Çarşamba, Mart 10, 2010

Brownie




Sevgili Cenk’in bir sözü var; Bir çikolatalı kek yaptım, yanağını dayar uyursun diye,bayılıyorum bu lafa:)..yaptığım her şey için kullanmam bu sözü ama bu Brownie sonuna kadar hak ediyor.Bir Brownie yaptım yanağını dayar uyursun:)!..

Browni’yi nasıl seversiniz? Islak,kuru,ince,kalın,vişneli,cevizli,fındıklı,az unlu,çikolatası yoğun.Daha tam kendime has brownie tarifimi geliştirmedim ama bu tarif denediklerim arasında damak tadıma en yakını :). ….Ben, koyu ama kuru değil, bol çikolatalı ve vişneli seviyorum ve (bu tarifte eklememe rağmen) içinde ceviz fındık olmamalı :)

Birde kesinlikle çikolatalı veya ıslak kekle, brownie arasındaki farkı görmek lazım.Tarif araştırırken fark ettim ki, browni beklentisi ,çikolatalı ıslak kek…halbuki brownie’yi çikolatalı kekten ayıran en önemli özellik; keke nazaran daha az un ve bol çikolata kullanılması bu sebebden dolayı, ıslak ve yoğun bir kıvamda olması..

Tarif forumdan Coşkun usta’ya ait, kendisine çok teşekkürler diğer tarifleri gibi buda beni hiç şaşırtmadı..Kalıp ortaboy bir kalıp olmalı ben 24 cm.lik  kare çember kullandım,16 dilim browniem oldu,ek olarak bir bardağa yakın vişne ekledim daha da ıslak olması adına…isterseniz eklemeyebilirsiniz ama mutalaka denemelisiniz:)

Sevgili Cenk’ten konu açılmışken belirtmeden geçemeyeceğim,Saveur dergisi bu sene yemek blogları ödülleri düzenlemeye başlamış ve Cafe Fernando’yu, “Best Culinary Travel Blog” (en iyi yemek odaklı seyahat blogu) kategorisinde aday göstermişler.Oy kullanmak için girdiğimde Türkiye ibaresinin olmadığını gördüm ve bu oy vermem için beni daha da teşvik etti.Sizden ufacık bir rica; Sevgili Cenk’in sayfasına uğramanız ve bir-iki tıkla oy kullanmanız ,tarif ve resimleriyle başımızı döndüren bu güzel bloga oy vermeniz..Talimatlar Cenk’in sayfasında







Brownie;

-16 dilim-


Malzemeler;

• 5 yumurta

• 2 su bardağı şeker

• 2 su bardağı un

• 200 gr. İri kırılmış ceviz

• 1 su bardağı vişne

• 175 gr. Tereyağı

• 180 gr.bitter çikolata (2,5 adet kare pakete denk geliyor)

• 20 gr. Kakao (2 ymek kaşığı)

• 1 paket kabartma tozu

Yapılışı;

1. Fırını 150-160 derece açıyoruz,ısınmaya başlasın:)

2. Yumurta ve şekeri 3 dakika mikserde çırpıyoruz.

3. Bitter çikolatayı bıçakla kıyıyoruz.

4. Bir sütlüğe su koyup ocakta kaynatıyoruz, kaynayınca sütlüğün üzerine ısıya dayanıklı bir cam kase yerleştiriyoruz ve tereyağıyla birlikte çikolataları cam kaseye döküyoruz.Kaynayan suyun etkisiyle tereyağı ve çikolata eriyecek.

5. Diğer tarafta un,kakao ve kabartma tozunu bir kaba eliyoruz.Bu karışıma kırık cevizleride ekliyoruz.

6. Çırpılmış yumurtaya çırpma teliyle yada tahta kaşıkla unlu karışımı yavaş yavaş ekliyerek karıştırıyoruz.

7. Eriyen çikolatayoda ekleyip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş kalıba ki bence en uygun kalıp kare kalıp:) döküp ısınmış fırında ortalama 30 * 40 dk fazla kurutmadan pişiriyoruz.

  • Browni'yi pişirirken pişireceğiniz kalıba kalıbın kenarlarından taşıcak şekilde yağlı kağıt sermeniz servis yaparken hem sizi zorlamaz hem de brownie kırılıp parçalanmaz,zira brownie çok nazik bir kek parçalanabiliyor
bu tarifi deneyenler;