Cumartesi, Ekim 18, 2008

~~DENİZ ALASI & SALMO TRUTTA~~



DERSİMİZ;LEZZETLİ DENİZ ALASI NASIL YAPILIR:)






Deniz alası», birçok dillerde «Karadeniz alabalığı» diye tanınır ve som balığı'na çok benzer ama somon balığından daha lezzetlidir.Deniz alası, diğer alabalıklardan daha sıcak sularda yaşayabilir. Bu yüzden dünya da çok yaygındır.Yağlı balık değildir.Eti beyazdır.Tavası ve buğulaması çok lezzetli olur.
Lezzetli balık pişirme derslerime:) ;hangi tür balık, hangi şekilde pişirilirse daha lezzetli olur? bölümüyle devam ediyorum:) Sezon açıldı,balıklar tezgahlarda kıvrım kıvrım kıvranıyor:)Enfes ''deniz levreği'' ve ''çipura'' denemelerimden sonra sıra ''deniz alasına'' geldi.Balık pişirme konusunda çook acemiyim ve zamanla öğreneceğimi umuyorum.Lezzetli lüfer nasıl yapılır? Kalkan balığı nasıl pişirilir?Tekir nasıl yapılırsa enfes olur?Palamutun buğulaması güzel olur mu? hiç bilmiyorum:( hangi balık ,ne şekilde pişirilirse lezzetli olur? benimle paylaşırmısınız? blogcu arkadaşlarımdan ve sayfamı okuyanlardan tarif bekliyorum,böylece eşimde sürekli çipura yemekten kurtulmuş olur:))
Somon balığının kremalı ve buradaki tarifinden başka pek pişirme alternatifi olmasa bile deniz alası'nın birçok yapılış şekli var.Tavası,buğulaması,fırını,güveçte yapılanı....vs..Ben bu defa güveçte, abaza peyniri ile denedim.Oldukça hafif ve lezzetliydi.Ama balık yağlı olmadığından pek yağını salmamıştı biraz daha yağ gerekiyormuş:) Peynir de ayrı bir lezzet kattı,tavsiye ederim...Sıra tavasında...kızartmayı sevmeyen ben bakalım ne yapacağım:)



  • DENİZ ALASI;

    _4 kişilik_


    malzemeler;

    • 4 adet fileto veya bütün temizlenmiş deniz alası,

    • 3 adet elma dilimi kesilmiş patates

    • 2 adet limon

    • tane karabiber,tuz,zeytinyağ

    • rende abaza peyniri

    yapılışı;


    1. önce patatesleri suda haşlayın veya tavada az yağla kavurun.
    2. balığı tuz ve yağla marine edin.
    3. önce soğanları halka halka kestikten sonra güvece yayın,balığı koyun.
    4. üzerlerine patates,limon dilimi ve tane karabiber ilave edin.
    5. 200 derecede 20-30 dk pişirin.
    6. son 5 dk.balığa rende peynir ekleyin.
    7. afiyet olsun.

    16 yorum:

    1. Canımmmm çok şık ve leziz görünüyor,ellerine sağlık,mutlu ve huzurlu bir pazar günü dilerim,sevgiler...

      YanıtlaSil
    2. Ne güzel adlar vermişiz değil mi kimi balıklara? Sanki dostlarımız.

      YanıtlaSil
    3. Tek kelime ile çok lezzetli..Sanırım güveçte yaptın canım..Afiyetler olsun..)


      Sevgilerle

      YanıtlaSil
    4. Offf sahane görünüyor canim,baka kaldim resmen:))ah birde tada bilseydim,ellerine saglik sahane...iyi pazarlar canim...

      YanıtlaSil
    5. Daha önce hiç duymadığım bir balık çeşidi.Bilgilendirmen için sağol.Çok güzel görünüyor.Hiç peynirle balık yememiştim.Denemem lazım.

      YanıtlaSil
    6. yanına bolca salata da varsa değmeyin keyfime:))
      ellerine sağlık canım,sevgiler..

      YanıtlaSil
    7. Çok severiz balığı ailecek...
      Elinize sağlıkk...
      Bu arada anlatmadan geçemiycem : Semt pazarından balık alırken deniz alası varmı demiştim de zamanın birinde balıkçıya sen o balığı bilmezsin abla nerden duydun dedi bana....şimdi öğrendim gidip öğrendiğimi söyliyim satsın bana varsa elinde...:))))

      YanıtlaSil
    8. canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık mıs mıs.
      sevıler..

      YanıtlaSil
    9. Nefis görünüyor. Balıklarla aram iyidir ne de olsa ben de bir balık burcuyum :)

      Ellerine sağlık canım... Bu arada sayfama uğramanı rica ediyorum sımsıcak sevgiler...

      YanıtlaSil
    10. günaydınlar canım balık harika olmuş.ellerine sağlık.görüntü çok lezzetliyim hadi beni ye diyor:)
      benim mutfağım kapısız olduğu için evde pişiremiyorum ama çokta severim.
      güzel bir hafta diliyorum sevgilerimle nilgün

      YanıtlaSil
    11. deniz alasını sevmem ama tekire bayılırım tabükü tava olur başka ne aynı şekilde abisi barbunda :)

      palamut pilaki güzel olur ama pilaki sevenler için ben sevmem ızgarasını tercih ederim ama babam kendi yapar soğanlı domatesli limon maydonoz felan felan koyarda koyar:)

      afiyet olsun görüntü beni bile denemeye itecek nerdeyse ama ne eşim nede ben bu balığı sevemedik gitti.

      YanıtlaSil
    12. şahane olmuş şahane ellerine sağlık
      iyi haftalar
      sevgiler

      YanıtlaSil
    13. Saliha'cigim eline saglik balik sezonu acildi artik tarifler ucusur havada,

      levret izgara guzel olur belirteyim:)

      sevgiler, Emel (emelinmutfagi)

      YanıtlaSil
    14. canım bu balık eti beyazsa yağsızsa eğer kesin kızartması nefis olur bende bunu söliyim..ve kızartmadada fazla yağ çekmez bunuda iyi bilirim..ellerine sağlık hayatım..balık yemesini pek severiz ailecek bizde:)

      YanıtlaSil
    15. derya cok tesekkurler..

      tijen evet arkadasımız gıbıler:))

      gül'cüm evet guvecte...

      hurıye sagol,

      antepaşı sagol:),

      papatyam bol bol salataaaaa:)),

      hansa ,herseyı kendılerı bılıyor sankı:))

      aylın sagol canısı:),

      emel tesekkurler,

      öçlem sagol ya aklıma kazıdım:))

      YanıtlaSil
    16. Arkadaşlar,
      Bu balığı bende çok severim,Özellikle fırın ızgarada ailecek severek tüketiyoruz.Fileto şeklinde kesilmiş deniz alasının her iki yüzeyini bir fırça yardımıyla zeytin yağı ile yağlıyoruz.üzerine tuzunu ilave edip fırının ızgara bölümüne yerleştiriyoruz hiç çevirmeden yaklaşık 25-30 dakika içerisinde balığı kurutmadan pişiriyoruz.ısı 200 dereceyi geçmemesi gerekir.Hepinize şimdiden afiyet olsun.
      Yücel NAYMAN

      YanıtlaSil

    hoşgeldiniz:)