Perşembe, Mart 25, 2010

Kestaneli Pilav



Bu kış, kış sebzelerini değerlendirme konusunda potansiyelim takdirlikti:) tabi bunları istediğim gibi siteye aktaramadım o ayrı mesele.Elinde sürekli fotoğraf makinasıyla gezen bir anne düşünün,hem sofra hazırlıyor hem fotoğraflıyor, aile ne kadar anlayışlı olursa olsun bir yerden sonra garipleşiyor:) Allah’tan, her iki annemde anlayışlılar da çok zorlanmıyorum.Mesela; kayınvalidem,bak bir yemek denedim nefis oldu, hadi gel fotoğrafla bile diyor artık :) ..bana uydular :)

Her halk pazarı günü geldiğinde, aklımda kestane şekeri,kestaneli pasta ve kestaneli ekmek yapma hayalleriyle muhakkak kestane alıyorum,alıyorum da fırında közlediğim zaman kalmıyor:) artan 1 kasesiyle de pilavını yapıyorum:) ne kestane şekeri yapabildim nede pastasını,ekmeği denedim ama fotoğraflayamadım:( kestaneli ekmek çok lezzetli oluyor,resimleyemedim ama kısaca yazmak istersem; klasik sade ekmeğime, fırında közlediğim kestaneleri ekliyorum, bu kadar,miss oluyor miss:)…
Pilavı iç pilav olarak hatta sadece kestane ilavesiyle yaptım,ekleye çıkara bu tarif de karar kıldım hem daha az uğraştırıcı hem  ekonomik.Pirinç olarak Osmancık tavsiye ederim,kendine has kokusuyla daha bir lezzet veriyor sanki… bu arada kayınvalidemle kayınpederimin favori pilavı oldu desem abartmış olmam :)kestane tezgahlardan kalkmadan pilavını da deneyin derim..

Sırada Soft Bowl Çay Saati :) ve Canım arkadaşım BeyazSepetimin bana sorduğu Moda da Top 5'i yazısı var:)  ....Cheesecake ise hala dinleniyor,kıvama gelicek:)




Malzemeler;

• 2 s.b Osmancık pirinci

• 2 yemek kaşığı kuş üzümü

• 1 çorba kasesi haşlanmış veya közlenmiş Kestane

• 2 y. K tereyağı-2 y.k sıvıyağ

• 2 s.b sıcak et suyu veya su –osmancık pirinci boldo gibi çok su çekmiyor;baldo 1’e 1,5 su Osmancık 1’e 1 su

• Tuz,limon suyu

Yapılışı;

1. Pirinçlerin üzerine tuz serpip üzerine aşıcak kadar sıcak su koyup su ılınana kadar bekletin.Su ılınınca pirinçleri 2-3 su yıkayıp süzün.ayrı bir yerde pilav için su koyun kaynatın.

2. Kuş üzümlerini ayıklayıp,1-2 su yıkayın ve suda bekletin.

3. Tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırın ve pirinçleri ekleyin.

4. Pirinçler şeffaflaşana ve kaşıkla çevirirken tane tane dökülene kadar kavurun.

5. Kıvama gelince üzümleri ekleyin bir çevirin ve kestaneleri ekleyin karıştırın.

6. Sıcak et suyunu,tuzu ekleyin,kaynayınca altını kısın.

7. Suyunu çekmiş ve dinlediğinizde cızırdamaya başlamışsa demlenme zamanı gelmiş demektir.

8. Altını kapatıp üzerine mutfak kağıdı koyun kapağını kapatın dinlenmeye bırakın.


Notlar;

• Pilavın kıvamını tutturmak için aldığınız pirinç çok önemli. Birkaç defa aynı pirinci alıp 1-2 denemeyle ne kadar su aldığını pratik etmeli.

• 1 s.b baldo pirince 1.5 s.b su ekliyorum. Osmancıkla yaparsam;1 s.b pirince 1 s.b su ekliyorum.

• Bardağım Paşabahçe’nin klasik su bardağı.



14 yorum:

  1. canım ellerine sağlık.. benim denemek istediğim ama hala yapamadım bir tarif.. bende aynı problem var sebzeyi meyveyi mevsiminde yapıyorum fotoğraflıyorum sıra yayınlamaya gelince mevsimi geçiyor:( ayrıca sizinle tanışmaktan çok memnum oldum...
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Hayirli aksamlar .Ellerine saglik afiyetlerde olsun nefis görünüyor sevgiler öptüm.

    YanıtlaSil
  3. Salihacım o fotoğraf makinesiyle dolanma kısmı gerçekten bir yerden sonra can sıkabiliyor. ama yine de herkes kabulleniyor da zamanla. bu arada belki biliyorsundur, kafkasın kestane unu var, biraz pahalı ama denemeye değer. ben kurabiye ve kek yapmıştım kestane unuyla. kek muazzam bir şey olmuştu. bence madem bu kadar kestane seviyorsun ilk fırsatta denemelisin. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Salihacığım,
    Nefis şeyler hazırlıyorsun. Her seferinde yutkunup gidiyorum. Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili binbirçeşni, bloğunu takibe aldım daha geniş zamanda fırsat buldukça okuyup yorumlayacağım, Tariflerin güzel ve anlaşılır bir üslupta zaten.. Kestaneli pilav şahane görünüyor.. ellerine sağlık, bende bloğuma beklerim. Sevgiler yolluyorum arkadaşım..

    YanıtlaSil
  6. nefis görünüyor ellerine sağlık.
    hayırlı cumalar.....

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canımm pilav harika görünüyor kesinlikle..

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık pilav bir harika cumanız mübarek olsun

    YanıtlaSil
  9. Canım döktürmüşsün yine maşallah sana... Kestaneyi ben de çok severim, hele pastasını nasıl severim, eminim pilavı da güzel olmuştur senin gibi becerikli hatununun elinden çıktığı için...

    Ellerine sağlık sıcacık kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Salihacım hayırlı cumalar canım. Ellerine sağlık.Pilav çok lezzetli görünüyor. Bizim evde klasik pilav dışında pek değişik hali yenmiyor. Ama ben ve kızım yemekte her türlü değişkliklere açığız. Kestane bitmeden deniycem.Öpüyorum canım seni.

    YanıtlaSil
  11. Hayırlı cumalar. Bu pilavı denemek istiyorum ama istemekle olmuyor tembelliğime geliyor hep:) Bakalım yapmak ne zaman kısmet olucak görücez. Elelrine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. canım ellerine sağlık :))
    afiyet bal olsun
    heyecanla sıradaki yazını bekliyorum..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. merhabalar....yine çok şık görünüşe sahip bir o kadar lezzetli tarif hazırlamışsın gerçekten mükemmel kestaneye bayılırım zaten...ellerine sağlık sevgiler....

    YanıtlaSil
  14. Muhteşemmm... ben de az önce kestane ile cheesecake yaptım..son kestane dönemi artık değil mi...

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)