Tadı içli köfteye benzeyen ama çok daha pratik ve çok lezzetli bir tarif.Ramazan yaklaşıyor,kolay ve şık bir ikram olabilir,muhakkak denemenizi tavsiye ederim..Mutfak notlarından amofti,YogurtLand-Fethiye'den alıp denemişotarifi aynen aktarıyorum..teşekkürler amafti,teşekkürler Fethiye!
Köftesi için:
- 1.5 su bardağı ince bulgur
- ½ su bardağı irmik
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 orta boy patates, haşlanmış, rendelenmiş
- kararınca kimyon (2 çay kaşığı), tuz (2 çay kaşığı), biber salçası (1 yemek kaşığı)
- 1 bardağa yakın zeytinyağı
İçi için :
- 300 gr kıyma (koyun, ya da dana. Karışık da güzel oluyor)
- ½ su bardağı ceviz (ince kıyılmış)
- 1 orta boy soğan, yemeklik kıyılmış
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Bulgur ve irmiği büyükçe bir kaseye koyup üzerlerine 2 bardak sıcak su ekleyin ve bir kenarda 10 – 15dk kadar bekletin
- Haşlanmış, rendelenmiş patatesi, kimyon, tuz ve salçayı ekleyin iyice yoğurun
- İç malzemelerinin maydanoz hariç hepsini birden kavurun. Ocaktan aldıktan, biraz ılıdıktan sonra da ince kıyılmış maydanozları ekleyin, karıştırın
- Bulgur karışımı yaklasşık 1100gr olmalı, onu bir mutfak terazisi yardımıyla 550grlık iki parçaya ayırın.
- Bir çay bardağı (1/3 cup) zeytinyağını 27cm x 33cm (11×13inch) ya da büyük boy yuvarlak borcamınıza dökün. üzerine bulgurlu karışım toplarından birini elinizle yayın. Bastırdıkça parmaklarınızın arasından zeytinyağı çıkacak, çok yağlı oldu diye çekinmeyin; bulgur yağı kaldırıyor. Bu hamurun kalınlığı 1.5cm civarında olacak.
- Hazırladığınız içi üstüne dökün, iyice dağıtın.
- Kalan 550grlık bulgur karışımından ceviz büyüklüğunde parçalar alıp avucunun içinde 1cm kalınlığında inceltip tepsiye (kıymalı için üzerine) kapatın. Her parçayı “yapıştırırken” su kullanın. Bu işlemi yaparken eliniz her zaman bir kase suda olsun yani.
- En son yamayı da koyduktan sonra 1 çay bardağından biraz daha fazla zeytinyağı (1/3 cup) üzerinden gezdirin, iyice yağlayın.
- 200C (390F) fırında 40dk kadar pişirin.
afiyet olsun!!
Saliha'cığım,ellerinden çıktığı nasılda belli oluyor canım..O güzel ellerine sağlık..Tarifini okuyunca bende tıpkı içli köfteye benzettim..
YanıtlaSilKabak musakka ise ayrı bir lezzet benim için..Harikasın canım..!
Kocaman sevgilerle..
Bu tarif şahane,rahmetli babanem çok güzel yapardı.Ellerine sağlık...
YanıtlaSilselamlar
YanıtlaSilbence sini köfte süper olmus,
inanirmisin icli köfteye bayilirim ama cok emek istioyr, bu sini köfte tarifini bir gün bir arkadaslarimizin blogunda gördüm cok pratik görünüyordu sen simdi bunu deneyince ve kolay oldugunu yazdiginda hmm denemek isicem tam ramazanlik icin uygun haklisin
ellerine ve kollarina saglik
bizlerle paylastigina cok sagol
hayirli aksamlar
sevgilerimle aysel
Ellerne sağlık canım, sini köften çok güzel görünüyor. Yanında yaran ve salatayla gerçektende nefis oluyor .Sevilerimle
YanıtlaSilamofti
Hımm.çok leziz görünüyor tarif ellerine sağlık.Ramazanda çok şık bir menü olur.sevgiler
YanıtlaSilgül'cüm nekadar nazıksın cok tesekkurler guzel sozlerın ıcın...senınkıler kadar olmasada yapıyoruz bişiler:))
YanıtlaSilpelin babannene allahtan rahmet dılıyorum ,cok tesekkurler canım:),
aysel gercekten ramazan ıcın hem yorucu degıl hem lezzetlı,şık...tesekkurler..
amoftı arkadasım asıl sana tesekkur ederım canım:)
neslıhan sagol canım :)ramazanda uygulanmalı muhakkak:)
herkese hayırlı guzel gunler...
Saliham bu müthiş bir tarif be canım..
YanıtlaSilDiyetle insana yapılırmı bu :)) Farkettiysen üstteki kurabiyeleri görmezden geliyorum :))) ama aklım orda.
herşey pek güzel ellerine sağlık canım..
tekrar geçmişler olsun.
sıcacık sevgiler.
harika g�r�n�yor,birde yan�na ��yle k�p�kl� bir ayran de�me keyfine:)
YanıtlaSilselam,
YanıtlaSilçok ilginç , tadınında güzel olduğuna eminim , bunu denemem lazım.
sevgilerimle,
Neşe