Pazartesi, Ağustos 04, 2008

SİNİ KÖFTESİ


Tadı içli köfteye benzeyen ama çok daha pratik ve çok lezzetli bir tarif.Ramazan yaklaşıyor,kolay ve şık bir ikram olabilir,muhakkak denemenizi tavsiye ederim..Mutfak notlarından amofti,YogurtLand-Fethiye'den alıp denemişotarifi aynen aktarıyorum..teşekkürler amafti,teşekkürler Fethiye!


Köftesi için:
  • 1.5 su bardağı ince bulgur
  • ½ su bardağı irmik
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 orta boy patates, haşlanmış, rendelenmiş
  • kararınca kimyon (2 çay kaşığı), tuz (2 çay kaşığı), biber salçası (1 yemek kaşığı)
  • 1 bardağa yakın zeytinyağı



İçi için :


  • 300 gr kıyma (koyun, ya da dana. Karışık da güzel oluyor)
  • ½ su bardağı ceviz (ince kıyılmış)
  • 1 orta boy soğan, yemeklik kıyılmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, karabiber


Yapılışı:


  1. Bulgur ve irmiği büyükçe bir kaseye koyup üzerlerine 2 bardak sıcak su ekleyin ve bir kenarda 10 – 15dk kadar bekletin
  2. Haşlanmış, rendelenmiş patatesi, kimyon, tuz ve salçayı ekleyin iyice yoğurun
  3. İç malzemelerinin maydanoz hariç hepsini birden kavurun. Ocaktan aldıktan, biraz ılıdıktan sonra da ince kıyılmış maydanozları ekleyin, karıştırın
  4. Bulgur karışımı yaklasşık 1100gr olmalı, onu bir mutfak terazisi yardımıyla 550grlık iki parçaya ayırın.
  5. Bir çay bardağı (1/3 cup) zeytinyağını 27cm x 33cm (11×13inch) ya da büyük boy yuvarlak borcamınıza dökün. üzerine bulgurlu karışım toplarından birini elinizle yayın. Bastırdıkça parmaklarınızın arasından zeytinyağı çıkacak, çok yağlı oldu diye çekinmeyin; bulgur yağı kaldırıyor. Bu hamurun kalınlığı 1.5cm civarında olacak.
  6. Hazırladığınız içi üstüne dökün, iyice dağıtın.
  7. Kalan 550grlık bulgur karışımından ceviz büyüklüğunde parçalar alıp avucunun içinde 1cm kalınlığında inceltip tepsiye (kıymalı için üzerine) kapatın. Her parçayı “yapıştırırken” su kullanın. Bu işlemi yaparken eliniz her zaman bir kase suda olsun yani.
  8. En son yamayı da koyduktan sonra 1 çay bardağından biraz daha fazla zeytinyağı (1/3 cup) üzerinden gezdirin, iyice yağlayın.
  9. 200C (390F) fırında 40dk kadar pişirin.


afiyet olsun!!

9 yorum:

  1. Saliha'cığım,ellerinden çıktığı nasılda belli oluyor canım..O güzel ellerine sağlık..Tarifini okuyunca bende tıpkı içli köfteye benzettim..

    Kabak musakka ise ayrı bir lezzet benim için..Harikasın canım..!


    Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  2. Bu tarif şahane,rahmetli babanem çok güzel yapardı.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. selamlar

    bence sini köfte süper olmus,

    inanirmisin icli köfteye bayilirim ama cok emek istioyr, bu sini köfte tarifini bir gün bir arkadaslarimizin blogunda gördüm cok pratik görünüyordu sen simdi bunu deneyince ve kolay oldugunu yazdiginda hmm denemek isicem tam ramazanlik icin uygun haklisin

    ellerine ve kollarina saglik

    bizlerle paylastigina cok sagol

    hayirli aksamlar

    sevgilerimle aysel

    YanıtlaSil
  4. Ellerne sağlık canım, sini köften çok güzel görünüyor. Yanında yaran ve salatayla gerçektende nefis oluyor .Sevilerimle

    amofti

    YanıtlaSil
  5. Hımm.çok leziz görünüyor tarif ellerine sağlık.Ramazanda çok şık bir menü olur.sevgiler

    YanıtlaSil
  6. gül'cüm nekadar nazıksın cok tesekkurler guzel sozlerın ıcın...senınkıler kadar olmasada yapıyoruz bişiler:))

    pelin babannene allahtan rahmet dılıyorum ,cok tesekkurler canım:),

    aysel gercekten ramazan ıcın hem yorucu degıl hem lezzetlı,şık...tesekkurler..

    amoftı arkadasım asıl sana tesekkur ederım canım:)

    neslıhan sagol canım :)ramazanda uygulanmalı muhakkak:)

    herkese hayırlı guzel gunler...

    YanıtlaSil
  7. Saliham bu müthiş bir tarif be canım..

    Diyetle insana yapılırmı bu :)) Farkettiysen üstteki kurabiyeleri görmezden geliyorum :))) ama aklım orda.

    herşey pek güzel ellerine sağlık canım..
    tekrar geçmişler olsun.

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. harika g�r�n�yor,birde yan�na ��yle k�p�kl� bir ayran de�me keyfine:)

    YanıtlaSil
  9. selam,
    çok ilginç , tadınında güzel olduğuna eminim , bunu denemem lazım.
    sevgilerimle,
    Neşe

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)