Pazartesi, Ekim 11, 2010

Balkabaklı Börek

balkabaklı börek (3)


Balkanlarda çok yapılan tatlı bir börektir.Belki duydunuz belki duymadınız ama çok sık yapmamıza rağmen,ben yayınlamakta geciktim.Bizde çok yöresel bir sebzedir sadece tatlısı değil herşeyi yapılır.Rahmetli anneannem çorbasını yapardı missss gibi olurdu.Beyaz ve kırmızı etli yemeklere,tuzlu böreklere herşeye yakışır.Ocaktakinin yanısıra fırında yapılan tatlısı da lezizdir.Reçeli yapılır ve yıl boyunca tart,turta dolgularında veya bir dilim buğday ekmeğinin üzerinde nefis olur:).
Ben genelde kabak tatlısı yapdığımda, tatlıyı çatalla ezerek kullanıyorum ama balkabağını rendeleyip yufkaya yayıp, üzerine şeker tarçın serperek de yapılıyor.Hatta isterseniz yani bir böreklik yapıcaksanız,büyük 1 dilim kabağı dilimleyip,rendeleyip üzerine yarım bardak şeker ekleyip ocakta 1-2 taşım pişirerek börekte kullanabilirsinizde.
Rahmetli anneannem kendi açtığı yufkalarla yapardı,açabiliyorsanız eğer inanın o şekilde daha leziz oluyor:)
Tepsiye yayarak yapacağınız gibi,gül böreği,kol böreği şeklinde fırında veya gözleme gibi tavada arkalı önlü pişirerek yapabilirsiniz.
Nasıl da canım çekti,en kısa zamanda çorbasını,yemeğini ve reçelini yapıp yemem ve paylaşmam lazım:):)



balkabaklı börek (1)


Balkabaklı Börek;
malzemeler;
  • 5 adet yufka
  • yarım bardak sıvıyağ
  • 1 kg. balkabağı -kuşbaşı doğranmış-
  • 2 s.b  toz şeker
  • tarçın,ceviz
  • 1 tane yumurta sarısı
üzeri için;pudra şekeri


yapılışı;
  1. Kuşbaşı doğranmış kabağı 2 bardak şekerle pişirin,pişip soğuyunca çatalla püre olacak şekilde ezin.İsterseniz ince çekilmiş ceviz ve tarçın ekleyip karıştırın.
  2. fırın kabınızı yağlayıp 1 adet yufkayı 2'ye bölüp aralarına az miktar sıvıyağ sürerek  üstüste yayın ve balkabağından 2-3 kaşık alıp yufkanın üzerine yayın.
  3. 2.yufkayı da balkabaklı harcın üzerine yayın ve sıvıyağ sürün,kabaklı harctan yayın.
  4. son yufkaya kadar aynı işlemi yapın ve en son yufkayı serdiğinizde suyla çırpılmış yumurta sarısı sürün.
  5. 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  6. Ilık veya soğuk servis yapabilirsiniz.

  • aralara balkabaklı harçtan koyarken çok cömert davranmayın çünkü yufkayı ıslatıp yumuşatıyor,pişince tam bir börek tadı alamıyorsunuz,yerken balkabağı değil de börek yiyormuş gibi hissetmek çok önemli.
  • küçük bir tepside yaparsanız yufkaları 2'ye bölüp üstüste koyup o şekilde de yapabilirsiniz.
  • üzerine yumurta sürmeyip sıvıyağ sürerekde pişirebilirsiniz.


14 yorum:

  1. hmmm en sevdigim börek... annem cok güzel yapar kolboregi olarak ama :))) sonbahar geldimi en cok buna seviniyorum ;)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık,görüntüsü çok güzel..Daha önce hiç duymamıştım açıkçası :) Çorbasını da şimdi duydum :) meğer ne cahilmişim..Biz sadece tatlı olarak tükettik şimdiye kadar,ama çorbasını çok merak ettim.tarifini bekliyorum :) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Hiç yemedim ama lezzetli olduguna eminim. eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Offf sevgili Saliha, ne zamandir yapmiyordum nasil da canim cekti. Dedigin gibi Anneannem kendi acardi ve kol böregi seklinde yapardi hatta sonra üzerine serbet gezdirirdi. Hani yeme de yaninda yat cinsinden, ellerine saglik, sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık nefis bir börek olmuş..
    ben hiç yapmadım ama annanem çok yapardı gençliğinde :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Canım tam benlik olmuş tarifin.
    Nefis
    Ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,anneannem göçmendir ve bu böreği nefis yapar,bal kabağı ile pek aram olmadığı halde böreğini seviyorum artık :)
    Sizin ki de harika görünüyor,ellerinize,gönlünüze sağlık..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. hiç yemediğim merak ettiğim bir lezzettir
    ellerine sağlık harika görünüyor canım

    YanıtlaSil
  9. Balkabaklı börek çok merak ettim doğrusu hiç yemedim
    Ellerinize sağlık sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba tarifinizi gördüm bizde göçmeniz kayınvaliden kabakböreğini çok güzel yapardı bende hazır baklavalık yufka ile yapıyorum aynı lezzeti biraz olsun yakalıyorum hoşçakalın

    YanıtlaSil
  11. Kayınvalidem yapar hemde el açması olarak.. Onlarda Üsküplü. Bende ilk duyduğumda inanamadım ama tattığımda kendime gelememiştim. Biz yerken börek sıcakken içini açar içine toz şeker, süt ve inanmayacaksın ama karabiber serperiz. O şekilde üstteki hamurdan kopardığımız parçalarla yeriz.. Allahhh yazarken bile ağzım sulandı! gerçekten çook farklı ama çook lezzetli bir börek! Seninde ellerine sağlık canım!

    YanıtlaSil
  12. herkese cok teşekkürler...
    yasemın bır ortak yanımız cıktı:)sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar bende bu tarifi arıyordum eşimin kalbine giden yol kabak böreğinden geçer de annesinin en sevdiği yemeği:))
    herkese teşekkürler

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)