Çarşamba, Kasım 19, 2008

Evde Et Suyu/Bulyon Hazırlama

SAĞLIKLI BESLENMEYE EN ÖNEMLİ BAŞLANGIÇ..








Anne olunca hayata daha bir ciddi yaklaşıyor insan,yaşam düzenini çocuğuna göre ayarlıyor.Yeme-içme adetleri,uyku düzenleri:)sosyal aktiviteler çocuğun hareketleri doğrultusun da ayarlanıyor.Ne mutlu bana ki;oğlum sayesinde sağlıklı yaşamayı benimsedim:).Mümkün olduğunca; eskisi gibi abur cubur yemiyoruz,gazlı içecekler tüketmiyoruz,sağlıklı ,besleyici yemekler yapmaya özen gösteriyorum,içinde katkı maddesi olmayan besinleri evimize sokmaya çalışıyoruz,ekmeğimizi bile evde yapıyoruz:) vee artık hiç mi hiç hazır bulyon almıyoruz:)

Evet,tavuk veya kırmızı et suyumu evde kendim hazırlıyorum.İlk başlarda çooook zahmetli geldi,açıkçası çok zorlandım ama artık elim alıştı.Kasaba her gidildiğinde muhakkak,bulyonluk tavuk ve kırmızı et alınıyor.Üstelik maliyeti de çok ucuz;2 tl ile 10 tl arası değişiyor.Çorbalık kemik diye isterseniz kasabınız size verecektir.Olmadı,haşlama tavuk veya et yemeği yaptınız suyunu kaplara koyup,yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Bana, bebek ve çocuklar için sağlıklı yemekler soranlara çok güzel bir başlangıç:)


TAVUK VEYA KIRMIZI ET SUYU;

· Çorbalık tavuk veya kırmızı et
· Su
· Tuz, tane karabiber,kimyon,köri,(köri tavuğa eklenecek)
· Defne yapraği, biberiye,maydonoz,kereviz yaprağı
· Bütün soğan,havuç,kereviz (kereviz isteğe bağlı)

& ölçü belirtmedim ama ilk yapacak olanlar,yarım kiloluk kemikli ete bu malzemelerden 1’er tane eklerse yeterli olur sanırım.

Yapılışı;

1. Bütün malzemeler düdüklüye veya tencereye konur.düdüklü zamandan kazanmanızı sağlar.
2. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su eklenir ve kapatılır.
3. Tavuksa 30 – 40 dk. etse 1 saat pişirilir.
4. Et suyu soğuyunca süzgeçten geçirilir ve buzluk kaplarına paylaştırılır.
5. Buzlukta donunca kaplardan buzdolabı poşetlerine aktarabilirsiniz.

29 yorum:

  1. vay be sen gercekten cok becerıklısın kesınlıkle:) ellerıne saglık cok ıyı fıkır

    YanıtlaSil
  2. ZEHRA,CANIM COK NAZIKSIN:))TESEKKURLER...

    YanıtlaSil
  3. çok haklısın canım.
    bizlerde yıllardır böyle yaparız.
    çok sağlıklı ve doğal gerçektende..
    sevgilerrrr

    YanıtlaSil
  4. Canım ne kadar güzel bir fikir,süpersin hamarat arkadaşım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Takdire sayansiniz fikriniz ve uygulamaniz tam yerinde ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık canım,benimde başvurduğum bir yöntem bu.Çok pratik oluyor el altında olması etsuyunun...Sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. harika bir fikir..ben de yapıyorum ama buzluk kaplarına koymuyordum.bu şekilde pratik olmuş.ellerine sağlık.slmlar

    YanıtlaSil
  8. Ay ne zahemt ne zahmet elinize sağlıkk...
    Ben kaynatıp etin tavuğun suyunu direk kullanıyorum yoksa ben tembelmiyim????

    YanıtlaSil
  9. süpersin..harika bir fikir bu...

    ellerine sağlık canımm...bende bulyonlarda soğan tadı var diye alamıyordum..ben yaparsam soğan katmamış olurum...

    öptüm ...

    YanıtlaSil
  10. nunu,
    derya
    tesekkurler canlarım....

    elmasekerı,cok nazıksın tesekkurler canım,

    oyacım degılmı?cok guzel ve saglıklı...

    suheyla dene bak..daha kolay..

    hansa,ypk degılsın tabııkıde:))

    adaşım,evet sogansızda olur:))

    YanıtlaSil
  11. canım gerçekten süper bir fikirolmuş..evde yapılan hem daha lezzetli oluyo..
    hemde içinde ne olduğunu bilerek yemek insnın içini rahatlatıyo..
    ellerine sağlık..
    çocuklu bir anne olarak mutlak deneyeceğim..sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık.
    bende dononeleri babye yedirdikten sonra kapları bir güzel yıkayıp içine et suyu döküp donduruyorum çorba pıt pıt diye atıveriyorum..
    lezzetduragi.blogspot.com
    vildan

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel bir fikir. Ben de kemik suyu yapıyorum ama cam kavonaza koyup kaldırınca bazen kırılıyor kavanozlar.Senin yöntemin çok güzel. Akıl akıldan üstündür diye boşuna dememişler. Fikir için teşekkürler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. bu bilgiler benim gibilere ilaç biliyorsun değilmi :)

    YanıtlaSil
  15. Blogunuzun keşfinde çok geç kaldığıma inanıyorum. Müthiş çalışmalarınızın ancak bir kısmını inceleme fırsatım oldu. Sonra ki zamanlarda ilgim, çalışmalarınızın takibi yönünde olacak ve bilgi ve tariflerinizden yararlanacağım. Özellikle bulyon yapımı bir hayli ilgimi çekti, malzemelerin tedarikinden sonra ilk fırsatta deneyeceğim. Öncelikle bulyon tarifiniz için teşekkür eder, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  16. Ben de blogunu görüp bir türlü ziyaret etme şansını bulamayanlardan olarak bulyon fikrini çok beğendim.Ellerine sağlık .Bundan sonra görüşmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  17. YEŞİL DOMATESİM TEŞEKKÜRLER:))

    VİLDANCIM,COK GUZEL BIR YONTEM DAHA...

    PELİN,SAGOL CANIM,BU ŞEKİLDE COK PRATIK OLUYOR..

    GÖKÇE,BENDE BIR TARIF BULDUGUMDA VEYA GUZEL BIR FIKIRLE KARSILASTIGIMDA İLAÇ GIBI GELIYOR,HAKLISIN:))

    SEVGILI ADSIZ;NAZIK GUZEL SOZLERINIZ ICIN COK TESEKKUR EDERIM..ELIMDEN GELDIGINCE BILDIKLERIMI PAYLAŞMAYA ÇALIŞIYORUM..HERZAMAN YORUMLARINIZI VE ÖNERILERINIZI BEKLERIM:)

    AYSEGUL,HOSGELDIN VE COK TESEKKURLER..SEVGILERIMLE..

    BUTUN ARKADASLARIMA SEVGILERIMI YOLLUYORUM:))

    YanıtlaSil
  18. Bu yöntemi duymuştum.Ben de kavanozlarda saklıyordum ama çok yer kaplıyor.Teşekkürler bizimle paylaştığın için.

    YanıtlaSil
  19. SEVGILI KITCHEN SWEET KITCHEN ,BEN TESEKKUR EDERIM GUZEL YORUMUN ICIN:))
    SEVGILERIMLE

    YanıtlaSil
  20. BEN DE KENDİM BULYON KULLANMAM.ET SUYUNU BUZLUĞA ATIP GEREKİNCE KULLANIRIM.SENİ DE TABRİK EDERİM..

    YanıtlaSil
  21. Salihacım, becerikli arkadaşım harika bir fikir, ellerine sağlık:).
    Ben yeni evli biri olarak şimdilik eve ve işe yetişmeye çabamdan pratik ne yöntem varsa ona başvuruyorum. Bizim eve de katkılı hiçbir şey giremez kesinlikle..Üşenmeyip bu bulyonlardan yapmalıyım ben de:). Bir kere yapıp buzluğuma atarsam sonrası için büyük pratiklik olacak.
    Güzel bir haftasonu diliyorum.
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  22. HARİKA.. üşenmesem de ben de yapsam hemen.

    YanıtlaSil
  23. Canim masallah sana,her seferinde hayranlikla bakiyorum...çok haklisin bu sekil çok daha saglikli,vaktim olsa denicem ama kesin bir gun denerim insallah...harikasin,harika tariflerine devam diyorum:))opuyorum

    YanıtlaSil
  24. haydı mutfaga,ben tesekkurederım,sagolun guzel yorumlarınız ıcın:),
    funda,masallah bıze :))
    aslı,evet sonradan buyuk rahatlık:)
    pelin,denersın ıns..alıştınmı kolay:),
    hurıye canım cok sagol,guzel ve nazık sozlerın ıcın..

    herkese guzel bır pazar dılıyorum:))) bol soguk ve fırtınaya ragmen:))

    YanıtlaSil
  25. ben et ya da tavuk yemiyorum, o yüzden sebzeli ya da domatesli bulyon yapımı nasıl olur diye düşünüyorum..sizce hangi sebzeler konmalı ve nasıl konmalı?

    YanıtlaSil
  26. http.//belguzaranne.blogspot.comPazartesi, Nisan 20, 2009 12:25:00 ÖS

    merhaba hayırlı gunler

    YanıtlaSil
  27. SEVGILI ADSIZ GEC KALAN YAROM ICIN ÖZUR..SEBZELI BULYON ISTEDIGINIZ AROMATIK SEBZELERI KEREVIZ VE YAPRAĞI HAVUC PIRASA DIMATES KAYNATTIKTAN SONRA AYNI YONTEMLE KAPLARA KOYUP DONDURABILIRSINIZ:)
    SEVGILERIMLE

    YanıtlaSil
  28. merhaba
    bende ilk defa bulyon yapmayi deneyecegim marketlerde satilanlarin iceriginde kurutulmus et yaziyor benim de aklima tarifteki gibi yaptiktan sonra hepsini rondodan gecirsem acaba nasil olur diye dusunuyorum yemegin tadini ozellikle pilav sebze yemeklerini cok degistirir mi?

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)