Pazartesi, Kasım 05, 2007

KAFKAS ÇORBASI


Herkese merhabalar! Çok ama çok yorgunum, geçen 3 gün beni ayakta duramayan bir patates çuvalına çevirdi.Cuma günü evimden çıktım ve Pazar akşam üstü döndüm evime.Üniversite,kurslar,ziyaretler….anlaşılan önümde umduğumdan daha aktif ve yorucu bir dönem var.Tabii ki hayatta bazı şeylere erişebilmek için;azim ve fedakarlık en yakın dostumuz olmalı öyle değil mi? Her halimizde; Rabbimize şükretmeliyiz deyip arkadaşlarımı bekletmeden tariflerimi ekleyeceğim.Umarım denersiniz ve memnun kalırsınız.Yorumlarınızla da beni yalnız bırakmazsanız çok sevinirim…

Çorba tarifimi eski bir yemek kitabımdan aldım. Aslında ben lahana ve kerevizi ilk kar yağmadan tüketmeyenlerdenim…annem ilk kar yağdıktan sonra lahana’nın ve kerevizin hatta karnabahar’ın daha lezzetli olacağını söylerdi.Aynı cümleyi kayınvalidem de söyler.Hatta ben,lahana turşumu ilk kar yağınca kurarım.Siz nasıl yaparsınız?

Çorbam kış zamanı sıkça yaptığım,özellikle de sebze tüketmeyen çocuklar için;’’ bedenin gelişme etkiliğini uyarıp destekleyen lahana, folik asi,lif açısından oldukça lezzetli bir çorba.Fakat haftada 4 defadan daha çok tüketildiği takdir de vücuttaki iyot’u ve tuzu emiyor maalesef.Buna dikkat etmek lazım.Gelelim tarife;

Malzemeler;

· 1 adet havuç
· 2 dal pırasa
· 1 adet küçük boy kereviz
· 1 adet kuru soğan
· 4 yaprak beyaz lahana
· 2 su bardağı su ya da et suyu
· 1 su bardağı süt
· 2 tatlı kaşığı tereyağı veya z.yağ

Terbiyesi;

· 2 adet yumurtanın sarısı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı;

1) Pırasa, lahana, havuç, ve kerevizi ayıklayıp, yıkayın. İnce ince doğrayarak bir kenara alın.
2) Çorba tenceresine küp küp doğranmış kuru soğan ile tereyağını(veya z.yağ) koyun ve karıştırarak soğanı pembeleştirin.
3) Üzerine ayıkladığınız sebzeleri ekleyin. Birkaç sefer karıştırarak hafifçe kavurun
4) 6 su bardağı su ya da et suyunu koyup, tekrar karıştırın.
5) 15 dakika kadar pişirip tuzunu, karabiberini ekleyin.
6) Sebzeler pişince bir kasede yumurta sarılarıyla sütü iyice çırpın;’’bu çorbamızın terbiyesi olacak’’.
7) Çorba suyundan da katarak bu karışımı ılıtın.
8) Sürekli karıştırarak çorbaya katın. Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.
9) Afiyet şeker olsun.

11 yorum:

  1. canikommm çorba nefis olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık canım,bazen üstüste geliyor böyle koşturmalar,kolaylıklar diliyorum...Sevgiler..........

    YanıtlaSil
  3. Ellerne sağlık çok lezzetli görünüyor,bir o kadarda besleyici.



    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  4. İlahi Salihaaaaa:)

    "Ayakta duramayan bir patates çuvalı"... Bu nasıl bir ifadedir, ay çok güldüm:)) Alemsin.

    YanıtlaSil
  5. ımmmm muhteşem kısss bize yapmazsın böle şeyler :( hıhhh

    YanıtlaSil
  6. amanin salihacım yorma kendini bu kadar bu çorba sağlık fışkırıyor yahu:)

    YanıtlaSil
  7. Seni cok iyi anliyorum,bende cuma günü cikip pazar aksami döndüm ve bitgin bir haldeyim,bu gün tembellik yapcam,keyfime bakcam insal.
    Corban cok güzel lezzetli görünüyor.Yani biraz enerjik olsam hemen yapardim,bugün üsüyorumda iyi olurdu.Ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  8. Bunca koşuşturmaca içersindeyken kolaylıklar diliyorum sana Salihacım...Çorban buram buram dumanı üstünde olmuş..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Benim yemek kitabımda da var bu çorba.Henüz yapmak nasip olmadı.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Malesef bazen böyle yoğun günler yaşıyoruz.Ama yine de birşeyler yiyip içiyoruz işte.Çorban çok değişik olmuş ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. merhaba salihacım;
    kafkas çorban çok güzel olmuş ellerine sağlık en yakın zamanda deneyeceğim

    sevgilerle
    elif

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)