Pazartesi, Ağustos 11, 2008

PATLICAN BÖREĞİ

YA DA PATLICAN KÖFTESİ…..

Afyon gelini olan Zeynep teyzemizin,bu yöreğe ait lezzetlerinden biri olan ; ‘’Şebit,Şepit’’den sonra yine geçen sene Ramazan da yediğimiz, Afyon yöresine ait olan;Patlıcan böreği…

Patlıcan böreği için şöyle bir yorum yapılabilir, Müthiş!!....bu sıralar iftar ve sahur sofralarına da hazırlanabilecek lezzetlere yer vermeye çalışıyorum.Patlıcan böreği de bunlardan biri..muhakkak denemelisiniz,özellikle iftar sofralarına çoook yakışıyor….

Zeynep teyze, patlıcan böreğini ne kadar sevdiğimi bildiğinden,düzenlediği bir davete katılamadığımdan dolayı,bana kıyamayıp, bana özel patlıcan böreği yapmıştır.Zeynep teyzeciğim,güler yüzün hiç solmasın,bu güzel lezzetle tanıştırdığın için çok sağol..senin enfes yöresel ve klasik lezzetlerini sırası geldikçe paylaşacağım.Sırada teyzemizin nasıl yaptığını anlayamadığım bir lezzette olan özel tavuk göğsü var…

PATLICAN BÖREĞİ;

MALZEMELER;· 1kilo patlıcan
· 250 gr. Kıyma
· 3 yumurta
· Yarım demet maydanoz
· Tuz,kekik,k.biber,kimyon (1’er çay kaşığı)
· 2-3 adet domates

Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI;

1. Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı kesiyoruz ve 15 dk.tuzlu suda acılarını çıkarıyoruz.
2. Kızgın yağda patlıcanları kızartıp,mutfak havlusuna çıkarıp süzdürüyoruz.
3. Maydanozu ince kıyıp derin bir kaseye koyuyoruz.ayrı bir kapta kıymayı,yumurtaları,baharatları kaşıkla mücver kıvamına gelene kadar ezerek karıştırıyoruz.
4. Yağı süzülmüş olan patlıcanları maydanozlara ekliyoruz ve kıymalı karışımı da ilave ediyoruz. Hepsini biribirine harmanlıyoruz.
5. Fırını 180 derecede ısıtıp orta boy bir borcama karışımımızı yayıyoruz. Bıçakla servis edecekmiş gibi kesiyoruz ki piştiğinde kesmesi kolay olsun.
6. En son üzerine zeytinyağ sürüp her bir porsiyonun üzerine yuvarlak kesilmiş domateslerden yerleştiriyoruz.
7. 180 derecede 30 veya 40 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.


β patlıcanları kızartmak yerine ,közleyip ,kıyabilirsiniz.kızartmadığınızdan içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ ekleyin.Bu hafifletici yöntemde büyük teyzemize ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)