Perşembe, Şubat 19, 2009

KIŞ EKMEĞİ VE TAHILLI EKMEK





Anne-oğul hastalıkla boğuşuyoruz 1 haftadır.Önce oğlum mikrop kaptı ve üst solunum yolları tıkandı.O öksürdükçe benim içim parçalandı.Yuva dönüşü,akşam,geceleri oldukça haşır-neşir olmamızın sonucunda hastalık bana da bulaştı:(

Hastalığı bahane edip çorba dışında,pilavlarıma,ekmeklerime de kış aromalarını ekledim.Tarif Oktay Ustaya ait.Kendi klasik ekmek tarifime göre uyarladım,isteyen elde de yapabilir.Baskın bir tadı yoktu fakat besleyici,koruyucu etkisi tartışılmaz:):)
KIŞ EKMEĞİ;

MALZEMELER;
  • 4 cup un =4 s.bardağı un
  • 1+1/2 cup ılık su = 250 gr.lık 1,5 bardak su veya süt
  • 2 adet portakal;hem kabuklarının rendesi hem suyu
  • 5 tablespoon ayçiçekyağı =5 yemek kaşığı a.yağı
  • 2-3 tablespoon yoğurt suyu=2-3 y.k yoğurtun yeşil suyu
  • 1 teaspoon tuz =1 çay kaşığı tuz
  • 1 tablespoon şeker =1 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 teaspoon k.maya = 1.5 çay kaşığı kuru maya


YAPILIŞI;

  1. önce sıvı malzemeler,sıvıyağ,su,portakalın suyu ve kabukları,yoğurt suyu sonra kuru malzemeler olarak,sırasıyla kabına koyuyoruz.
  2. 1.program veya standart yazan program da pişiriyoruz.
  3. 3 saatlik bir program seçilmeli.
  4. orta sertliği seçerseniz kabuğu daha lezzetli oluyor.

    Makina da değil de elde yapacaksanız aynı ölçüleri kullanabilirsiniz.Dikkat edeceğiniz tek şey hamuru yoğurunca 30 dk.mayalandırıp tekrar yoğurup şekil vereceksiniz ve tepsi mayası yapacaksınız 30 dk. bu kadar:) pişirirken üzerine bıçak atmayı unutmayın:)

Bu ise hazır ekmek karışım denemelerimden.Sinangil ve Söke kullanıyorum.Zaten şimdilik bu markalar var.Resimdekiler Sinangil Tahıllı ekmek karışımı.Mayalayıp hamuru ikiye böldüm.Birine klasik ekmek şekli diğerine yuvarlak sandviç ekmek şekilleri verdim ve kahvaltıda afiyetle tükettik:)tavsiye ederim sabah evde ekmek kokusu çok güzel oluyor.



diğer ekmek çeşitleri burada....ve sırada adım adım ev ekmeği yapımı...

8 yorum:

  1. Salihacığım geçmiş olsun canım Rabbim şifa versin ekmekler harika ellerine sağlık hayırlı geceler...

    YanıtlaSil
  2. Çok geçmişler olsun Saliha'cığım..Bu yıl bende bir türlü kurtulamadım gripten..Aman dikkat edin tatlım..

    Ekmekler çok nefis ve iştah acıcı görünüyorlar..Ellerine sağlık..)

    Desteğin içinde gönülden teşekkürler canım..



    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. canım çok geçmişler olsun..dikkat edilmesi gerken bir mevsimdeyiz..
    seni ve oğlunu öpüyorum..
    ellerine sağlık miss gibi ekmekler olmuş...

    YanıtlaSil
  4. canım allah şifalar versin inş.ellerine sağlık canım..hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  5. Salihacığım çok geçmiş olsun, bu aralar havalar iyice soğudu...
    muhtemelen oğlun yuvadan kapmıştır şifayı, geçen sene bizde de aynı durumlar vardı, Allah şifalar versin ikinizede...
    ekmek yapmayı hiç denemedim ama senin bu imrendiren ekmek görüntülerin yokmu!!
    puf puf çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Anasına da oğulcuğuna da geçmiş olsun Saliha! Tez zamanda iyileşin.

    YanıtlaSil
  7. ben geldim :)

    ay cok gecmiş olsun canım ya :( ekmeklerden ilk ekmek benim olsun cok leziz gornuyor yahu :)

    bu arada canımcım mail atnmıstım aslında sana ama mailim gelmedi ama galiba?

    YanıtlaSil
  8. Geçmiş olsun..Kreşe başlayınca hastalığın sonu gelmiyor malesef...
    Kendinize dikkat edin...

    Ekmekler nefis,ellerine sağlık..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)