Perşembe, Nisan 08, 2010

Betül'ün Pırasalı Böreği




Neredeyse 1 hafta olmuş yazmayalı,özlemişim blogumu :) bu kadar kabarık bir arşiv varken yazmaya fırsat bulamadım,sınavlar ve annemin sıklaşan şikayetleri üzerine;cerrahımızın,anneniz 2. bir ameliyat olabilir haberiyle,henüz ameliyat psikolojisini yeni atlatmış olarak, yüreğimizi ağzımıza getirdi.Neyse ki korktuğumuz olmadı ve belirtiler başka çıktı.Yıllardır hastalıklarla uğraşınca insanın hastane ve hastalık fobisi oluşuyor :( malesef neyse blogun içeriğinden uzaklaşmayalım:)...Şifa bekleyen herkese Rabbim şifalar versin diyerek, yorum rekoru kıran böreğimize geçelim:)

Biz lezzetine tam puan vermiştik hatta iç malzemesinin pırasalı olmasına çok şaşırmıştık ama bu kadar yorum ve maillerle tarifinin istenileceğini tahmin etmemiştim. Bende müsait bir zamanımda Betüşü aradım ve tarifini sizin için istedim.Böreğin pırasalı olduğunu anlayamamış olmamızın sebebi pırasanın çok çok ince doğranarak pişirilmesiymiş,ince doğranmazsa pırasa tam pişmiyormuş:) Bu arada tarifi alırken, Betül’ün sipariş üzere ev yapımı ürünler yapıp sattığını öğrendim,isteyenler olursa benimle iletişime geçebilirler.

İşte püfleriyle ve enfes iç malzemesiyle böreğin tarifi :)







Pırasalı Çarşaf Böreği;

Malzemeler;(4 beze çıkıyor)

• Yarım kilo un

• 1 çay bardağından biraz fazla sıvıyağ

• Tuz

• Unun kaldırdığı kadar su

Pırasalı İç;

Malzemeler;

• 1 kilo soğan

• 2 kilo pırasa

• Yarım çay bardağı sıvıyağ

Pırasalı için yapılışı;

1. Soğan ve pırasayı incecik doğrayın.Pırasalar çok ince doğranmalı.Tencereye sıvıyağı koyup kızdırın ve soğanla pırasayı ekleyin kavurun.

2. Soğan,pırasa suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun.tuz ekleyin.



Böreğin yapılışı;

1. Un,sıvıyağ,tuz bir kapta karıştırın,yavaş yavaş unun aldığı kadar su ilavesiyle hamuru en az yarım saat yoğurun.ne yumuşak,ne sert bir kıvam olmalı.Yoğrulan hamuru 1.5 saat dinlendirin.4 eşit bezeye ayırın.

2. Dinlenen hamurdan, 1 bezeyi alın servis tabağı kadar açın, ister erittiğiniz yağla ister sıvıyağla yağlayın.Uç kısmına pırasalı içten koyun ve üzerini hafif kapatın,kapattığınız yerden hamuru çeke çeke rulo yapmaya başlayın en son istediğiniz şekilde fırın tepsisine yerleştirin.diğer bezeleride aynı şekilde yapın,180 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirin.


Püf noktaları;

• Hamur çok iyi yoğrulmalı en az yarım saat.

• Dinlendirme süresi de çok önemli.

• Hamurun kıvamı ne sert ne yumuşak ikisinin ortasında bir kıvam olmalı.

Arkadaşlar hamur açıldıktan sonra yağlandığından sünen bir kıvamda oluyor yani çektikçe sünüyor ve sündükçede rulo yapıp tekrar çekmeye devam ediyoruz.Aklınıza takılan başka ayrıntılar olursa sorabilirsiniz.En kısa zamanda bende resimleyerek deneyeceğim...



31 yorum:

  1. geçmiş olsun annene.


    börek harikaaaaaaaaaaaa ..ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten çok enfes olmuş.Püf noktaları dikkate alındımı gerçekten şahane olur.çok teşekkürler elerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Yufkası bu kadar ince göründüğüne göre bayağı inceltmiş olmalı. Çok güzel olmuş canım.
    Sevgili Betülün ellerine sağlık
    Çok öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  4. Pırasalı böreği zaten çok severim, sizin yaptığınız gibi el açma olunca tadına doyum olmaz. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba..Börek çok güzel görünüyor cidden..

    Şu çeke çeke uzatma işi gözümü korkuttu biraz..:(



    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Salihacım annene çok geçmiş olsun. Allaha şükür ameliyet olmyacakmış. Betül hanımın ellerine sağlık. Gerçekten börek çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Betül hanım nereli acaba :)))
    benim en sevdiğim börektir kendilerini ellerine sağlık yapanın size de afiyetler olsun canım :)))
    olsa yerdik canım çekti galiba:D

    YanıtlaSil
  8. harika gözüküyor hamuru özellkle.. Yapmalıyım mutlka bende.. ellerine sağlık Adaşımın.

    Annciğin de acil şifalar diliyorum canım

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Görüntüsü gerçekten harika görünüyor. Bende pırasalı börekleri çok seviyorum. Annem sadece soğanlı acılı yapardı o da nefis olurdu. Arkadaşının ellerine sağlık. Annene de çok çok geçmişler olsun canım.

    YanıtlaSil
  10. saliha hanim börek cok güzel görünüyorda ben su acma kismini anlayamadim

    YanıtlaSil
  11. betülün ellerine sağlık nefis yapmış böreği vallahi:)) nişastalı çiçeklerden yaptım salihacımm yarın yayınlıyorum bakarsın bakim yapabilmişmiyim:))

    YanıtlaSil
  12. Ellerine emeklerine saglik canim nefis görünüyor citir citir.

    YanıtlaSil
  13. filizcim çok teşekkürler canım,
    lezzetmarifet,evet canım ,cok teşekkürler
    tijen,gerçekten çok inceydı çıtır çıtır..
    zencefil,sagolcanım,
    rumma,hamur yağlandığı için çekilebilir kıvamda oluyor yani sünüyor,
    ebrucum cok nazıksın cok teşekkürler canım..
    sultanım ankaralı:D sağol:)
    Betül bu betüller pek bi marifetli oluyor:)cok tesekkurler...
    sedacım benımde annem yapardı soganlı acılıdan nefis nefis tok karna bile yerdim:)sagolcanım..
    sevgili hatice öncelıkle sagol,hamurun servis tabagı kadar açtığımızda yaglıyoruz ya yaglandıgından dolayı sünen bir hamur oluyor ve oldukça büyüyor:)eger başka takıldıgınız yeri belirtirsenız acıklama yapabılırım:)paylaşmak kadar güzel birşey olamaz:)
    denizcim sağol:)mmmmm emınım nefis olmuştur senın gıbı bır kurabıye canavarı ve ustası nefis yapmıstır:)
    gülcan cok tesekkurler....

    YanıtlaSil
  14. geçmişler olsun annene, şifa bulsun tüm hastalar. böreğe laf yok miss gibi, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. saliha hanim zamaninizi aliyorum hakkinizi helal edin benim anlayamadigim ici koyduktan sonraki nasil acildigini anlayamadim.birde iki kilo pirasa vesogan cok degilmi acaba

    YanıtlaSil
  16. Pirasali böregi çok severim,annemin tarafi çok yaparlar oyalici lezzetli böreklerdir,hele ki pirasali,Betül hanimin eline saglik,öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Hatice hanım,uğraştırmak ne demek,paylaşım içn varız,yukarıdaki ölçüler büyük fırın tepsisi için olduğundan birde pırasa ve soğan pişince hacmi küçüldüğünden fazla gelmiyor.hamuru zaten çay tepsisi veya servis tabağı kadar yanı tahmını 25-30cm. açmıktık
    Hani yufkadan börek yaparken rulo yapmak için uc kısmına harcı koyarızya aynen o şekilde koyup rulo yapmak için hamuru için üzerine kapatıp rulo yapar gibi yani.. sonra kapattığımız yerden çekiyoruz hamuru,hamur yağlı olduğundan sünüyor çekipde sününce hamuru yıne rulo için bikere daha katlayıp yine çekiyoruz,yani hamuru her katladığımızda(rulo yaptığımızda) kendimize doğru çekiyoruzki hamur sünerek büyüsün.yırtılcak gibiyse çekmiyoruz.hamur yağlı olduğundan sünüyor,birde sünmesine sebeb hamurum çok iyi yoğurulması ve dinlenmesi..

    ben bazen anlatım hatası yapabiliyorum,düşündüklerimi yazıya geçirmekte zorlananlardanımdır:) siz yine sorun ben yine cevaplarım:)hiç mühim değil:)sevgıler hatıce hanım...

    YanıtlaSil
  18. pırasa burada nadiren bulunuyor bende ilk bulduğumda denemek istiyorum börek harika görünüyor daha önce çarşaf böreği yaptığım için yapılışını gayet iyi anladım Salihacığım Betüşünün ellerine sağlık size de afiyet olsun
    Anneciğine de Rabbim acil şifa versin inşaallah kardeşim teyzemin kızının nerede nakış hocası olduğunu sormuşsun ama bilmiyorum sanırım AEG evlerinde oturdukları için oraya yakın biryerde olmalı sevgiler

    YanıtlaSil
  19. saliha hanim cevabiniz icin cok sagolun eger sizde denerseniz resimli olarak anlatirsaniz benim kalin kafama daha iyi girer galiba allaha emanet olun

    YanıtlaSil
  20. bayiliyorum pirasali borege arkadasinin eline saglik

    YanıtlaSil
  21. Salihacığım öncelikle anneciğine çok geçmiş olsun...acil şifa diliyorum,tabii tüm hastalara..
    börek ise enfes ütü bir şey,çıtır çıtır nasılda güzel yenir...
    ellerine sağlık..

    Sevgiler yolluyorum..

    YanıtlaSil
  22. Canım çok geçmiş olsun...

    Rabbim dermansız dert vermesin ..

    Ellerine sağlık börek harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
  23. Salihacığım anneciğine çok geçmiş olsun.Allah herkese acil şifalar versin. Pırasalı böreği yıllar önce yemiştim ama tadı hala damağımda üstelik el açması olunca bambaşkadır.Arkadaşının eline sağlık.geçtiğimiz yıl yayınladığın enginar çorbasını yaptım harika az önce de senin adını vererek bloğumda yayınladım.Tarifin için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Öncelikle çok çok geçmişler olsun annenize ve şifa bekleyen tüm annelere Allah acil şifalar dilerim.
    Betül hanımın ellerine sağlık bu böreği mutlak denemek isterim yalnız ben bu çekerek sündürüp bu arada rulo yapma işini anlayamadım iki kişi ile yapılmalı sanırım.
    Resimleyerek yapacağınız bu böreği merakla beklemede kalacağım şimdilik :)
    Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  25. ben yaptım bu tarifi malesef çok kalın oldu börek,beceremedim inceltmeyi biligimiz yöntemle açmak gerek.eline saglık.

    YanıtlaSil
  26. sevgili elif merhaba..
    kalın olmasına cok üzüldüm..çekebildiğin kadar çekeceksin hamuru yırtılırsada mühim değil....ben uygulamadıgım iççin bişi diyemeyeceğim ama bizzat yapılışına şahit oldum gerçektende çekildikçe inceliyor..yerkende cok ınce oldugundan çıtır çıtır bir tadı var...ılk denemeler bazen istenilen donucu vermıyor tekrar denemek lazım derim :))

    YanıtlaSil
  27. Bence de çok güzel görünüyor.Bu çarşaf böreği tarzı börekler çok güzel zaten.Pırasalı böreği çok övüyorlar ama pırasa soğan gibi(gerçi ben soğanı severim kıymaya filan çok yakıştırırım hatta soğanlı yumurtayı da çok severim ama pırasalı böreğin tadını tahayyül edemiyorum bir türlü.Pırasa yemeğini de severim havuçlu aslında.Genelde bu böreği önce çekiştirip sonra ordan kesip iki kısmına iç koyup 2 tane kıvırırlar.Ortada buluşturup ortadan keserler filan sizin yaptığınız şekil dahamı pratik ne?

    YanıtlaSil
  28. evet Şenaycım benımkı daha pratik ve ınan cok lezzetlı :))tesekkurler:))

    YanıtlaSil
  29. evet Şenaycım benımkı daha pratik ve ınan cok lezzetlı :))tesekkurler:))

    YanıtlaSil
  30. merhaba börek gerckten cok guzel görünüyor ama yufkalarin arasini siviyagla yaglayip 10 dakika beklemiyormuyuz

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)