Çarşamba, Temmuz 02, 2008

~~ PANDİSPANYA ~~



Pandispanya acemiliklerimden, bu yazımda bahsetmiştim.Denemelere devaaam dedim ve Emel Başdoğa'nın tariflerini uygulama başladım.
Aslında çok değil, 8 ay evvel (yok ya çok olmuş tabi ki daha neler:p),Yaman Etkinliklerin;Minik Eller Mutfakta ayağında, tarifi Emel Başdoğan'a ait ''Havuçlu,elmalı pandispanya'' yı yapmıştım.Pastayı tattığımızda , pandispanyanın ''kek'' katogorisine girdiğini düşünmediğimizden bu denememi saymamıştım.
Bu pandispanya ise Emel Hanım'ın en güzel tariflerinden birisi.Çilekli pastam'dan bu yana bu pandispanyadan 4 pasta yaptım.Tremisu yapmaya karar verdiğimde ise neden bu pandispanyayla olmasın dedim kendi kendime...Tremisu, kakaolu pandispanyayla oluyor fakat eşim çikolata ve kakaolu vs türevlerinden pek hoşlanmadığından tarif birebir uyguladım ve sade pandispanyayla yaptım.Teorik olarak sadece üzerindeki kakao vardı:).
''Kuzuluk'' gezimizden elimde kalan frenk üzümlerim vardı, süslemeye de fenk üzümlerini kullandım.


MALZEMELER;
(18 – 20 cm’lik çember kalıp için)
Pasta Keki;


• 4 yumurta (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı (170 gr) toz şeker
• 1 su bardağı (110 gr) un
• yarım su bardağı (50 gr) nişasta
• 1 paket vanilya
• yarım çay kaşığı limon suyu
• yarım çay bardağı sıcak su


YAPILIŞI;
  1. Fırın ısısını 170 dereceye ayarlıyoruz.
  2. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz.
  3. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz
  4. Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz.
  5. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.
  6. Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez rengi ve kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. Çırpma işlemine devam ederken,yarım çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. (4-5 dakika sürüyor)
  7. Önce yumurta sarılarını daha sonra ayrı bir yerde elediğimiz un, nişasta ve vanilyalı kuru karışımı tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.
  8. Tabanına yağlı kağıt serip çevresini sadece unladığımız çember kalıbımıza dökerek yaklaşık 40 -45 dk. pişiriyoruz.
& İlk iki yapışımda yapım aşamalarını aynen uyguladım.daha sonra kendimce yöntemler geliştirdim.

& bu açıklayıcı yapım aşamalarına rağmen pandispanyayı tutturamazsanız,bana yorum yazarak belitirseniz kendi yöntemimi yazarım eklenti olarak.

4 yorum:

  1. Bir tiramisu, bir de cheesecake denince bende akan sular durur... Çok şık olmuş frenk üzümleri renk katmış... Ellerine sağlık...

    Sıcacık sevgiler♥

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık. gel beni ye diyor..... bu arada frenk üzümleri dahada bir renk katmış.sevgilerle.......

    YanıtlaSil
  3. ablacım begendıgıne sevındım..yorumların benım ıcın cok degerli canımmmm benımmmm

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)