Sonbaharı tam olarak yaşayamadan kış geldi.Havalar çok soğuk ve sağnak yağışlı.Biz de ailecek gribi ayakta geçiriyoruz,bir iyi - bir kötüyüz.Bugün oğlumu ana okuluna yollamadım,dinlenip hastalığı biraz daha üzerinden atsın diye.Sanırım kış çetin geçecek :).Ihlamur çayını ve meyvaları mutfağımızdan eksik etmemek gerek..
Yıllar evvel Oktay usta'nın programında izleyip not almıştım,defalarca yaptığım,memnun kaldığım bir tarifti ama yapmayalı epey oldu.Oğlumun beslenmesi için aklıma geldiğinde, tarif defterimi baştaaan sona aradım taradım ama bulamadım.Daha sonra internet adresinin olduğu aklıma geldi.Ben açmayı yapıp,beslenmeyi hazırladıktan sonra tekrar defterimi açtığım da yazdığım tarif çıkmasın mı?:).İki tarif arasında bazı farklılıklar var ama lezzet aynı.Üst malzemesine sadece kaşar ve domates kullandım,yumurtasını sürdüm.Diğer tarifte mantar da vardı:).
Özellikle kahvaltı ve ikindi çayı menüleri için tek porsiyonluk nefis açma pizzalar oluyor ve emin olun çok beğeni topluyor :)
Yıllar evvel Oktay usta'nın programında izleyip not almıştım,defalarca yaptığım,memnun kaldığım bir tarifti ama yapmayalı epey oldu.Oğlumun beslenmesi için aklıma geldiğinde, tarif defterimi baştaaan sona aradım taradım ama bulamadım.Daha sonra internet adresinin olduğu aklıma geldi.Ben açmayı yapıp,beslenmeyi hazırladıktan sonra tekrar defterimi açtığım da yazdığım tarif çıkmasın mı?:).İki tarif arasında bazı farklılıklar var ama lezzet aynı.Üst malzemesine sadece kaşar ve domates kullandım,yumurtasını sürdüm.Diğer tarifte mantar da vardı:).
Özellikle kahvaltı ve ikindi çayı menüleri için tek porsiyonluk nefis açma pizzalar oluyor ve emin olun çok beğeni topluyor :)
Benim kendimce edindiğim tecrübeye dayanarak şöyle diyebilirim ki; mayalı hamurlardaki en önemli püf noktalarından biri, yoğururken eklediğiniz unun miktarı.Çoğu tarifte ki aldığı kadar un ibaresi de bundan dolayı bence.Hamur ele yapışmamaya başladığında un eklemeyi kesmelisiniz, böylece daha yumuşak ve kolay bayatlamayan poğaça ve açmalarınız olur.Un miktarı fazla eklendiğinde piştiği zaman daha katı ve kuru bir hamur oluyor.
Açma Pizza;
malzemeler;
- 4 su b. un
- 1 paket kuru maya
- 1 çorba k. toz şeker
- 1 tatlı k. tuz
- 1 yumurta
- 1 çay b. sıvıyağ
- 1 çay b. süt
- Alabildiği kadar ılık su
Ara katlar için:
- 2 çorba k. tereyağı
Üzeri için:
- 50 gr. kaşar peyniri
- 150 gr. beyaz peynir
- 3 domates
- 2 sivri biber
- 1 yumurta
yapılışı;
- Karıştırma kabına 4 su bardağı unu alın.Unun üzerine 1 paket kuru maya,1 çorba kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip karıştırın.Unun ortasına havuz açın ve içine 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı süt ve 1 adet yumurta kırın.Üzerine ılık su ilave edin ve ilk önce sıvıları karıştırın ve unu da ekleyerek hamuru iyice yoğurun.Daha sonra açma pizzanın hamurunu bezelere bölün.
- Bezelerin üzerine 2 çorba kaşığı tereyağını paylaştırın.Daha sonra bezeleri elinizle ince olarak açın ve açtığınız hamuru sarıp rulo yapın ve elinizle hamuru bir ucudan kıvırıp yuvarlak hale getirin, açmanın içi biraz çukur kalmalı.
- Fırın tepsisine açma pizza hamurlarını dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine beyaz peynir,kaşar peynir rendesi ilave edin.Üzerine biber dilimleri ve domates halkaları ilave edin.
- Açma pizzayı bir süre mayalandırın.Daha sonra önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında pişirin.
- afiyet olsun :))
Biz hala yanıyoruz ama sıcaktan :) Antalyaya sonbahar bile gelmedi henüz ve ben artık üşümek istiyorum.öyle çok özledim ki yağmuru,sğuğu :)hasretle bekliyorum..Size de şifalar diliyorum,inş atlatır ve kış boyu tekrar uğraşmak durumunda kalmazsınız..Açma pizzalar nefis,Oktay ustanın tariflerini gözü kapalı uyglayan biri olarak tadının da çok güzel lduğundan eminim..sevgilerimle..
YanıtlaSilaçmaların harika görünüyor ellerine sağlık haklısın sonbaharı yaşayamadan sağnak yağmur ve fırtına kızımla ben dökülüyoruz . bu sene ayva çokmuş ayvanın bol olduğu zaman kış çetin geçermiş diyorlar, hayırlısı diyelim selamlar canım
YanıtlaSilMerhaba, nefis olmuş kokusu burnuma geldi inan. Eline sağlık...
YanıtlaSilEnteresan ,melez bir tarif olmus.Italyan ve Türk mutfaginin bir karisimi.Lezzeti kendini gösteriyor,ellerine saglik canim.güzel bir hafta sonu diliyorum,devgiyle kal.
YanıtlaSilAçma pizzalar harika olmuş.Çayın yanında harika gider,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilUn miktarina yürekten katiliyorum :)
YanıtlaSilBenim yaptigim hamurisleri kalin kati bisey oluyorlardi ve fark ettim sonra un fazla geliyor.Ellerine saglik cnm,nefis görünüyorlar yanina da miss gibi cay of,off. :)
Selamlarimla,Serap.
nefis gözüküyorlar ellerine sağlık ,iyi hafta sonları :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
YanıtlaSilellerinize sağlık son günlerde istedğim şey işte bu ama yapamıyorum 1 haftadır diyettteyim:(
YanıtlaSilblogları sadece gezmek ve harika hamur işlerini izlemekle yetiniyorum bennn:((
Ama haftaya gelecek misafirlerim için denemeye değer bir tarif...
Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.
YanıtlaSilSaygılar.
Hamaratım benim ellerine dert görmesin inşallah:)
YanıtlaSilçok geçmiş olsun hepinize,nefis olmuş bu açma pizzalar afiyet bal şeker olsun yarasın inşallah:)
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Bende sizin gibi bir tarifi defalarca yaparım sonra ara verince yıllar geçer üzerinden:)
YanıtlaSilOğlunuza afiyet şeker olsun:)Aynı zamanda geçmiş olsun...
Sevgilerimle
Salihacığım çok geçmiş olsun Müge de geçen haftayı burun akıntısı ve tıkanıklığı ile geçirdi. Minicik pizzalara bayıldım senin tariflerine bayılıyorum zaten bunuda mutlaka denerim ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilmerhaba canım
YanıtlaSilharika olmuş pizzalar ellerine sağlık evet havalar soğuk ve griple mucadeleye devam çok geçmiş olsun Allah şifalar versin
kucak dolusu sevgiler
Canımm çok geçmiş olsun, dikkat et kendine, minik yolcuya ve abisine... Pizzalar şimdi çayımın yanına ne güzel eşlik ederdi... Ellerine sağlık, sıcacık sevgiler...
YanıtlaSilzeliha,bızde bu sene sıcaklarla bogustuk:) oktay ustayı bende cok severım..tesekkurler..sevgıler...
YanıtlaSildilek hanım buyuklerımız oyle derdi hakıkaten..sevgıler..
zencefıl ve tarçın teşekkurler..sevgıler..
yaren bak bu aklıma gelmemıstı hakıkaten bır karısım cıkmıs ortaya:) tesekkurler..sevgıler...
serap dimi ama:)benımde öyle oluyordu deneme yanılma yoluyla dogruyu bulduk :D
seda teşekkurler..sevgılerrr..
datlım:) çok sagol...sevgıler...
ebruli bende yemıyorum ınan sadece haftada 1 kez:)duzenlı yemek zorundayım..sevgıler..
fuat gencal cok teşekkürler....
sultanım çok sagol canımm:))
ev atölyesi okadar cok tarıf varki insan birinden bırıne gecene kadar epey zaman gecıyor:):)
minecim bende senınkılere:D cok tesekkurler sevgıler....
lezzetmarifet cok sagol:)sevgılerımle...
ayselcim cok sagol canım,inş..gel buyur:D
herkese çoook teşekkürler...
sevgılı canan cok teşekkurler,sevgıler..
YanıtlaSilkabartma tozu paketindeki instant mayalardanmı bir paket?
YanıtlaSil