Perşembe, Kasım 29, 2007

EKMEK CESARET İSTER!! KURUTULMUŞ DOMATESLİ VE PEYNİRLİ EKMEKLER



Eskiden hamur yoğurmaktan üşenir ve hamur mayalamaktan da korkardım.Ekmek makinem mutfağıma girdiğinden beri hem makinemle lezzetli ekmekler,pufur pufur pizza hamurları ki;(birçok deneme yaptım ve en beğendiklerimi aralarından seçtim,resimledim,yakında paylaşacağım),kekler,mayalı hamurlar hazırlıyorum.Artı olarak makinem, üzerimdeki üşengeçliğimi de aldı ve makine ekmeği yemekten bıktığımız zamanlarda adından her zaman bahsettiğim ‘’Dilistan Hanımın;Ekmek Bir Tutkudur’’ baş ucu kitabımın vesilesiyle enfes ekmekler hazırladım,hazırlıyorum.ara not;!Kitaptaki denediğim bütün ekmeklerin ölçüleri tutuyor,kitabı alıp denemenizi tavsiye ederim.!Geriye dönüp bakıyorum da edindiğim tecrübelerle epey yol almışım.

Burada ki yazımda bazı püf noktalarından bahsetmiştim.Ama bir noktadan bahsetmemişim,ekmeği makinada yapıp akşamdan programlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir şey daha var;’’Elektrik Kesintisi’’.Çok defalar başıma geldi,sabah mis kokan ekmekle karşılaşacak olmanın verdiği hazla uyanmışım,birde ne göreyim ekmeğim suikaste uğramış;yani ekmek olmuş,pişmiş ama elektrik kesildiği için makine programı başa almış ve tekrar yoğurmuş,pişirmiş…vsvs Allah’ım cc. yazarken bile fena oluyorum.Sanki cinayet işlenmiş.Baktım ekmeklerim haşat oluyor, gecenin bir yarısı kalkıp ekmeğimi yapmaya başladım.Hatta makinaya küsüp, kendim yaptım bir süre;(insan mutfak eşyalarıyla çok haşır-neşir olunca otomatikman arada duygusal bir bağ oluşuyor).Uykumda bile ekmek sayıklıyormuşum nasıl kaptırdımsa kendimi! Her tökezleme yeni bir tecrübedir avuntusuyla ekmeklerime devam ettim efendim.

Kurutulmuş domatesi, peyniri birde ‘’ev yapımı ekmeği’’ seviyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz! Hepsi bir araya gelince tadı harika bir ekmek elde ediyorsunuz.İzmir’den gelen kuru domateslerimi daha bitirememişken,sağ olsun aile dostumuz yenilerini de getirdi.Eşim de ben de kuru domatesi çok severiz.Fark ettim ki;uzun zamandır ‘’ev yapımı ekmek’’ yapmama rağmen çok az ekmek tarifimi paylaşmışım.Bunun nedeni ekmeğimi;gerek makinada gerekse elde yapma zamanlamamın gece yarıları olması.Vakit gece yarısı olunca ne resim çekmek için uygun bir ortam oluyor, nede uykunuz müsaade ediyor.

Domates kurularını bir gece önceden zeytinyağına yatırdım ama yumuşamadı!!Sebebi sizce ne olabilir? bilen varsa ve açıklarsa sevinirim.Ayrıca mayalı hamurlarda sorun yaşayanlar ölçülerini ve yapım aşamalarını aynen uygulayın, Hatice çok güzel açıklamış,ben aynen uyguladım ve hiçbir sorun yaşamadım.Sizde bir cesaret kalkın ve deneyin.Tarifi aşağıya aynen yazıyorum,deneyecek olanlara şimdiden afiyet,şifa olsun…Teşekkürler Ayşegül ve Hatice!!

HANİMİŞ; Sevgili Esra’ya üzünütümüz küllenmemişken, hayırlı iki haber aldım.Sevgili Hülya,evladını kucağına almış;Allah cc. Hayırlı, Bereketli ömürler versin inş. Ve Portakal Hatice,şu sıralar Mukaddes Topraklara gitme hazırlığında,hayırlısıyla gitsin gelsin…Rabbim,Kutsal Topraklara gitmeyi arzu eden herkese nasip etsin….


KURUTULMUŞ DOMATESLİ VE PEYNİRLİ EKMEKLER

Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt
  • 50 gr toz maya veya 42 grlık yaş maya
  • 75gr tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 5 su bardağı un (hepsi birden eklenmeyecek)

  • iç malzemesi:

    • 3 yemek kaşığı tereyağı
    • 200gr beyaz peynir
    • 1 yemek kaşığı kekik
    • kurutulmuş domates

    Hazırlanması:

    1. Kurutulmuş domatesi (marketlerde city farm veya tema markasıyla bulabilirsiniz) bir gece önceden birkaç diş sarımsak ile zeytinyağında bekletin. Ertesi sabah sarımsağı çıkarıp yağı süzün.
    2. Toz maya kullanıyorsanız; mayayı derin bir kabın içine ufalayın ve üzerine sütü dökün.
    3. Maya eriyene kadar karıştırın. Yaş maya kullanıyorsanız mayayı sütün içine koyup elinizle hafif ezerek karıştırın.
    4. Tereyağı, tuz, bal ve unun çoğunu ekleyin. Önce tahta bir kaşık yardımıyla daha sonra yoğurarak hamuru esnek hale getirin. (benim önceki mayalamalarımda tüm malzemeyi mayanın üzerine dökünce iyi sonuç alamıyordum. Bu sefer 3 bardak unu tuzla karıştırıdım. ortasını açıp mayayı döktüm. Hamuru yoğururken balı yavaş yavaş ekledim. Sonra da kıvama gelene kadar un kattım.)
    5. Hamuru bez altında 45 dakika mayalanmaya bırakın.
    6. Fırını 190Cye getirin. Unlanmış tahtanın üzerinde hamuru yoğurun ve iki parçaya bölün.
    7. Her bir parçayı elinizle veya merdaneyle 1cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların üzerine bıçakla tereyağı sürün.
    8. Ufalanmış peynir ve marina edilmiş domatesleri döküp üzerlerine kekik serpin. (ben iç malzemeyi kapta karıştırıp sürdüm.)
    9. Hamuru rulo yapın. (biraz boyunun uzaması için elinizle kenarlara doğru çekebilirsiniz.)
    10. İsterseniz birkaç kere çevirin veya çevirmeden simit şekli verip iki ucunu birleştirin.
    11. Isınmış fırını kapatın. İki simiti yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Üzerlerine yumurta sarısı (asıl tarifte su diyordu) sürün. Tepsiyi kapalı fırında veya sıcak bir yerde 20 dakika mayalandırın.
    12. Fırını tepsi içinde iken 190C'ye getirin. Üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra ızgara telinde üzerlerine bir bez örterek soğutun.
    13. AFİYET BAL OLSUN!!

    DİĞER EKMEK TARİFLERİM; SÜTLÜ EKMEK

    ALTIN HARMAN UNUNDAN HAŞHAŞLI EKMEK,

    RAMAZAN PİDESİ,

    22 yorum:

    1. Şimdiye kadar mayalı hamurla sadece pide yapmayı denedim. Birgün ekmek yapmayıda denemeliyim. Yapacağım zaman sayfana uğrayıp püflere dikkat ederim. Ellerin dert görmesin. Sevgiyle...

      YanıtlaSil
    2. bizim evde sadece bazlama,gözleme türü yapılır...
      ekmek denemedim....ama bol bol hamur yoğururum...

      birde bizim buralar biraz nemli...kuru muru dayanmıyor...hemen küfleniyor,kurtlanıyor....

      annemlere gidince denerim ama...çok güzel görünüyor...
      ılık suyu deneseydin..belki yumuşardı...ben anlamam ama...

      öpüyorum canım...nefis....

      YanıtlaSil
    3. hım ben hiç araomalı ekmek yapmadım bi kere zeytin ezmeli yapmıştım galiba hımm evt:) çok güzel oluyor inanılmaz doyurucu ve ağır oluo evde yaptığım eline sağlık şekerim:)

      YanıtlaSil
    4. AYSEL,DENEDIGIN ZAMAN BİZİMLE PAYLAŞ OLURMU?TESEKKURLER..,
      SALİHA NEREDE OTURUYORUNUZ..BIZIM BURALARDA NEMLI AMA KÜFLENMIYOR TABII BEN EV YAPIMI EKMEKLERIMI DOLABDA SAKLIYORUM..TESEKKURLER CANIM..,
      AYLIN SEKERKIS CANDY,EVET AGIR OLUYOR AMA 1 DILIMI BILE DOYURUCU OLABILIRYORDIGERLERI 2-3-4 DILIM YIIYP ANCAK DOYUYORSUN:))DEGILMI?SEVGILERIMLE...

      YanıtlaSil
    5. Bayılıyorum içinde domates kurusu olan herşeye,eminim bu ekmekleri de çok severim.Çok lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık.



      Nasıl da güzel kokular yayılmıştır mutfağa fırından...




      Bir dilim alıp gidiyorum:)))))


      sevgiyle kal....

      YanıtlaSil
    6. kurutulmuş yiyecekler müthiş bir nimet deryası.
      domates ise nefis olur herşeyde,bu ekmekler yutkundurdu beni şimdi:)
      ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
    7. Iyi aksamlar canim, ekmek ne güzel olmus, ellerine saglik, eminim kurutulmus domateslerde nasil güzel bir aroma katmistir. Tek kelimeyle harika, süper olmus.

      Selamlar ve öptüm..

      YanıtlaSil
    8. merhaba, bende hiç ekmek denemesinde bulunmadım ama şu aralar benimde istediğim şey ekmek denemek diyebiliriz.yanlızca sorun mayalı hamurlarda herzaman aynı kıvamı tutturamıyorum:(..kurutulmuş domateslede çok güzel olmuştur eminim..ellerine emeğine sağlık...
      sevgilerimle..

      YanıtlaSil
    9. bebişim ne güzel olmuşş ellerine sağlık..ne zaman yicez senin bu lezzetli mamalarını:)))) sevgilerimle

      YanıtlaSil
    10. Sevgili Binbircesninin sahibesi ellerinize saglik ekmekler cok lezzetli gorunuyor.:)).aciktim dogrusu sanaldunyada malesef bu guzel lezzetlerin tadina bakamiyoruz..guzel bir haftasonu gecirmeniz dileyiyle sevgiler...

      YanıtlaSil
    11. cnm.nas�l g�zel olmu� bu ekmekler.harika g�nr�n�yorlar..denemem laz�m hemen.slmlar.

      YanıtlaSil
    12. süheylacım tesekkurlerbendende kucak dolusu selamlar:),
      selma ıyı hafta sonları:),
      gönul gelın dıyorum gelmıyonus bana:(
      sofra özlemi,mayalı hamurlarda kıvamı tutturmak hem tarıfle ve sık sık yapmakla alakalı..çünkü her tarif tutmuyor..tutturuna kadar güvenilwn tarifleri yapmak lazım:((tecrube ettım ondan dıyorum:))
      kevser ne aroma 2 somun ekmekte bıttı:))
      mutfak havulusu tesekkurler,
      bengisu,miss koktu miisss tahmın edıyorsun yani:))tesekkurler canım...

      YanıtlaSil
    13. Çorba çok kolay:
      Tencereye su koyuyorsun, içine arzu ettiğin sebzelerden birer tane koyuyorsun. Bir havuç, bir kabak, istersen bir kereviz veya kereviz sapları, bir kase kadar ufak doğranmı ş balkabağı. Ben bir miktar konserve domates koydum, yerine salça da olur. Ve tabii soğan ve sarımsak. Orjinali haşlanmış barbunya ve ufak bir makarnalı (bir avuç makarna), tuz, karabiber, pul biber ve kekik koyuyorum, bir de zeytinyağı. Hepsi bu.

      YanıtlaSil
    14. Cok harika görünüyor,süper gercekten.En lezzetlisi evde kendi ellerinle yaptigin.Taze taze ne güzel oluyor.Ayrica domatesli cok sahane olmustur.Ellerine saglik,iyi hafta sonlari.

      YanıtlaSil
    15. tijen çok teşekkürler muhakkak deneyceğim..,
      yaren guzel sozlerın ıcın tesekkurler..sanada ıyı haftalar cnım...

      YanıtlaSil
    16. Bence harka olmuş. Denenmesi gerekir diye düşünüyorum. Kurutulmuş domatese bayılır. Beyaz peynir kadar, sanırım cheddar da yakışir. Elleirne sağlık.

      YanıtlaSil
    17. merhaba, ekmek ne güzel olmuş katığı da içinde:) ellerine sağlık..
      ben de siteme yandaki gibi mevsiminde panosu eklemeyi düşünüyordum, fırsat bulupta bir türlü ekleyememiştim, artık bir ara eklerim:)
      bir de sitenin ismi çok değişik geldi bana, özel bir anlamı var mı??
      sevgiler...

      YanıtlaSil
    18. Canımmm benim, ben bayılırım kurutulmuş domatesli ekmeğe.. Nasıl canım istedi. kalkıp yapasım geldi :))

      ellerine sağlık bitanem

      sıcacık sevgiler...

      www.misssgibi.com

      YanıtlaSil
    19. Ellerine sağlık, ne güzel anlatmışsın. Ben de ekmek makinamı elim ayağım gibi görüyorum. Bundan sonra onsuz hayat olamz diyorum.:)
      Hayırlı geceler...

      YanıtlaSil
    20. ARKADAŞIM DÖKTÜRMÜŞÜN ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ BENDEMİ EKMEK PİŞİRME MAKİNESİ ALSAM NE YAPSAM BU ARADA BENDE GÖLCÜKTENİM GEBZE YAZISINI GÖRÜNCE SÖYLİYEYİM DEDİM HEMŞERİM:) GÖRÜŞMEK ÜZERE

      YanıtlaSil
    21. ekmek harika gorunuyor ellerine saglik.. simdi gelelim renklere..
      yani israrla rengarenk yapacan dimi siteni ay yap sunu acik renk... bide yazilarini lutfen full kirmizi yazma.. cok yoruyor gozu bide koymussun bordonun uzerine kirmizi ayyyy :) yani ne kadar daha sinir olabilirim bilmiyorum ama biliosunki ben ne goruosan onu soluom.. bide yazilarini her zaman sag sol tam yasla bole ortalama o da daginik duruyor :) yavas yavas olacak olacak :P tariflerindeki basariyi sayfandada bekliom :P

      YanıtlaSil
    22. cnm ellerıne sağlık.. ıcı fılan harıka görunuyor.. ekmek mk dedığın kadar var vallahı cok ıyı oldu cok..

      sevgıler

      YanıtlaSil

    hoşgeldiniz:)