Cuma, Ağustos 22, 2008

********PERDE PİLAVI*********





Perde pilavı Siirt yöresine ait sunumu şık tadı enfes bir yemek.Hamurla yapıldığı gibi yufkayla da yapılabiliyor fakat hamur yufkaya nazaran hem servisi kolay hem lezzeti daha baskın.
Tarif Emine Beder’e aitti.Ya 2003 yada 2004 sayılı Sofra dergisinden almıştım.Yapmak için dergiyi aradığımda bulmadım,tarifi not almamışım.



Emine Beder’in;Büyük Yemek Kitabına bakayım muhakkak vardır dedim.Hamuru ve pilavında çok farklılıklar vardı ama diğer yaptıklarıma nazaran daha güzel oldu.Hatırladığım kadarıyla dergideki tarifin hamurunda yoğurt yoktu ,sıvıyağ yerine margarin vardı galiba.Çünkü yoğurdun verdiği kıyırlık ve sıvıyağın verdiği yumuşaklıkla daha kolay yoğurdum ve açtım.



Önce yaptığım perde pilavının pilavında; koyun eti, antep fıstığı ve badem yoktu ama geri kalanı aynıydı bende aklımda kalanları uyguladım. Böyle hem daha ekonomik hem uğraştırıcı olmadı.



Kitapta, perde pilavı hakkında şöyle yazıyor,ilginç geldi;bu yemeği geline evlendiği günün ertesi gününe kayınvalidesi ikram edermiş.İçindeki tavuk eti erkeği,koyun eti kadını,üzüm,badem, çam fıstığı gibi malzemeler çocukları temsil edermiş.Kayınvalide pilav kesildiğinde dökülen pirinçler aracılığıyla geline;Evinin sırrını başkalarına açarsan,sabırlı olmazsan yuvanda böyle dağılır demek istermiş.Şimdiki yeni nesil gelinler çok uyanık,sıkıysa bir şey söyle,hiç altta kalmıyorlar maalesef:P



Servisini derin yuvarlak borcam yerine ,22 cm.lik klasik kek kalıbında yaptım.Kişi sayısına göre dilimleyip servis yapabilirsiniz.Daha fazla kişiye ikram edeceksiniz hamurun ölçülerini yapacağınız kalıba göre bir kat arttırın tabii ki pilavın ölçüleri de buna orantılı değişmeli.
4 kişi olan bize ancak yetti:)




Önümüz Ramazan..iftar sofralarına çok yakışacağına eminim...




PERDE PİLAVI;

6-8 KİŞİLİK


MALZEMELER;



· 2 s.b pirinç
· 3 s.b tavuk suyu veya su
· 1 çay bardağı sıvıyağ ve 1-2 yemek kaşığı tereyağ
· Yarım tavuk göğsü
· 1 soğan
· 250 gr. Kuşbaşı et ::::kullanmadım:::· 25 gr. Antep fıstığı ::::kullanmadım:::
· 25 gr.badem :::::üst süslemesinde kullandım::::
· Baharatlar;karabiber,yenibahar,tarçın:::.1’er çay kaşığı:::
· 1 çorba kaşığı kuş üzümü
· 2 yemek kaşığı limon suyu;1 yk.pilav için,1 y.k.tavuk haşlamak için




HAMURU;




· 1 yumurta
· 2-3 y.k yoğurt
· 2-3 y.k sıvıyağ
· Aldığı kadar un :::orantılı kullanın,kuru olursa sıvıyağ ekleyerek ayarlayın hamuru::
· Bir tutam tuz.




YAPILIŞI;




· PİRİNÇLERİ ILIK,TUZLU VE LİMONLU SUDA YARIM SAAT BEKLETİN.
· TAVUK GÖĞSÜNÜ TENCEREYE KOYUP SU , LİMON SUYU EKLEYİN VE HAŞLAYIN.ETİ KEMİKLERİNDEN AYIRIP UFAK DOĞRAYIN.
· KUŞBAŞI ETLERİ TENCEREDE SUYUNU SALIP TEKRAR SUYUNU ÇEKENE KADAR KAVURUN.
· ETLERİN ÜZERİNİ AŞACAK KADAR SICAK SU EKLEYİP HAŞLAYIN.
· BADEM VE FISTIGI SICAK SUDA BEKLETİP KABUKLARINI SOYUN.
· BADEM VE FISTIĞI SIVIYAĞ EKLEDİĞİMİZ TENCEREDE BİRAZ KAVURALIM, DOĞRADIĞIMIZ SOĞANI EKLİYELİM.
· PİRİNCİN BULANIK SUYU GEÇENE KADAR YIKAYALIM (BENCE ÇOK İYİ YIKAMAYINKİ BESİN DEĞERİ ÖLMESİN) VE EKLEYELİM, PİRİNÇLER ŞEFFAFLAŞANA KADAR KAVURALIM.
· ETLERİ,BAHARATLARI,TAVUK SUYUNU BÜTÜN MALZEMEYİ EKLEYİP KISIK ATEŞTE SUYUNU ÇEKENE KADAR PİŞİRELİM.
· BU ARADA DERİN BİR KABA HAMUR MALZEMELERİNİ ALIP YOĞURALIM,HAMUR KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA OLACAK. ÜZERİNİ ÖRTÜP 15-20 DK.DİNLENDİRELİM.
· PİLAVI DEMLENDİRİN.
· HAMURU TEZGAHTA 0.1 MM KALINLIĞINDA AÇALIM.
· DERİN YUVARLAK BİR KABIN VEYA BORCAMIN İÇİNİ YAĞLIYALIM VE BADEMLERİ KOYALIM.HAMURU DİKKATLİCE ÜZERİNE YAYALIM.
· ILINAN PİLAVI İÇİNE KOYALIM VE SARKAN KISIMLARINI KOPARIP TEKRAR AÇIP GÜZELCE ÖRTELİM.
· ÖNCEDEN ISITILMIŞ 200 DERECEDE 15-20 TUTALIM.
· AFIYET OLSUN!!!!

7 yorum:

  1. bu pilavdan daha once tadmistim
    ama nasil yapildigini bilmiyordum sizinkide cok guzel olmus goruntu super ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Salihacim nefis görünüyor.Insal. Ramazan sofrasi icin listeme ekledigim tariflerden birisi.Ben hazir yufkadan düsünyordum ama madem lezzeti daha iyi el yapimi hamurla bende yufkayi kendim yaparim .Ellerine saglik canim nefis görünüyor.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Cok sahane olmus, senin tarifinle mutlaka denemeliyim. Ellerine saglik, iyi pazarlar diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ilk defa yapıcam bakalım nasıl olacak.MEHTAP

    YanıtlaSil
  5. bende ilk kez deneyeceğim.SİZİN tarifinizi kullanacağım.GERÇEKTEN GÜZEL GÖRÜNÜYOR.acaba yanına ana yemek olarak ne düşünebiliriz?:)

    ARZU ARI

    YanıtlaSil
  6. sevgılı arzu kolay gelsın yanına;

    http://binbircesni.blogspot.com/2010/10/tas-kebap.html
    tavsıye ederım...şimdiden afıyet olsun...

    YanıtlaSil
  7. mükemmeldir deneyin bence:)

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)