Çarşamba, Eylül 19, 2007

BENİM İÇİN ADI;''MUTLULUK PASTASI''...





kuşlar nekadar şirin değil mi!











Bazı zamanlar iç sıkıntımdan olsun,o anki sevinç çoşkusudan olsun okuduğum veya kütüphanemde bulunan herhangi bir kitabı alır ve gözlerim kapalı tevafuken bir sayfa açar ve okurum..inanırımki çıkan sayfada yazılan şeyler o anki ruh halimle alakalıdır...sizde yaparmısınız böyle şeyler...bu tür küçük şeyler insanın yaşam sevgisinin azalmasını engelliyor değil mi?
İşte böyle küçük mutluluklara ihtiyacım olduğu günlerdeyim şu sıralar...açıyorum sıksık kitaplarımı..enson çıkan bu dörtlük bulunduğumuz bereket ayına çok uygun.Dilime pelesenk olsa keşke bu dua herdaim;
Yarattın bizi ahsen_i takvim
Elhamdülillahi Rabbil alemiin
olmamak için esfeli safilin
İyyaken'abudu ve iyyake ne'stain.
m.engin noyan...
Diğer küçük mutluluklarımsa oğlumu,düğme bay'ımı uyurken koklamak,(inanırmısınız teri bile çok güzel kokuyor);
Güzel bir YEMEK yapıp istediğim sonucu almak ve ikram edebilmek,
Sıkıcı bir günde bile yüreğimde ufacıkda olsa heyecanımı depreştiren bir gayretimin olması,daha doğrusu Yeşim'in de dediği gibi geveze kuşumun susmaması,
Sevebilmeyi sevmek,gayretinde olmak...herhalde arkadaşım Seçil'inde sobesini bu vesileyle cevaplamış oluyorum...
Hiçbirinizin sevmeyi sevebilme gayretini kaybetmemeniz dileğimle...herşeyin hayırlısı sizi ömür boyu kovalasın....tarife gelince;
Ramazanda insan tatlıları daha bir çok arıyor.Kan şekerinin düştüğünden olsa gerek.Bende bu gun geçen ağustosta kutladığım doğum günüm pastasını eklemek istadim sayfama… Bol çikolatalı ve yumuşak pasta sevenlere mutlaka bu pastadan denemelerini tavsiye ederim….ben özellikle kendime yaptım,üstelik evde tek çikolata seven benim..düşünün artık bu pasta ne kadar zamanda bitti…tahminleri alayım…eveeeettt tam tamına 1 haftada bitirdim..tek başınıza yiyecekseniz sakın ha yapmayın demicem çünkü 1 haftada sürse değer bir pasta…tarif ‘’william sonoma’’dan kendisi benim üstadım olur..çookk şey öğrendim ondan diyebilirim harika bir gurme ve aşçı…
Hadi bakalım doğru denemeye inanki Ramazanda iftardan sonra bu hafif tatlı harika gelecek…herkese şimdiden afiyet olsun…


Malzemeler

2 adet 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbı için ;
  • 6 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanılya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 çorba kaşığı toz kakao
  • 300 gr bitter küvertur çikolata (benmaride eritilmiş)
  • 5 çorba kaşığı yoğurt (eklemedende yapılabilir,ama yumuşatıyor)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

pastanın içi için;

  • 1 paket creme ole (kakaolu)
  • 500 ml soğuk süt


pastanın dışı için;
200 ml sıvı krema (bir küçük paket)

  • 250 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)



Yapılışı;

  • Pandispanyaları bir gün öncesinden pişirin. 1 gun evvelinden çok daha lezzetli oluyor
  • Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıplarımızı yağlayıp hazırlayalım.
  • Yumurta,şeker , vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım.
  • Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
  • Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım
  • Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.
  • Karışımımızı ikiye bölüp yarısını bir kaba yarısını diğer kalıba döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50 dakika pişirelim.(benım iki kalıbım olmadıgım için birisini 18 cmlık kalıbda pişiridim.)
  • Pandispanyalarımızı tezgahın üzerinde soğumaları için bekletelim. Soğuyan pandispanyalarımızı kalıplarından dikkatlice çıkarıp streç filmleyelim ve oda ısısında muhafaza edelim.
  • Ertesi gün, pandispanyalarımızı streç filmlerinden çııkartalım ve büyük tırtıklı bir bıçakla enlemesine ikiye bölelim. Böylece dört parça yuvarlak kekimiz olacaktır.

DIŞ KREMANIN HAZIRLANIŞI;
  • Eritilmiş çikolatamızı soğuk kremanın içerisine döküp mikser ile sertleşinceye kadar çırpalım. Sertleştikten sonra buzdolabında bekletelim.
  • Crem ole'yi 500 ml soğuk süt ile çırparak hazırlayalım. Ve pandispanyamızın tüm katlarının arasına bol bol sürerek pastamızı oluşturalım.
  • Pastamızın dışına buzdolabında beklettiğimiz kremamızı çııkartıp sürelim
  • Önce spatula ile tüm kremayı pastanın üzerine çevresine düzgünce sürelim.
  • En son bir kaşık yardımı pastamızın üzerine şekiller verelim. Bunu, kaşığın tersini pastanın üzerine yer yer hafifce dokundurup çekerek yapalım . Böylece dokunup çektiğimiz yerlerin kreması hafifce size doğru gelecek ve öyle kalacaktır.
  • İsterseniz kremayı döküp değişik şekilli süslemelerle süsleyebilirsiniz.ben williamsonomada böyle gördüğüm için hoşuma gitti ve bu şekilde yaptım.
  • Servis yapmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkartarak , oda ısısında bekletelim..
  • herkese afıyet şeker olsun



7 yorum:

  1. OOO canım arkadaşım eline sağlık çok sağol pasta tarifini yayınlşadığın için benim için dimi eheeuu:P şımarıyım biraz enfes gözüküyor pastane pastası gibi olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. canım arkadasım sımar tabi senın için ...inş.guzel olurda eşin begenır.ama emınımkı olucak cunku bıldıgım bişi var sen kımlere taş çıkartırsın....becerıklısındır yani bilmem mi:))

    YanıtlaSil
  3. en eski dostumla hayat felsefemiz umut kalbimizde öten geveze bir kuştur hiç susmaz.
    senin kuşları görünce hemen o geldi aklıma
    senin de hiç susmasın geveze kuşun
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Saliha öncelikle çok geçmiş olsun canım, ve tabiki ellerine sağlık..:))bende bir çikolata hastası olarak sadece yaşasın çikolatalı pasta diyebilirim..:))accayip iştah açıcı duruyor..:)

    YanıtlaSil
  5. Salihacım, pastanın ne çok resmini çekmişsin, baka baka bi hal oldum doğrusu:) Çok güzel ve çok lezzetli olduğu herhalinden belli, ellerine sağlık canım.
    Sevgiler.
    Hayırlı Ramazanlar.

    YanıtlaSil
  6. görmemişin pastası olmuş misali....dogum gunum ya bırazcık sımarttım kendımı:))herkese sevgıler...

    YanıtlaSil
  7. görmemişin pastası olmuş misali....dogum gunum ya bırazcık sımarttım kendımı:))herkese sevgıler...

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)