Pazartesi, Kasım 09, 2009

Portakallı Ispanak



Akdenizlilerin zeytinyağlı yemeklerinin hepsini portakal suyuyla pişirdiklerini duyduğumdan beri zeytinyağlılara portakal suyu ekleme gibi bir takıntım oluştu:)Zaten takıntılıyımdır,kafaya takmaya göreyim muhakkak yapmaya çalışırım kafamdakini.
Kerevizi,enginarı arada bir portakallı yapıyordum ama ıspanağı,havuçu,brokoliyi hiç yapmamıştım.Takıntılıyım dedimya e portakalında mevsimi değil yapamam ama muhakkak yapmalıyım dedim ve yaptım:)portakal çıkınca bu sefer has be has portakallarla yapacağım.
Brokoliyi portakallı pek beğenmedim doğrusu ama ıspanak enfes olmuştu:) pirinç yerine bulgur ilave ettim servis yaparkende bol sarımsaklı yoğurt mmmm ıspanak yemeğimden sağlık fışkırıyordu:)
Sevgili Pelin burada yer elmasını da portakalla yapmış yer elması bulur bulmaz portakalla pişicek zeytinyağlılar sırasına girdi bile:)
Portakallı istemeyenler listeden portakal suyunu çıkarıp su+1/4 limon suyu ekleyebilirler.
Malzemeler;
  • 1 kilo ıspanak
  • 1 adet orta boy soğan
  • yarım çay bardağı bulgur veya pirinç
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • yarım bardak su
  • arzu ederseniz 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı şeker(isteğe bağlı)

Yapılışı;

  1. ıspanakları ayıklayıp 3-4 su değiştirerek kumları gidene kadar yıkayın,süzün ve ufak ufak doğrayın.
  2. soğanı yemeklik doğrayın tencereye aktarın üzerine ıspanakları koyun.
  3. bulguru 1-2 kez yıkayın ve ıspanağın üzerine serpin,sarımsağı minik minik kesin serpin.
  4. portakal suyuyla beraber suyuda ilave edin tuzunu ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  5. mümkünse zeytinyağlılar kendi tenceresinde soğutulmalı ve daha da lezzetli olması için 1 gece önceden yapılmalı.
  6. ben,vaktim varsa eğer akşamdan yapar dolaba koyarım ertesi güne hazır olur:)
  7. afiyet bal olsun.

14 yorum:

  1. çok güzel görünüyor tadını tahmin ediyorum eline sağlık kardeşim...güzel bir hafta diliyorum.seni ve oğluşu çok öptüm.sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım bende çok severim portakal suyu nu zeytinyağlılarda:))
    Mutlu haftalar

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık
    hiç denemedim, ama anlattığınıza göre leziz bir yemek olmuş.
    deneyeceğim inşallah.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Saliha canım ,inan çok sağlıklı bir yemek olmuş.. portakal suyu sebzenin o acı tadını da kırıyor diye tahmin ediyorum... çok lezzetli gözüküyor.. mutlaka denenecek.. çocuklar için bulgur'da harika bir fikir.. ellerine sağlık...
    Güzel bir hafta diliyorum...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Kereviz ve yer elmasınıda çok güzel oluyor canım:) niye başka sebzelerde de olmasın:)dur bende deniyim evdekilere söylemeden:P
    ellerine sağlık cancağazım kocaman öptüm:)

    YanıtlaSil
  6. Kereviz de ve Yer elmsında kullanıyorum portaklı ama ıspanak ? cok değişik geldi kulaga ve hemen bugun az sonra deneyecegim zira tam da ıspanak yemegi yapacaktım:) yazarım yorumumu piştikten sonra,
    Ellerine saglık,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  7. BENDE TAKTIM PORTAKALA BU ARALAR SALİHACIĞIM HARİKA TAT VERİYOR GERÇEKTEN.CANIM İNŞ BU KREŞ SENDROMUNUDA ATARIZ YAVAŞ YAVAŞ DUALARINI EKSİK ETME.

    YanıtlaSil
  8. ankara doğma büyüme olduğum için zeytinyağı kültürüm yoktur benim...annemin evindede hiiç pişmezdi..tanışmam evlendikten çok sonra oldu...

    babamlar kesinlikle sofraya soğuk yemek getirtmezler...zeytinyağınıda fazla kullanmazlar ama sıvı yağdan başka yağda kullanmazlar...

    onun alışkanlığı sanırım..bende soğuk yemek yiyebilirmiyim bilmiyorum..ısıtırım öyle yerim herhalde:)

    portakal çok hoşuma gitti...denemem lazım...
    bende bişeye taktımı cırkını çıkarana kadar yaparım:)

    ellerine sağlık..harika bir görüntüsü var..

    YanıtlaSil
  9. salihacığım, harika bir yemek olmuş. bir akdenizli olarak portakalla hiç yemek pişirmedim. ne kadar tuhafız o kadar portakalın içinde yaşa ve yemek yapma, olacak şeymi bu. mutlaka deneyeceğim. ellerine sağlık. sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. selamm nasılsın.iyi haftalar sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  11. yeşim ablacım cok tesekkurler bende sana hyırlı bır hafta dılıyorum..
    pembe tatlarım cok sagol:),
    haydi mutfaga tesekkurler muhakkak dene emınım begeneceksın..
    pelincim,senın iafade ve analızlerıne hayranım hakıkaten portakal kerevizin engınarın kendıne has çiğliğini alıyor sanki...sevgılerımle..
    sulatnım yarım kılodan bır dene bakalım:)begeneceklermi,

    YanıtlaSil
  12. Kulagima cok ilginc geldi portakali ispanakla anmak:) ama madem sen begendim neden olmasin diyorum. Eline saglik.
    Iffet

    YanıtlaSil
  13. Geçen hafta pazarda körpecik ıspanaklar gördüm ama almadım. Şimdi canım bir çekti ki!

    YanıtlaSil
  14. canim hic denemedim zeytinyaglilarda portakali
    ama duyunca ilginc geldi denemek lazim
    ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)