Perşembe, Ekim 29, 2009

Lütensiya (Ajvar)




Bu hafta çok yoğun,telaşlı geçti.Annem tekrar rahatsızlanınca soluğu yine dr.da aldık ve hastaneye yattık.Neyse ki 2 günlük hastane yatışımızdan sonra evimize döndük.Rabbim şifa bekleyen herkese şifalarını versin,hastanın halinden hasta ve hastaya bakan anlar.
Resim eklemek,tarifi yazmak epey zaman aldığından tarif gecikti.Kış için kayınvalidemle yaptığımız hazırlıklardan biri Göçmenlerin verdiği bir ismiyle Lütensiya, piyasadaki adıyla Ajvar'dı.Lütensiya bir nevi kahvaltılık salça'ya benziyor ama salçadan daha lezzetli:))Kızarmış tereyağlı veya cevizli ekmek üzerine lezzetine doyulamadığı gibi tavuk yemeklerine de çok yakışıyor.
Kardeşimin ajvarlı fırın tavuk tarifini sıraya aldım:),kardeşimin elinden yemesi daha nefis oluyor ama en kısa zamanda kendim uygulayıp,paylaşmayı düşünüyorum.
İsteyenler tarifi yarı ölçüyle yapabilirler,ben geçen sene öyle yapmıştım.Lütensiya'nın püflerinden biri uzun süre kaynatarak koyulaşmasını sağlamak.Diğer bir püfü ise malzemelerin orantılarına dikkat etmek mesela 10 kilo bibere 3 kilo patlıcan... yarı ölçüsü; 5 kiloya 1,5 patlıcan-yarım kilo havuç gibi...aşağıdaki ölçülerle yaklaşık 5 kilo kahvaltılık salça çıkıyor..
Balkondaki kavonozlarım kışı bekliyor tabiiki bende:) içim gidiyor içim:)



Malzemeler;
  • 10 kilo kırmızı dolmalık biber
  • 3 kilo patlıcan
  • 1 kilo havuç
  • 2 kilo domates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • tuz



Yapılışı;

  1. Kırmızı dolmalık biberi tepeinden bastırıp sapı çıkarılır ve içindeki tohumlar temizlenir.3-4 defa defa bol suyla yıkanır,süzdürülür.
  2. Ocakta közmatikle veya fırında közlenir ve büyük bir kabın veya tencerenin içine konulup tencerenin kapağı kapatılır.Bu şekilde yapmak çok daha kolay soyulmasını sağlayacak.Kırmızı biber közlenince oldukça küçülüyor mesela 10 kilo biber közlenince nerdeyse 5 kiloya düşüyor:))
  3. Patlıcanları yıkayıp,süzün ve közleyin.
  4. Havuçları yıkayıp kabuğunu sıyırın ve rendeleyin.Tavaya adınığınız az sıvıyağda rengi değişip hacmi azalıncaya kadar kavurun.
  5. ayrı bir tencerede ufak ufak doğradığınız domatesleri kısık ateşte pişirin ve rengi değişince rondodan geçirin.İsterseniz doğramadan öncede kabuklarını soyabilirisiniz.
  6. Közlenen biberleri küçük doğrayıp büyük bir tencereye aktarın ve rondodan geçirin .
  7. ayrı tencerede doğradığınız patlıcanları rondodan geçirin,bibelerin bulunduğu tencereye aktarın.
  8. Kavrulan havuçları,domatesleri biber tenceresine ekleyin ve karışım koyulaşınca kadar pişirin.Pişerken çok sıçrıyor,bu sıçramayı önlemek için sık aralıklarla karıştırın.
  9. Kıvamı koyu salça kıvamında olmalı.en son sıvıyağ ve tuzu da ekleyip yarım saat daha pişirin ve sıcak sıcak temiz kuru kavonozlara doldurun kapaklarını sıkıca kapatın ve baş aşağı koyup soğumaya bırakın.
  10. afiyet olsun..
* kavonozlar muhakkak kuru olmalı yoksa lütensiyamız çok çabuk bozulur.

11 yorum:

  1. uzun zamandır ajvar yapmak istiyordum ama hiç kafama göre bir tarif bulamamıştım.ama senin tarifin benim aradıgım tarif.bir ara yaptım fakat patlıcan çekirdekli oldugu için pek tat alamamıştık.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. Ben ilk kez duydum,karışım muhteşem.. bence kış geldi:) tırtıklayabilirsin :))

    bu arada anneciğine tekrar çok geçmiş olsun... şifa diliyorum...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Çok geçmiş olsun canı.Allah birdaha göstermesin...
    Ajvarı çok severim,yaptık bu sene ellerine sağlık canım,harika olmuş harika:)

    YanıtlaSil
  4. ilk kez duyduğum bir lezzet ama harika bir tada benziyor,mutlaka deniycem canım sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş olsun canım...
    Allah daha beterinden esirgesin....
    Elerine sağlık canım nefis gözüküyor...

    YanıtlaSil
  6. salihacım canım benim annene çok ama çok geçmiş olsun şimdi iyi olmasınqa çok sevindim .
    allahım bir daha göstermez inş.
    tatlım lütansiyenide afiyetle yiyin inş.
    bu aralar yogundum gelemedim ziyaretine kusura bakma tatlım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Annene cok gecmis olsun canim, Allah sifalar versin.
    Ayvar benim Arnavut arkadasimin sayesinde denedigim ve cok sevdigim bir lezzet ama ben sadece biberle yapilanini denedim. Ben yaparsam mutlaka patlican da koyacagim sanirim, tadini cok merak ediyorum cünki...
    Ellerine saglik canim, afiyet seker olsun. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Canım çok geçmiş olsun. Allah derman bekleyen herkese acil şifalar versin canım. İnşallah bir az önce toparlanır ve sıkıntılarınız biter.
    Canım tarif nefis olmuş. Güzel patlıcan ve biber bulursam mutlaka deneyeceğim
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. salihacığım şifalar dilerim,
    gemişler olsun...
    allah ağzınızın tadını bozmasın,
    eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. canım benim annene acil şfalar diliyorum her zamanki gibi...
    ben bu sene kışakış uykusuna yatarak hazırlık yaptım. salça konserve monserve hakgetire...:(
    size afiyet şeker olsun güle güle yiyin inşallah.
    sevgiler canım.
    öptüm seni.

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglık süper bir tarif tarif defterime denenmek üzere ekledim... havva

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)