Pazartesi, Nisan 09, 2012

Satranç Pasta/Damalı Pasta





pazar kahvaltı menüsü (23) by saliha.erozan/binbircesni
Haftaya değişik olduğu kadar yapımı çok zevkli bir pastayla başlıyalım istedim.Bu pastanın bende anısı çok özeldir çünkü seneler evvel yaptığım ilk pastadır.Evliliğimin ilk yıllarında, ilk takip ettiğim site Portakal Ağacı'ydı ve bu pastayı ilk Hatice'de gördüm.Hiç pasta yapmamış, ilk denemesini yapacak bir acemi için oldukça iddalı bir pasta olduğunu kabul etmek lazım hani derler ya cahil cesareti diye sanırım ondan çünkü yıllar evvel internet kullanımı ve herşeyin püf noktasını bulmak bugünkü kadar kolay değildi :))Şimdi herşey çok çok kolay...
Bu pastadan kaç kere yaptım inanın sayısını hatırlamıyorum  ama en son ne zaman yaptığımı çok iyi hatırlıyorum Emir'in doğacağını öğrenmeden 1 hafta önce :)).
Epeyce zaman geçmiş hatta artık çok bilinen belki de klişeleşmiş bir pasta modeli oldu ama şimdiye kadar her defasında sunduğum insanların beğenisini ve takdirini topladı bu yüzden çok geç de olsa bloğumda olması gereken tariflerden olduğuna kanaat getirdim.Bu pastayı eşimin teyzeleri,gelinler ve kızları topladığım kocaman bir aile olarak yaptığımız bir pazar kahvaltısına yapmıştım.Çok güzel bir gündü.
Ben her zaman ki gibi çekirdek aile boyutunda hemen bitip bütün hafta sürünmeyecek düşüncesiyle burada ki pandispanya tarifimle, 20 cm.lik kalıbım da yapıyorum,10 kişiye yetiyor bile.Ama siz daha kalabalık misafirlerinize yaparsınız diye aşağıya büyük ölçüler yazıyorum muhakkak deneyin çok eğlenceli bir pasta,yapılış aşamasını grafiklendirdim umarım deneyecek olanlara yardımcı olur.:))
Çok güzel huzurlu bir hafta geçirmeniz temennisiyle :))

Satranç Pasta/Damalı Pasta;
Malzemeler;
 Pandispanya için;(24 cm.lik)

·  5 Adet (büyük) Yumurta
·  2,5 Su Bardağı Şeker
·  2,5 Su Bardağı Un
·  4 Yemek Kaşığı Sıcak Su
· 4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
· 1 Paket Kabartma Tozu

kakaolu pandispanya için yukarıdaki malzemelere ek 3 Yemek Kaşığı Kakao


krema malzemesi;
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı margarin/tereyağı
üzerine;
  • kakao
  • yapılışı;
  1. Yukarıdaki pandispanya malzemesinden iki ölçü yapın. (birine kakao ekleyerek) 175C'de pişirip, tamamen soğumasını sağlayın.Pandispanya yapımı ve püf noktaları için buraya tık...
  2. krema malzemelerini (tereyağı hariç) bir tencereye alın, karıştırarak pişirin. pişince ateşi kapatıp tereyağını ekleyin. karıştırarak tereyağının erimesini ve kremanın tamamen soğumasını sağlayın.
  3. krema soğurken pandispanyalarınızı ikiye bölün. (toplam dört parçanız olacak)
  4. Bir kekten 3 farklı boyda daire elde edecek şekilde kesin. bunun için farklı genişlikte iki kap kullanırsanız tüm kekleri eşit boyda kesmiş olursunuz. kalan üç keki de aynı şekilde kestikten sonra geniş kakaolu kekin içine orta boy sade keki yerleştirin. onun içine de küçük boy kakaolu keki koyun. daha sonra sade büyük daireyi alın. onun içine orta boy kakaolu daireyi, onun içine de küçük sade daireyi yerleştirin. bu işleme kalan iki kek için de yapın.
  5. Dışı sade olan ilk parçayı servis tabağınıza yerleştirin. kremayı sürüp üstüne kakaolu ile başlayan daireyi yerleştirin. tekrar krema sürüp üçüncü ve dördüncü katları da bu şekilde tamamlayın. (katlar sade/kakao/sade/kakao şeklinde olacak). tüm katlar tamamlanınca kalan kremayı kekin her tarafına yayın.Üzerine kakao serpin.

6 yorum:

  1. ellerine sağlık saliacımm..
    çok güzell görünüyor..
    bu gün hiçç keyfim yok..
    hiç birşeylere elimi sürmmedim bugün::((
    öpüyorum canım..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Salihacım, bir dönem çok yapardım, aklıma getirdin.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Saliham ellerine sağlık nasılda güzel
    olmuş öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel görünüyor, bloglarda hep görürüm ama ben de hiç denemedim. Demekki bana daha o cesaret gelmemiş :) Ellerine sağlık Salihacığım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım..
    anlatımında çok açıklayıcı olmuş
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Saliha'cım ne güzel olmuş pastan. ben beceremiyorum bunu :(

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)