Salı, Mayıs 20, 2008

BASMATİ PİLAV VE SOMON BALIĞI

ekleme;eğer sizinde yaptığınız somon tarifleriniz varsa yorum kısmına yazarak benimle paylaşırsanız çok sevinirim!


Balık mevsimi değil ama yinede baharı uğurladığımız şu aralar bol bol balık yemek lazım,özelliklede çocuklarımıza.Artık hemen hemen her yerde bulunabilen bir balık Somon. Somon balığında özellikle ;bebeklerde ve küçük çocuklarda beyin gelişimi ve göz sağlığını destekleyen protein, B vitamini ve kalb sağlınığını arttıran omega-3 yağları vardır.

Bunca yıl yapmaktan çekinmemin yegane sebebi;tadan herkesin somon balığının tadsız tuzsuz,krema ve türevleriyle lezzetlendirmeden yapılamayacak önyagısıydı.Hafta sonu, balıkçının önünde balık seçerken,eşimle birbirimize niye somon denemiyoruz ?dedik.Sonra başladım tarif aramaya fakat çoğu tarif kremayla veya kızartma şeklindeydi.Oldukça kalorili ve ağır.

Oğlum aklına birşey geldiğinde ;''Anne!! ben aklımı bildim!!!'' der işte bende o an ''aklımı bildim'' dedim ve aklıma;bir arkadaşımın somonu buharda sebzeler eşliğinde haşlayarak yaptığı geldi.
İnanın enfes bir ziyafetti bizim için.Benim gibi somon hakkında önyargılıysanız ,bildiklerinizi unutun ve hemen balıkçıya gidip deneyin derim.

Basmati pilavın tarifini, tarif defterinden aldim.Gayet başarılı bir deneme oldu.Basmati pilavı artık bu tarifle yapıyorum.Kokusu,aroması enfes.Teşekkürler Aslıdost!



BUHARDA SEBZELİ SOMON;


MALZEMELER;

  • 2-3 dilim somon (eşim,oğlum ve bana 2 dilim yetti ve arttı bile)
  • 2 veya 3 adet havuç,patates (uzunlamasına dilimlenmiş veya büyük küp kesilmiş)
  • tuz ve karabiber
  • istenirse 1 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI;
  • derin bir tencerenin dibine 1 yemek kaşığı zeytinyağ ve yarım bardak su dökülür.
  • sebze haşlama aparatı yerleştilir yoksa büyük bir rende uygun olarak tencereye yerleştirirseniz aynı işlemi görecektir.
  • patates ve havuçlar dizilir üzerine balıklar yerleştirilir.
  • yaklaşık yarım saat kapağı kapalı pişirilir.
BASMATİ PİLAV;
  • iki su bardağı pirinç
  • bir orta boy soğan
  • 2-3 karanfil
  • Tarçın kabuğu (ikiye bölünmüş, ufak bir parça)
  • 2 çay kaşığı tane kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber tanesi (toz değil)
  • 1 adet kakule(üstünü bıçakla çizersen daha iyi)
  • 3 tam 1/3 bardak kaynar su
  • tuz- tereyağ (ben sıvı yağ kullanıyorum, bu da sizin ne kadar yağlı yediğinize bağlı, bizim için 3-4 yemek kaşığı yeterli)
YAPILIŞI;
  • Pirinçleri kaynar suda ıslatın,15-20 dk bekletmek yeterli oluyor.
  • soğanları orta ısılı bir ateşte kavurun ve başından hiç ayrılmayın , her an yanabilir.kahverengi olmalılar, bunun için süre veremiyorum, her ocakta ve tencerenin kalınlığına göre değişir.
  • soğanlar kahverengi olduktan sonra pirinçleri süzüp bir iki kez karıştırın, fazla değil. hemen baharatları ve suyu ilave edin ve yüksek ateşte kaynatın.
  • kaynamaya başlayınca altını kısıp, suyu çektirin. (ki bu da en fazla 10-15 dk sürüyor)
  • her zaman yaptığınız pilavı ne kadar pişiriyorsanız bu da aynı sürede pişiyor, sadece kaynar suyu ölçülerde verdiğim gibi biraz fazla tutuyorsunuz.
  • basmati biraz daha fazla su çeker ve genelde lapa pilav olmaz.
  • tane kimyon kesinlikle koymalısınız tozundan çok ama çok farklı.

7 yorum:

  1. selam arkadaşım,bizde ailece balık çok severiz.her türlüsünü severiz.annem özellikle fırında sebzeli yapar.tadına doyum olmaz.senin balığında çok güzel ve hoş gözüküyor.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Balık sevmeyenbiri olarak somon balığını hiç denemedim.Ama pilavi denemek isterim.Bu sırada senden bir ricam var antep lezzetleri adı altında hacklenmiş blogum var.Onu değiştirirsen sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık gerçektende çok leziz gibi duruyor.oldukça hafifi bir pişirme şekli.

    YanıtlaSil
  4. afiyet olsun canım çok leziz görunuyor bende çok severim somonu çiğ somonu incecik dilimlerim salataların üzerini süslerim nefis olur. sevgilermle..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık.. Bizim devamlı yaptığımız tarifide yazıyım sana.. Borcama somon balığını koyduktan sonra üzerine dilimlenmiş limon, tane karabiber, defne yaprağı biraz tuz ve çok az zeytinyağı gezdirip fırında pişiriyoruz. Çok lezzetli oluyor.. Bu tarifi de dene :)

    YanıtlaSil
  6. Canım ilk önce çok ama çok geçmiş olsun. Döndüğüne de ayrıca çok sevindim. Somonu bende oğlum için alıyorum. Biz ailecek çok seviyoruz. Ben yıkayıp, tuzlayıp fırına veriyorum. Izgara bölümünde çıtır çıtır kızartıyorum. Gerçekten çok lezzetli oluyor.
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
  7. Ben bu görüntüye bittiiimmm. Somon baligi cok sevdigim bir baliktir. Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)