Cuma, Nisan 09, 2010

Balkabaklı,Süzme Yoğurtlu Cheesecake





Süzme yoğurdu çok sevmemden olsa gerek forumdaki Coşkun usta’nın tarifini uzun zamandır denemek için sabırsızlanıyordum. Bu tarifi tartısız yaptığımdan epey zorlanmıştım ama geçen hafta gr.larla olan savaşıma dijital bir tartı alarak son verdim:) Taban tarifini bir yemek dergisinde görüp not almıştım,umduğum gibi de çıktı,memnun kaldım,sadece artık tabanlarda tereyağ kısmını azaltmayı düşünüyorum:)

Her zaman aldığım yerde tatlı lor bulamayınca marketten bildiğimiz paket kahvaltılık lor aldım,tadına baktım az tuzluydu sonuçta cheesecake’in tadında da bir farklılık yapmadı.Genelde 900 gr.lık olan süzme yoğurt paketini göz kararı önce ikiye böldüm sonrada 450 gr.mı 300'e indirdim :) loru ise 1 bardak kullandım,ölçüler tam tuttu.Kalıbım 20 cm.lik ama 22-24 cmlik kalıplara da uygun olur sanıyorum,cheesecake hamurunu ince veya kalın,nasıl sevdiğinize bağlı bence.

Bu cheesecake'i yaptığımda 2 gün dinlenip lezzetin doruğuna çıkacağını hatta bir arkadaşımın gün sofrasına nasip olacağı hiç aklıma gelmezdi:)Sonuç oldukça başarılı,diğer tariflere göre daha hesaplıya geldiğini düşünüyorum...tekrar tekrar yapılacak :) teşekkürler Coşkun usta...
Tarifimi Ye # 54 Etkinliğine ev sahibeliği yapan Kalb Kurabiyenin;Şımartan Meyveli Tatlılar Etkinliğine yolluyorum ve Sevgili Deniz'e kolaylıklar diliyorum:)


Güncelleme/21.10.2010 ; Biraz önce elime Sofra-2008 sayısı geçti ve tarifi aldığım yeri hatırlayamadığımdan;''eski bir yemek dergisi'' diye bahsettiğim dergiyi buldum.Sonuçta;Sofra-2008 'de Ayten Saner'in ''Balkabaklı Cheesecake'' tarifini görünce aklıma Çoşkun Ustanın tarifiyle Ayten hanımın taban tarifini birleştirip yapmak geldi.Balkabaklı cheesecake yapma fikri ve bisküvi tabanı Ayten hanımdan,cheesecake'in iç tarifi Çoşkun ustadan..Her ikisine de çok teşekkürler ,biz çoook beğendik ....







Taban hamuru için;(Ayten Sanerin tarifiyle)

• 1 paket bisküvi

• 1 su bardağı fındık

• 125 gr tereyağı

Balkabağı Tatlısı için;(Ayten Saner'in tarifiyle)

• 1 kilo balkabağı

• 1,5 su bardağı şeker



Cheese cake için;(Coşkun Usta'nın Tarifiyle)

• 300 gr süzme yoğurt

• 1 su bardağı süt

• 100 gr tatlı lor (1 su bardağı)

• 100 gr toz şeker (yarım bardak)

• 2 yumurta

• 50 gr un (3 y.k)

• 1 limon rendesi




Yapılışı;

1. Kelepçeli kalıbınızın tabanını yağlı kağıtla kaplayın. Dışını ise alüminyum folyoyla kaplayın. ( cheesecake’in dışının pişerken yanmaması için) Isıya dayanıklı bir kaba su doldurarak fırınınızın içine koyun. Bu da cheesecake in üzerinin çatlamaması için. Fırınınızı 175ºC 'ye ayarlayıp çalıştırın.

2. Bisküvileri fındıklarla birlikte blendır yardımıyla un haline getirin.Tereyağını eritip un halindeki fındıklı bisküvilerle karıştırıp kelepçeli kalıbınızın tabanına bastırarak yayın.Mümkünse buzlukta olmazsa buzdolabında 1 saat dinlendirin:bu kısım önemli..

3. Cheesecake için; yoğurt ,süt ,şekeri ve loru derin bir kase de iyice karışana kadar orta devirde çırpın. Unu ilave edin ve çırpmaya devam edin.Yumurtaları da ilave edin ve düşük devirde çırparak karışıma yedirince en son limon kabuğu rendesini ekleyin,karıştırıp hazırladığınız tabanın üzerine dökün.Su dolu kaba yerleştirin.

4. Önceden ısıtılmış fırına koyun.40-45 dakika pişirin.45.dakikanın sonunda fırını hafif açıp su dolu tepsiyi usulca sallayın ortası sallanıyorsa fırını kapatın.Fırında iki saat bekletin.Sonra dışarı alıp soğutun ve buzdolabına koyun.

5. Balkabağını şeker ilavesiyle pişirin sıcakken ezin ve soğutun.

6. Soğuyunca balkabağını üzerine yayın tekrar dolaba kaldırın.En az 2 gün ya da 1 gün beklettikten sonra servis yapın.

18 yorum:

  1. Salihacığım eline sağlık. Süzme yoğurt cheesecake e çok uyuyor. Bal kabağı ile çok değişik olmuştur.Ön bilgiler içinde çok teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık harika görünüyor
    hayırlıc cumalar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Harika olmuş. Kime niyet kime kısmet:)

    YanıtlaSil
  4. canımmm ellerine sağlık harikasın herzamanki gibi canım benim katılımın için çok teşekkür ederimm bugün bende senin tarifini yayınladım mine ablamda öyle yapmış bugün saliha günü yani yaşasın binbirçeşni:))

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Saliha hayırlı cumalar tatlım. Ellerine sağlık cheesecake harika görünüyor. Ben hep yapamazsam diye korkuyorum ama artık dene Ebru diye kendi kendime söylenmeye başladım. Öpüyourum canım seni.

    YanıtlaSil
  6. Salihacım eline sağlık . Güzel ve canlı gözüküyor. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Hımmm nefis görünüyor... Ben de Vişnelisini yaptım yakında eklerim... Ama seninki tam benim istediğim gibi olmuş, benimki tam istediğim gibi değildi... Ellerine sağlık canım... Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Salihacığım pırasalı börekte aklım kalmıştı, şimdi de cheesecake gelmiş:))
    bir kaç kere cheesecake denemem olmuştu, krem peynir ve kremayla.
    Coşkun ustanın bu tarifi benim de dikkatimi çekmişti, tadı nasıl oluyor, diğer peynirlilere göre çok farkediyormu?
    görüntü harika bu arada:)
    ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. balkabaklı tariflere hep özeniyorum. Ama nedense hala denemeyi başaramadım. Çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. nerelerdesin birbirçeşnim.measajlarımı aldınmı?
    ellerine sağlık çok güzeldi chesscakenin.denendi onaylandı :)

    YanıtlaSil
  11. cok lezzetli gorunuyor bayilirim kabaga zaten

    YanıtlaSil
  12. Minecim evet cok uyuyor,tesekkurler canım:)
    Filiz teşekkürler,
    Arzzu dimi?kısmet işte) tesekkurler,
    denızım cok nazıksın canım cok sagol:)
    Ebrucum dene inankı sonuc ılkınde kotude olsa deneyerek ögrenıyor ınsan:)
    hilal teşekkürler,
    ayselcım senınde ellerıne saglık ben emınım nefis olmuştur:)
    Haticecim,diğerlerine nazaran daha hafif gibi geldi bana hanı peynirlilerde bir agırlık vardır yada bana göre biraz agırdır peynirliler:)lezzetlıydı:)
    hayatın ta kendısı dene bak mevsımı gecmeden nefıs oluyor:)

    YanıtlaSil
  13. Canim ellerine saglik balkabakli peynir pastan nefis görünüyor afiyet seker olsun arkadasima

    YanıtlaSil
  14. cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik ;)

    YanıtlaSil
  15. lorlu nasıl olur onu merak ettim ben de. ben de bu ara taktım kafaya cheesecake yapmam gerek ama yiycem diye tutuyorum kendimi. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Saliha inanılmaz güzel ...
    Bende en kısa zamanda bu ebatlarda bir kalıp almalıyım, malzemeyi ne kadar çok tutarsam tutayım böyle bir çizkek yapmam hayal bu kalıpla..:(

    Görüntüsü yeter cidden, ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Ayy ne güzel görünüyor böyle bu bayıldım bende isterim :)
    ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  18. Cok istah acici gercekten, ellerine saglik.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)