Pazartesi, Eylül 22, 2008

~~SEBZELİ ELBASAN TAVA & HAVUÇLU PİLAV & ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE & MÜRDÜM ERİĞİ KOMPOSTOSU~~



Ana yemek görevini üstlendiğimde,ne yapacağım diye düşündüm.Aklımdan; hasan paşa köfte,salçalı biftek gibi yemekler geçsede hem uğraştırıcı olmasın hem de önceden yaptığım bir yemek olsun dedim.


Sebzelisini, Oktay ustada görmüştüm ama tarifinde bazı eksiklikler vardı,bende malzemeleri kendi kafamdan yaptım.

Elbasan Tava'nın buradaki ana tarifine ; etlerin artan suyunda 3 adet patates , 3 adet havuç haşladım ve iri şekilde doğrayıp ilave ettim.Hamur malzemesini; et 1,5 kilo olduğundan,çoğalttım; 2 'şer bardak yoğurt ve una 3 yumurta kırdım ve etin suyuyla kıvamını açıp,ayarlayıp sebzeli etleri dizdiğim fırın tepsisine yaydım.

Böylesi hem bereketli hem çok daha lezzetli oldu,tavsiye ederim:)




Kardeşimin sevdiği bir pilav,değişik bir pilav denemek isteyenler için hem kolay hem leziz:)




HAVUÇLU PİLAV;
Malzemeler;
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardak Sıcak Etsuyu
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağ +1 Yemek Kaşığı Mısırözüyağı+1 Yemek Kaşığı Ayçiçekyağı
  • 2 Adet Rendelenmiş Havuç
  • Tuz,Limon suyu
Yapılışı;
  1. pirinç tuzlu sıcak suda su soğuyuncaya kadar yaklaşık 20 dk bekletilir.
  2. tereyağ,sıvıyağlar tencerede kızdırılır ve 2-3 kere soğuk suda yıkanmış pirinç eklenir.
  3. pirinçler şeffaflaşıp,kaşıktan tek tek dökülmeye başlayınca sıcak et veya tavuk suyu ve 1-2 damla lion suyu,rendelenmiş havuçlar eklenir karıştırılır.
  4. pilav suyunu çekince bir kere daha karıştırılır ve ocak kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
  5. afiyet olsun.




Klasik bir cümle;''Z.yağlı taze fasulyenin yapılışını bilmeyen yoktur'' diyeceğim:) gerçekten öyle ama hem bana gelen maillerden dolayı hem de arşivimde yer alsın istediğimden annemin üsülü yazacağım:)


Malzemeler;
  • 1 kilo taze fasulye
  • 4-5 adet küp doğranmış domates
  • 2 adet yemeklik doğranmış orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • tuz,şeker 1 er tatlı kaşığı
  • sıcak su
Yapılışı;
  1. soğanlar tencereye döşenir.
  2. üzerine büyüklüklerine göre , ikiye,üçe bölünüp yıkanmış,ayıklanmış fasulyeler dizilir.
  3. en üste de domatesler döşenir.
  4. tuz,şeker,sarımsak eklenir ve kapağı kaatılıp altı kısık şekilde açılır.
  5. fasulyeler bu şekilde 5 dk. pişirilir, suyunu saldığında suyun mıktarına göre su eklenir ve diriliklerini kaybedinceye kadar pişirilir:)
  6. çok sulu olmasın tadı kaçıyor:)



Bahçemizde mürdüm eriği ağacımız olduğundan, bu sene bol bol buzluğa stokladık.Çok lezzetli oluyor.Yarım kilo eriği temizleyin.üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su ekleyip 2 bardak şeker ilave edin ve pişirin.soğutup servis yapın ;bu kadar:))
HERKESE BEREKETLİ,HUZURLU HAFTALAR NİYAZ EDERİM..

35 yorum:

  1. canım nefıs hersey cok nefıs ellerıne saglık öpüldün

    YanıtlaSil
  2. canimin icuuuuuuu dokturmusun gene ellerine saglik taklim opuyorum

    YanıtlaSil
  3. Ben bir tabak fasulye ve pilav alayim ee yanina bir kase de hosaf istiyorum:)
    Ellerine saglik canim,harika olmus hepsi.
    Ayrica sana ugramayi unutuyorum hep ve izninle linklerime ekliyorum seni,aklimda olsun diye:)

    Selamlarimi birakiyorum.
    SERAP...

    YanıtlaSil
  4. yemekler leziz...sobeledm sizi cevaplarsanız sevinirim....

    YanıtlaSil
  5. Saliha'cığım,yemeklerin hepsi birbirinden lezzetliler..Ellerine sağlık canım..Senin yaptığın yemeklerin her biri çokkkk lezzetli görünüyor..)Harikasın tatlım..)Öpüyorum yanaklarından..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık Salihacığım,herşey çok lezzetli görünüyor.Kompostonun rengi muhteşem.

    Elbasan tavayı senin tarifinle denemek istiyorum.


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canım arkadaşım eline sağlık bu ne güzel bir iftar sofrası.Bayıldım

    YanıtlaSil
  8. Cnm benim yorumuna teşekkür ediyorum.Bu paçanga konusu yılan hikayesine döndü yahu.Ben de özellikle paçanga yazmadım yanlış olmasın diye.desene bu konuda iyi bir araştırma yapmak gerek.Bende domates ve biberlisini tercih ederim.
    cnm tarifin nefis görünüyor ellerine sağlık.tarif defterime girdi bile:)öptüm

    YanıtlaSil
  9. Salihacığım, canım benim enfes omuş her bişi.. Ellerin dert görmesin.

    öpüyorum yanaklarından

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. hepsi çok güzel olmuş ama ben taze fasulyeyi alayım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Canım resimlerinde, menünde herşey harika olmuş. Komposto düşkünü olan ben bu resmi görünce hemen yapmayı düşünüyorum. Ellerine yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. SEDACIM CANIM SAGOL,GERCI KOMPOSTO RESMI COK NET DEGIL AMA YINEDE ISTAH AÇICI:)

    AYSE PAMUK BUYUR AL AFIYET OLSUN:)

    ZERRIN COK TESEKKURLER CANIM:))

    YanıtlaSil
  13. Canim ellerine saglik cok guzel olmus.Bayilirim fasulyeye ve kompostaya bak oruclu oruclu canimi cektirdin .

    YanıtlaSil
  14. ben şu anda sadece tazefasulye yiyebilirim alimm bi tabak. diyet belası var başımdA:)) elelrine sağlık hayatım. çok öptüm seni.

    YanıtlaSil
  15. Off canim yaaa,hersey nefis ve harika olmus...baka kaldim çok hos bir tarifmis ben bilmiyordum sahane gorunuyor vallahi...ellerine saglik,sevgiler...optm

    YanıtlaSil
  16. ellerınıze saglık cok guzel gorunuyorlar

    YanıtlaSil
  17. Cok nefis yemekler yapmisin yine Saliham,ellerine saglik.Ama hosafin rengine bayildim,ne kadar güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  18. iftarda çok güzel olur fasulye bende çok severim ellerine sağlık kompostoda çok güzel olur tabiki:))
    sevgilere

    YanıtlaSil
  19. Herşey enfes görünüyor canım,eline koluna sağlık..
    Hayırlı iftarlar..

    YanıtlaSil
  20. Beyaz bir güvercin gönderiyorum sana, kanatlarında mutluluk, yüreğinde sevgi, tüylerinde nur var. Senin de kalbin nurla dolsun kadir gecen mübarek olsun

    Sevgi hak edenin, umut sabredenin, zafer inananın, mutluluk bekleyenin, bunların tümü senin ve sevdiklerinin olsun.

    YanıtlaSil
  21. hepside enfes canim ellerine saglik
    hayirli kandiller ve cumalar sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Kadir gecemiz mubarek olsun...

    Dualarda buluşalım...

    Selamlar...

    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  23. O gece boyunca melekler, Rablerinin izniyle ölü canlara hayat taşımak için bölük bölük inerler; her çeşit barış, huzur, saadet ve güven taşırlar... ta şafak sökünceye dek!.. Bu mübarek Kadir Gecesinde Allah dualarınızı kabul etsin.

    YanıtlaSil
  24. Salişim tek kelimeyle enfes herbirşeyler, ellerine sağlık canım benim..
    Kadir gecen mübarek olsun,
    öpüyorum..

    YanıtlaSil
  25. Kadir geceniz mubarek...dualariniz kabul olsun...kocaman opuyorum...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  26. Yağmur yüklü bulutlar gibi gelen, eteğindeki hayır cevherlerini başımıza boşaltan bu mübarek gecede dualarınız kabul, ameliniz makbul, Allah'ın selameti üzerinize olsun. Kadir Geceniz kutlu olsun.

    ayrıca tarifler de birbirinden nefiss. ellerine sağlık canım. sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. Hayırlı kandıller.Bu gece dualarınızın kabul,ibadetlerinizin makbul olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  28. elbasan tava nefis olmuş canım ellerine sağlık..
    kandilin mübarek duaların kabul olsun..

    hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil
  29. kadir gecemiz mubarek dualarimiz kabul olsun bu gece insaallah. Dualarinizda benide unutmayin olurmu :)

    YanıtlaSil
  30. Canim kadir gecen mübarek olsun,tüm dualarimiz kabul olsun insal. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  31. evet , az once elbasanin tadina baktim . cok guzel olmus :) ozellikle esim cok begendi . asiri derecede yemek secen oglum bile tabagini bitirdi :) ben tek kisilik guvec kaplarinda yaptim . Fransada anca bu kadar oluyor :)))

    dedigim gibi , ikinci sefer mutlaka sebzeli yapacagim :)

    tarif icin cok tesekkurler !

    YanıtlaSil
  32. sevgili fırdevs begenene cok sevındım,afiyet olsun,ben sık sık sebzelı yapıyorum daha lezzetlı oluyor:)
    sevgılerımle

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)