Pazar, Nisan 08, 2007

HAŞHAŞ TOHUMLU ,ALTIN HARMAN EKMEĞİ





Ekmek makinam mutfağımda yerini aldığından beri ekmeğimi evde yapıyorum.Hijyenik olduğunu , içine ne koyulduğunu biliyorum; zamanla türlü denemelerden sonrada püf noktalarını anlıyorsunuz zaten...hatta temel su ve maya ölçüsüne sadık kalarak , kendinize ve evdekilerin damak tadına göre ekmekler bile geliştiriyorsunuz..
Mesela eşim beyaz ekmeğimi seviyor,ben kepekli , susamlı,haşhaşlı ve cevizli çeşitlerini..oğlumada sık sık sütlü ekmeğimden yapıyorum..İlerki günlerde çeşit çeşit ekmeklerimin tariflerini sizlerle paylaşacağım.Hadi sizde yarın sabah eşinize sürpriz yapın ve kahvaltı masasına miss gibi kokan haşhaş tohumlu , altın harman ekmeği koyun…
Yada haftaya dinç başlamak için Pazartesi sabahına üzerine çikolata sürülmüş,sıcacık ekmek ve yanında meyva suyu…mmmm işte güne ve haftaya zinde ve yenilenmiş olarak başlamanın formülü..


HAŞHAŞ TOHUMLU,ALTIN HARMAN EKMEĞİ;

MALZEMELER;

· 1+1/2 cup ılık su
· 1 tablespoon şeker (ben uzun zamandır şeker koymuyorum çok lezzetli oluyor)
· 1 tablespoon sıvıyağ
· 1 teaspoon tuz
· 4 cup Söke Altın Harman Un
· 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
· 1,5 teaspoon instant maya

Not: Cup;250 ml su bardağı,
Teaspoon; çay kaşığı,
Tablespoon; yemek kaşığı


YAPILIŞI;

Evvela sıvı malzemeleri yani; su ve sıvı yağı , daha sonra kuru malzemeleri; sırasıyla un,kabın bir tarafına tuz bir tarafına şeker ilave ediyoruz.En son mayayı unun ortasına koyuyoruz..ve makınamızın standart programında az veya orta pişmiş,3 saatlik zaman ayarında pişiriyoruz.Ilk 25 dk.dan sonra makinadan bip sesi duyuyorsunuz işte ozamanda ekleyeceğiniz malzemeleri ekliyorsunuz.Bu tarifte haşhaşımızı ekliyoruz…




Makinada pişirdiğimiz eklerimizden iyi sonuç alabilmemiz için bazı püf noktaları var;

· Suyumuz ne çok sıcak nede normal olucak.Muhakkak ılık olmalıki;kabarma işlemini hızlandırsın..

· Makinada pişiriyorsak sıralamaya dikkat etmeliyiz yani önce sıvılar sonra kurular olarak..


· En son mayamıza sıra geldiğinde yayayı kabın ve unun ortasına koyuyoruz kesinlikle suya değmiyecek mayamız yoksa reaksiyona geçmiyor ve ortası sönük bir ekmek çıkıyor makinadan…
· Eğer ekmeğimizi elde yapacaksak pagaça ve börek yaparken nasıl yapıyorsak ekmeğimizide öyle yapacağız.Yalnız ılk yoğurmadan sonra bir 40dk. Mayalandırmalı ;ikinici yoğurmadan sonrada 15 dk. tepsi mayası yapmalıyız.Daha sonraki günlerde elde yaptığım ekmek tariflerimi daha izahlı şekilde paylaşacağım..

Emin olun bir kere elde veya makinada ekmek yapmaya başlayıpda o hazzı tattığınızda kendinize hakim olamayarak hep evde yapacaksınız…
Şimdilik aklıma gelenler bunlar..

^^EKMEK BİR TUTKUDUR^^ kitabını almıştım birkaç ay evvel Dilistan hanımın ve çok beğendim.Emin olun kendisi bir ekmek ustası.Gerçektende ekmek sizin tutkunuzsa bu kitabı öneririm hem elde hem makinada yapmak için birsürü tarif paylaşmış Dilistan hanım bizlerle…şayet bu yazımı okuma fırsatı olursa buradan Dilistan hanıma paylaştığı harika tarifler için teşekkürlerimi sunuyorum.Sizlerlede denediklerimi paylaşacağım..

Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)