Cuma, Kasım 07, 2008

Rulo Pasta

 
 
Evliliğimin ilk zamanlarında,klasik yemeklere ve tatlılara inat, hep gurme sayılabilecek yemekler yapıyordum.O zaman ki düşüncem şuydu; hayatın monotonluğundan kurtulmak,değişik lezzetler denemek,eşime yaranabilmek:)) vsvs…

Eğer pazardan ıspanak alınmışsa hemen farklı bir yemeğe dönüşür,pırasa alınmışsa hemen dolması veya kişi yapılırdı,yapsam ya şöyle miss gibi (zerrin kulakların çınladı mı?:p)z.yağlı ıspanak ,z.yağlı pırasa ,kıymalı ıspanak ,kıymalı pırasa..yok illa farklı bişi olacak:).

Zavallı eşim, çook ’’enginar yatağında tavuk’’,’’ıspanaklı rulo tavuk’’,’’sebzeli pilav’’,’’ciğerli pilav’’,’’buhara pilavı’’,tatlı olarak hep süslü püslü isimleri şuan aklıma gelmeyen, garip tatlılar vs vs… yemek zorunda kaldı. Halbuki ; yap şöyle ezogelin çorbası,zeytinyağlı ıspanak ve sade pilav…

Bunları yapmak, hem ev işlerinde çok acemi olan bana meşakkatli gelmeye başlamıştı, hem de yarın yeni ne yapsam düşüncesi beni zihnen yoruyordu.
Bir gün eşim; hiç normal yemek biliyor musun? ,Bana sade pilav yapabilir misin? diye sorduğunda anladım ki ben boşa kürek çekiyorum ve kendi kendimi bitiriyorum. Önemli olan Süslü,alengirli yemek yapmak değil, gerçek olan; ‘’lezzetli yemekler yapmak’’

Her şeyin bir başlangıcı vardır; yemek yapmakta temel şeyleri öğrenemezseniz hiç yol kat edemezsiniz. İşte ben bunu öğrendim.Lezzetli yemek yapabilmek için, işin temelinden başlamak gerektiğini geç öğrenmiş biri olarak uzuuun zamandır hep ‘’TEMEL TARİFLERİ‘’ uyguluyorum.Blogumu da bu sebeble açıp, madem temelden başlayacağım bir tarif defterim ,arşivim olmalı dedim kendi kendime.

Evimde, artık bol bol zeytinyağlı sebze ve bakliyat yemekleri, çeşit çeşit balıklar,arada köfte ve tavuk yemekleri pişiyor.Tatlı ise ,Osmanlı-türk mutfağına ait geleneksel sütlü ve hamur işi tatlıları yapıyorum.Öğrendikçe yeniliğe daha açık oluyor insan….Lafı çok uzattım ama demek istediğim eğer varsa bu yazımı okuyup, benim gibi olan tavsiyem önce alt basamaktan başlamak ve yavaş yavaş ilerlemek:))


Rulo pasta çocukluğumuzdan bize güzel bir hatıra, anneciğim ne güzel yapardı. Eminim herkesin çocukluğunda bir rulo pasta hatırası vardır.Eskiden vakit mi yoktu yoksa bu kadar çeşit mi yoktu bilemiyorum ama annelerimiz bol bol ‘’muzlu rulo ‘’ yapardı.

Başarısız’’rulo pasta’’ denemelerimden sonra ara vermiştim ama şimdiler de bir çok tarif yaptım.Deneme-yanılma yöntemiyle kendi tarifimi bile oluşturdum:).Temel rulo tarifini yapmayı başardığıma göre demek ki sıra diğerlerinde.Denemelere devam,sırada portakallı,cevizli ve şeftalili rulo denemelerim var.

Geçen hafta hem kayınvalideme hem de anneme rulo pasta yapıp götürdüm. Kaynım pastaya bayıldı ve ;’’Anne sen her gün bana kıymalı pide yap,yenge sen de her hafta bu pastadan!dedi durdu:)

İlk tarif Sevgili Nazife’ye ait, pandispanyası çok güzel oldu.Hatta,yuvarlak pandispanya olarak kullanmayı düşünüyorum.Pembelim çok teşekkürler …Evde güzelce paketleyip,sağ sağlim anneme götürdüm.Dolaba koyarken defalarca tembihledim ama annem sağ olsun pastanın üzerine yemek kabı koymuş.Üstelik ağır bir saklama kabı, pastam neredeyse dümdüzdü daha babama bile gösterememiştim pastamı,ağlayacaktım:( Yolda ne güzel kırmadan sardım diyordum eşime,pastama nazar değdirdim:)

Eğer ,yumuşacık, lezzetli bir ‘’rulo pasta’’ tarifi arıyorsanız işte buyurun;
ne kadar enfes bir pastaydı ,görünüşü aynı yukardaki gibi,annem ezene kadar:PPPP

  • 09.11.2008-eklemesi; aldığım yorum ve maillerde sorduğunuz soruları cevaplıyorum;
& Kullandiğim tepsi,klasik fırın tepsisi yani bildiğimiz fırın tepsisi...
& pandispanya 10-15 dk.da pişiyor,başından ayrılmamak lazım....
& pişen pandispanyayı fırından çıkarınca ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyoruz tahmini 5dk.sonra pandispanyayı kağıdıyla çok sıkı olmıcak şekilde sarıp,ıslatıp güzelce sıktığımız mutfak havlusunu üzerine kapatıyoruz.
& bu şekilde çok beklemesin, belki 10 dakika,fazla beklerse pandispanyaya havlunun ıslaklığı geçiyor ve zor sarılıyor,tecrübeyle sabittir :))
& şimdilik bu kadar başka sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım arkadaşlar:))) sevgilerimle.....


TARİF 1;
Malzemeler :


Pandispanyası için :

· 4 adet yumurta
· 4 kahve fincanı şeker
· 3.5 kahve fincanı un
· 1/2 paket kabartma tozu

Kreması için :

· 750 ml süt
· 100 gr margarin
· 1 adet yumurta
· 5 çorba kaşığı şeker
· 3 çorba kaşığı un
· 1 paket vanilya
· 2 adet muz

Üzerine :

· 1 poşet krem şanti
· Dövülmüş antep fıstığı


Yapılışı :

1. Pandispanyası için, cam bir kapta yumurta ve şekeri mikserin yüksek hızında köpük köpük oluncaya kadar 4-5 dk. çırpın. Ayrı kapta elediğiniz un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Pişirme kağıdı serdiğiniz büyük boy tepsiye karışımı döküp kaşıkla düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.10-15 dakikada pişiyor. Fırından çıkarınca, pişirme kağıdıyla birlikte sıkıca sarıp, üzerine nemli bez örtüp soğumaya bırakın.

2. Kreması için, tencereye yumurta ve unu ekleyip kısık ateşte karıştırın. Margarini ekleyip kavurmaya devam edin. Sütü ekleyip krema kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirip ılınmaya bırakın. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldırın.Soğuyan pandispanyayı dikkatlice pişirme kağıdından ayırıp kremayı her tarafına sürün. Ortasına muzu koyup rulo olarak sarın. Üzerine krem şantiyi sürüp dövülmüş fıstıkla süsleyip buzdolabında 6-7 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

3. Afiyet bal şeker olsun

& Vakit darlığından, krema olarak hazır puding kullandım,kayınvalideme muz pudingli,annemlere kakaolu pudingli yaptım.


TARİF 2;

İkinci tarifim Oktay ustadan,Nazife’nin pandispanyasına göre daha ince oldu.Sonuç güzeldi.

Malzemeler;

Pandispanyası;

· 3 yumruta
· 1 çay bardağı mısır nişastası
· 1 çay bardağı un
· 1,5 çay bardağı pudra şekeri
· 1er paket vanilya ve kabartma tozu + 1 yemek kaşığı limon suyu (ben ekledim)

Yapılışı;

Pandispanyası için yumurta ve şekeri mikserin yüksek hızında 4-5 dk. çırpın. Ayrı kapta elediğiniz un,nişasta,vanilin ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın.

Kıvamı tahin gibi olacak..Pişirme kağıdı serdiğiniz büyük boy tepsiye karışımı döküp kaşıkla düzeltin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.Fırından çıkarınca pişirme kağıdıyla birlikte sıkıca sarıp, üzerine nemli bez örtüp soğumaya bırakın.

& Tarifte krema yerine marmelat sürülüyordu ama ben hazır çikolatalı puding kullandım.

33 yorum:

  1. boglarda gezerkene fotografini gordum...
    henuz denemdim ama ne cok makbule gecti.. rulomsu pastamsi bisey buldum cin markette ama muz yok kremeda varla yok...birde tuttursam..ohh miss

    YanıtlaSil
  2. YA RABBİ KALPLERİMİZİ DİNİN ÜZERİNDE SABİT KIL..AMİN...HAYIRLI CUMALAR

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık nefis görünüyor doğrusu...

    Selamlar....Hayırlı cumalar canım....

    YanıtlaSil
  4. merhaba zerrin,inş,yapar ve memnun kalırsın ama emin ol tutan bır tarıf...

    fatoş,aminnnnn cumlemızın....,

    oyacım sagol:) sanada hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  5. ımmm nefis bir pasta bu ellerine emeklerine sağlık cnm
    sarımutfak-hande

    YanıtlaSil
  6. Canım muhteşem hiç sorma bende öyle anıları var ki bu muhteşem pastanın rahmetli anneciğim muhteşem yapardı,misafiri gelecek komşularımız gelirlerdi anneme yaptırırlardı anneciğimde kimseyi kıramayan biriydi herkese yapardı,çok severim çokkkkk keşke anneciğim sağ olsydıda yapsaydı ellerin dert görmesin,öptüm...

    YanıtlaSil
  7. cok guzel gorunuyor ellerınıze saglık ne zaman sızın bloga gelsem acıktıgımı hıssedıyorum:)

    YanıtlaSil
  8. Maşallah marifetli arkadaşım... Ben ne zamandır mutfağa girmez oldum... Ellerine sağlık... Harika görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  9. canım benım harıka ellerıne saglık cok guzel gorunuyor sevgıler..

    YanıtlaSil
  10. canım değişik yemeklerden erkekler anlamıyor maalesef.....bekarken evlerinde ne yedilerse o..

    ellerine sağlık...nefis görünüyor....bende sık sık yaparım...hepde iyi sonuç alırım...

    öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  11. Rulo pasta yapmayi ögrenmeden önce bana da yapimi cok zor geliyordu. Ama ilk denedigimde basarili olunca o kadar da zor olmadigini anlamistim. Biz cocukken gercekten de simdiki gibi cesitli tarifler yoktu ama annelerimizin yaptigi o güzelim kekler cöreklerin tadlari bir baskaydi. Pastan da cok sahane olmus, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel anlatmışsın. Ben hiç rulo pasta yapmadım. İkiside çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  13. ya ben bu pastanin yapim asamalarini gormek istiyroum bi kere denedim olmamisti nasil rulo yapmak gerek guzel olmasi icin harika gorunuyor seninki kuzu :D

    YanıtlaSil
  14. merhaba,pasta bence tek kelime ile harika.ben de bir ki deneme yaptım ama başarılı olamadım.bir dahakine sizin tarifi deneyeceğm.sizi büyük bir zevkle listeme ekledim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. olsun işte.anne eli değmiş gibi olmuş)))demekki neymiş anne eli arada da böyle şeyler yapabiliyormuş))olsun.öperim ben o elleri...pastaların çok güzeller.o kadarıda nazarlık olsun.sevgiler saliham

    YanıtlaSil
  16. :) BENDE ŞİMDİ BÜTÜN YAPTIĞIM YEMEKLERİ FARKLI YAPMAYA ÇALIŞIYORUM ÖZELLİKLE MİSAFİR GELDİĞİNDE SENİN BAHSETTİĞİN TEMEL TARİFLERİN DIŞINA ÇIKMAK HOŞUMA GİDİYOR.
    rULA PASTAYA BAYILIRIM SİTE ARŞİVİMDE OLMASINI ÇOK İSTİYORUM BU YÜZDEN SENİN BU GÜZEL TARİFİNİ DENEMEYİ ÇOK İSTERİM.

    www.fikiragaci.com sitemide ziyarete beklerim

    YanıtlaSil
  17. Merhaba canim,
    Ay ay bu tam benlik muhtesem bir goruntu,elimi uzatsam bir dilim alicam da alamiyorum yine((:mutlaka denicem,inan bu saate canim çekti...ellerine saglik...sevgiler

    YanıtlaSil
  18. canım ellerine sağlık pastaların harika olmuş üzülme annen yapıştırsada pastanın tadı eminim nefisstir
    öptüm şekercim
    forum host sorunu vardı kapandı

    YanıtlaSil
  19. pasta harika, enfes gözüküyor, ellerinize sağlık arkadaşım;)

    YanıtlaSil
  20. Canim cok haklisin,benim esim sever degisik yemekleri fakat diyer yemekleride özler.Bende ona tamam haftada bir iki gün nostaljik takiliriz demistim.Oda kabul etti:)Sonucta bizler icinde mutfakta biraz degisikli lazim.Hep ayni klasik yemekler mutfakta cans1k1ci oluyor.Rulo pastan da nefis görünüyor canim ,ellerine saglik.Güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  21. merhaba bu rulo pastayı hangi ölçülerdeki tepsilerde yapıyorsunuz. d.gulum@mynet.com.tr
    adresine yazarmısınız

    YanıtlaSil
  22. aaaaaa allah allah ya bu ıkıncı defa basıma gelıyor yorumları cevaplıyorum ama yayınladıgım halde yayınlanmamıs:((tekrar yazıyorum:PPP

    sevgılı ısımsız cevabı yolladım ama burayada yazayım,klasık fırın tepsısıne yaptım..

    yaren,senın yontemınıde deneyeyım barı:))sagol canım..

    eldıvenlerım,sayfan cok hos:))tesekkurler..ekledım senı lısteme:))

    melısacım,üzüldüm ama benım cok ısıme yarıyordu:(sevgılerımle..

    hurıye,yakın olsak ınan yapardım ama emınımkı sen benden daha ıyısını yaparsın dene bak:))

    sevgılı zerrin cok tesekkurler..sayfana ugrayacagım:))

    leyya ,canım sagol..cok tesekkurler..

    defne canım sagol..bır dene bakalım benımde hep basarısızdır pandıspanyalarım ama yaptım:)) bende eklıyorum:))sevgılerımle..

    ninom kız yollarım ben sana yapılışını yaaa:)))

    betül,sagol tesekkurler..dene bak enfes oluyor canım:))

    senem , evet yoktu canım degılmı?senınde ellerıne saglık..:))

    adasım,cooook sagol,

    banucum sagol arkadasım:)),

    ayselcım,saglık olsunda bosverrrr..:))sevgılerımle..

    zehracım hosgeldın:))nasıl gıdıyor evlılıgın canım:))

    kıtchensweetkıtchen sagol canım..

    derya,annecıgıne allahtan rahmet dılıyorum,nekadar ıyı yureklıymıs....tesekkurler canım...


    hande cok sagol canım:))

    herkese sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  23. kesinlikle haklısın yazının her kelimesine katılıyorum virgülüen kadar:)

    bende klasik tatlaır yayınladığımda yayınlamak istediğimde bunu düşünürüm evet herkesin kek tarifi vardır herkesin pasta tarifi çorba tarifi vardır ama herkesin kendince bir ayarı vardır bir farklılığı vardır ki lezzet farklılığı oluşur önemli olan bunları gösterebilmek ev yapabilmek.
    değişik tatları öğrenmeliyiz tabiki ama oturmuş bir damak tadı var ve bunu seviyoruz emin ol evet blogta farklı yemekler yayınlasak diyorum bazne kendimce ama görüntü olarak dikkat çeker bir bakınılır velakin bize uymaz eminimim sonunda geen kuru fasülye nin ve pilavın hakimiyeti üstün gelir ki bende severim çokta güzle olur:)

    cheesecake derim ama künefeye değişmem veya fıstıklı baklavaya:)
    biz bile böyle düşünürken,senin yazını okumadan görüntüyü ilk görünce aa çocukluğumuzdaki rulo pasta dedim sende ondan bahsetmişsin evet bu rulo pasta üzerine ne sözcükler vardır kimbilir bende teyzemi,n yaptıklarını hatırlarım en çokta birde onun döndürmek için harcanan çabaları ama tadı nefis olurdu.
    ben daha hiç denemedim desem inanır mısın?
    ama kaç zamandır denemek istiyorum sana özendim bende deneyeceğim en yakın zamanda..

    YanıtlaSil
  24. ZWEYNEP NE KADRA İÇTEN VE DOĞRUUU YAZMISSIN,BEN KURU VE PILAVI COOOOK SEVERIM VE EN SÜKSELİ YEMEĞE DEĞİŞMEM:ppp
    BENDE SENIN NOKATANA KADAR KATILIYORUM CANIM ÇOOOOOK HAKLISIN YANİ:))

    BENCE BI DENE BAK TARIFIMI BEGENECEKSIN..SEVGILERIMLE...

    YanıtlaSil
  25. tarifiniz icin saolun. gercektende cok basıt bı rulo tarıfı ıdı. tabı ılk denenmm oldugu ıcın bıraz aksaklıklarım oldu :))ama bı dahakıne daha ıı olacagına ınanıyorum. emegınıze saglık...

    YanıtlaSil
  26. sevgili gülcan tarifi begenmene sevinidm,ellerine saglık...ilk denemede ufak aksılıklerın olması cok dogal..sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  27. süper bir yaş pasta herkeze tercih ederim bu arada hepinizin kurban bayrami kutlu olsunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    YanıtlaSil
  28. ilk fotodaki pastanın keki hazır rulo pasta keki gibi olmuş o hangisi oluyor acaba oktay ustanını verdiğiniz trifmi onu denemek isterim?

    YanıtlaSil
  29. sevgılı adsız begenmene sevıdım,tesekkurler:)
    ilk fotodaki ince kekli rulo pasta oktayustanın tarifi gülşahcım..ince yumusak bir kek oluyor tavsıye ederım hatta ben ıspanaklısıı bıle denemeye basladım nefis:)rulo pastamı deneyınce fıkırlerın hakkında yorumunu bekliyorum:)
    sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  30. bn merve ANNEM min misafirleri geliyor ondan doalyı annem pasta tarifi sitiyor inş güzel olurr dileğiyleeeee herkeseeee AFİYET OLSUNNNNN bu arada BEN murat dalkılıç çok sewiyorum

    YanıtlaSil
  31. müthiş görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  32. Çok güldümm:) hepimizin diline tercuman oldun :) ellerine sağlık pastanı kakkaten denemek istiyorum :) mucuks..

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)