Pazar, Ağustos 24, 2008

FIRINDA KARIŞIK KIZARTMA ve ZEYTİNYAĞLI BAMYA


Portakal Ağacında gördüğümden beri denemek istiyordum ve yaptım.Ben pişmeyecekler diye çok korktum ama gerçek kızartmayı aratmayan bir yemek oldu.Kimse fırında olduğuna inanmadı.

Ramazanda kızartma kokusundan içim kalkmayacak artık.Kızartma yapmadığımdan yakınan eşimede gün doğdu.Muhakkak denenmeli,benim gibi pişmeyecek diye etekleriniz tutuşmasın.

Tek kelimeyle enfes,enfes,enfes.......




Malzemeler:

  • 4-5 adet patlıcan, birer parmak kalınlığında doğranmış
  • 5-6 sivribiber, doğranmış
  • 5-6 domates, soyup fındık büyüklüğünde doğranmış
  • 1kg kabak, kabukları soyulup daire şeklinde doğranmış
  • 5-6 diş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanması;

  1. Patlıcanların üzerine zeytinyağı gezdirip iyice karıştırın. Yağlı kağıt serili tepsiye yayın. 200C fırında patlıcanlar pişene kadar pişirin.
  2. Kabakları da aynı şekilde hazırlayıp ayrı bir tepside pişirin. (hafif kızarana kadar)
  3. Domates, biber ve sarımsakları 2-3 yemek kaşığı ilave edilmiş tavada iyice ezilene kadar pişirin. Fırında pişmiş patlıcanların üzerine bu sosu dökün. Arzuya göre yoğurtla servis yapın.

********************

Anneciğimin bamya yemeğini çok severim.Çocukluğumun en lezzetli yemeklerindendi.Annemin eli çok lezzetliydi.Mercimekli bükmesi,et yemekleri,köfteleri vs.vs. enfes yapardı.

Yapardı diyorum çünkü artık hiçbirşeye takati kalmadı.Öyle çok yaşlı değil annem ama babamın genç yaşta hastalanması hem madden hem manen yıprattı.

Annem bütün soğanla yapardı bamya yemeğini ama ben normal yemek gibi yaptım.Bamyalarımızı da sağolsun Adana'dan görümcem getirdi.Bamya da çok çok pahalı yiyeceklerimizden oldu çıktı.:(
Burada 4 tl'den başlıyor ama Adana da 1 tl.......

malzemeler;


  • yarım kilo bamya

  • 1 soğan

  • 3-4 domates veya 2 y.k. salça

  • sıcak su

  • limon suyu

yapılışı;


  • soğan piyazlık doğranıp sıvıyağla kavrulur.

  • yıkanmış tepesi külah gibi kesilmiş bamyalar eklenir ve kavrulur.

  • doğranmış domatesler eklenir ve kavrulmaya devam edilir.

  • sıcak suda ılave edilir ve limon suyu dökülür.

  • yemek 30 dk.pişirilir.

  • afiyetolsun..

5 yorum:

  1. canım ellerine sağlık sağlıklı kızartmaya bayıldım.gerçekten uzunca zaman çıkmıyor kokusu.bamyan da müthiş olmuş..çok çok öptüm canımcım

    YanıtlaSil
  2. Canım ne kadar güzel şeyler pişirmişsin böyle. Tam Ramazan yemeği gerçekten şu fırında kızartma. Bayıldım, mutlaka bende yapıcam. Sen güzel oldu diyorsan çok güzeldir.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglik cok guzel gorunuyor denemek lazim kesinlikle

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım.Fırın kızartman da acaip sağlıklı görünüyor.Anne yemeği de öyle.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. yosunbuka hem evden hem uzerımızden cıkmıyor,tesekkurlercanım..

    sedacım gercekten enfes oldu canım denemelisin..

    zehracım tesekkurler canım..
    hulyacım evet cok saglıklı...sagol canım:))

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)