskisi gibi yiyemesemde tadini bilirim,sahane gorunuyor,kim nasil lezzetli olmustur eline saglik,opuyorum seni.

    YanıtlaSil
  22. bunun yanında biraz zor uyunur bence,hele yanak mesafesine gelince yememek olurmu?

    YanıtlaSil
  23. Harika ötesi bir şey, bayılırımmm. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Oooo kime yeter 16 dilim:)
    ellerine sağlık harika anlatmışsın birde.

    YanıtlaSil
  25. Salihacım ellerine sağlık. Browni harika. Hele ki yanındaki dondurma ve ikisi bir arada. Gel beni ye diyorlar. Öpüyorum canım seni.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba
    Çok lezzetli görünüyor. Buzlukta vişnelerim var. Onların çekirdeklerini çıkarıp koysam olurmu? Birde hangi aşamada ekleyeceğiz? Fatoş

    YanıtlaSil
  27. Binbirçeşni dedi ki...
    Cenk ben teşekkür ederim!
    düşbahçesi tesekkurlerrrr,çok nazıksın:),
    pelinim bende affetmem valla:D
    huriyecım bende valla,sagolcanım:9,
    beyazsepetim tesekkurler:),
    sevimli mutfak,tesekkurler:),
    mutfak havlusu ınan yetmıyor cok haklısın,tesekkur:D,
    ebrucum,bu soguk havalarda ınan dondurmayla yedım:D

    Sevgili fatoş çok teşekkur ederım canım,ben ayıklayıp koymuştum fakata araya bikaç tane kaçmış:) ama ben onları ayıkladım buzluyken ayıklamasıda cok kolay:) daha sonra oda ısısında 20 dk yeterli,boylece suyunuda salıyor suyunuda ayırmıs olursun:),çikolatayı ekledikten sonra ekleyebilirsinvişneleri... yaptığında yorumunu paylaşırsan sevınırım:)sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  28. Merhaba

    Bugün denedim bu browniyi. Sonuç felaket. Brownilerde kabartma tozu pek kullanılmıyor diye biliyorum. Ama koydum genede. 24 cm.lik kare kalıba döktüm ve 160 derecede 45 dakika pişirdim. Ama pişmemişti. Belki kabartma tozu kullanmayıp daha büyük bir kalıp kullansaydım güzel olabilirdi. Ben beceremedim yani :-(( FATOŞ

    YanıtlaSil
  29. sevgılı fatoş hanım,öncelıkle gerçekten çok üzüldüm fakat zaten browninin içi ıslak olur.evet kabartma tozu kullanılmaz fakat bu atrıf bır pastane sefınden alınma ve yapanların buyuk cogunlugu cok begenmıs ve ınanın benım brownimde enfes olmustu..
    belkı fırınınızın pişirmesinden belkıde acele etmenızden olabılır ben herzaman fırınınıza göre hareket edılmesı konusunda uyarıyorum ve tekrar edıyorum zaten içi ıslak bir kek oluyor ve eger pişmemişse pişirmeye devam edebılırdınız keşke öıakrmasaydınzı fırından..ben 24 cmlık bır kalıba yaptım ve kabartma tozu kesınlıkle kullandım,nekadar üzüldüm anlatamam fatoş hanım..yınede tekrar deyın derım ben sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  30. Sevgili Saliha,
    Bu kadar üzüleceğinizi bilseydim yazmazdım. Sadece yapacaklar dikkate alsın diye yazmıştım. Browni biraz ıslak olur ama b resmen çiğ idi. Çıkarırkende kürdanla baktım ama hafif ıslak olması gerektiği için bekledikçe çeker diye düşündüm. Soğuduktan sonrada tekrar fırına vermek olmazdı. Neyse bana da ayçöreği yapma fırsatı doğdu. abaugün ayçöreğine dönecekler. İnan eşim buna çok sevinecek..fatoş

    YanıtlaSil
  31. merhabalar fatoş hanım:)
    gerçekten üzüldüm hem malzemenız zıyan oldu dıye hemde bende bır tarıf alıp yapamayınca cok uzulurum:)takıntılıyım biraz galıba:)ama sız ıyı veya degıl fıkrınızı paylaşın muhakkak..benım fırınım cok guzel pişiren bir fırın degıl boyle oldugu halde 45 dk.da pişirdi.Bir dahakı sefere daha uzun pişirin, birkez daha deneyın derim,inanın benım ilk denemem olmasına ve kötu fırınıma rağmen yaptım emınım sızde yapacaksınızdır:)ayçöreğini çok severım ama hıc yapmadım,tarıfını benımle paylasırmısınız?
    sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  32. Eşimde bende bayılırız ayçöreğine. Portakal ağacında ki hamuru kullanıyorum. 500 gr un
    150 gr (yarım su bardağından biraz fazla) toz şeker
    2 yumurta
    25 gr yaş maya
    100 gr yağ (ben tereyağı kullandım)

    İçinede evde kalan keklere, çikolata, tarçın, kuru üzüm, reçel (portakal reçeli çok yakışıyor) yani elime ne geçerse karıştırıp koyuyorum. Gerçi bu zaten yoğun bir kek. sadece tarçın ilavesi yeterli olacaktır. Çok fazla denemem oldu benim. Bence püf noktası hamuru mayalandırmamak. Hatta ben yoğurduktan sonra biraz buzdolabında bekletiyorum. sonrada çok ince açıyorum ki hamur sadece kabuk olarak kalsın üzerinde. İçini de bol koyuyorum keki yoğurup rulo yaparak. Dilerim denerseniz memnun kalırsınız.FATOŞ

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)