Perşembe, Mart 22, 2012

Ayşin'in Mayalı Poğaçası

Ayşin'in Poğaçası  by saliha.erozan_binbirçeşni

Emektar tarifimdir kendisi..bereketli.. yumuş yumuş.. :)) Lisede can arkadaşlarımdan on parmağında on marifet Ayşin'den öğrendim ve o gün bugündür yaparım.Tam 17 yıl olmuş :)) her yapışımda da kulaklarını çınlatırım.O zamanlar hiç ayrılmayacağız biz derken hepimiz Türkiye'nin ayrı bir tarafına dağıldık.Kimimiz görev icabı şehir dışına kimimiz yurt dışına..Aklıma geldikçe kalbim hüzünlenir ve gözlerim dolar..Yıllar mesafe koysa da onlar hala benim 'can arkadaşlarım'..Konuştuğumuzda sanki dün ayrılmış gibiyizdir :))
Yapımı biraz el oyalıyor ama kat kat pofur pofur poğaçalarınız oluyor.Ben vakit darlığında klasik yuvarlayıp içine bişiler koyup hemen fırınlıyorum.Bazen de farklı uygulamalar yapıyorum mesela minik pizzalar,sandwiç ekmekleri gibi.Bu ölçülerden 2 tepsi çıkıyor dilerseniz malzemeyi orantılı şekilde azaltıp yapın ama ben hep ölçüyü aynı tutar olur ki (çok nadir olur:)) artarsa, fazlasını buzdolabına kaldırır gerektikçe ısıtır servis yaparım.Hamurun yarısını bu şekilde yarısını başka şekilde yapabilirsiniz.
Mayalı hamurlarda hamuru ele yapışmıcak şekilde ama kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak tutarsanız poğaçanız tok değilde pufur olur.Pişirirkende düşük ısıda pişirmeniz içinin güzel pişmesini sağlar ısı yüksek olursa dışı pişip içi tam pişmeyebilir bunun için 160-170 derece mayalı hamur işleri için gayet güzel bir ısıdır.


malzemeler;

·         1 Su Bardağı Ilık Süt

·         1 Su Bardağı Sıvıyağ

·         1 Su Bardağı Su

·         50 gr. Tereyağı

·         3 Adet Yumurta (bir tanesinin sarısı ayrılacak)

·         6 Yemek Kaşığı Şeker

·         1 Yemek Kaşığı Tuz

·         1 Paket  Instant  Maya

·         Aldığı Kadar Un (yaklaşık 6 su bardağı)



Yapılışı;

1.       Öncelikle bütün malzemeler oda ısısında olmalı.Kuru malzemeleri derin bir kaseye alın.

2.       Yarım bardak sıvıyağı kenara ayırın.

3.       Yarım bardak sıvıyağ,süt,su ve yumurtaları ekleyip yoğurmaya başlayın,kıvam aldığında ayırdığınız yarım bardak sıvıyağı azar azar ekleyerek hamurla svıyağ homojen şekilde karışana kadar yoğurun. hamurun kıvamı çok hafif ele yapışan bir kıvam olmalı.

4.       Mayalanmaya bırakın yaklaşık 30 dakika.

5.       Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elininzde rulo şekli verin ve ortasına hafif elinizle bastırıp yumuşak tereyağdan 1 çay kaşığı alıp uzunlamasına sürün ve bastırınca oluşan kısımları birleştirin.


6.       Bu şekilde yaptığınız 2 ruloyu örgü şeklinde sarıp poğaça şekli verin.Hamur bitene kadar bu işleme devam edin.Tepsiye dizip yumurta sarısı sürün ve susam serpin.

7.       Önceden ısınmış 170 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

8.       Afiyet olsun..

6 yorum:

  1. Saliha'm o tabağı ve çayı alabilir
    miyim.hayırlı ve bereketli Cuma'lar dilerim öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba:) Kurabiyeler nefis görünüyor blogunuz da ki nefis tarifler insanı acıktırıyor ellerinize emeğinize sağlık.
    Karnıbahar yemeğiniz kara lahana sarma favorim oldu daha sık görüşmek için sizi izlemeye aldım sizde beni alırsanız mutlu olurum:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. saat acıkma saati ve harika bir poğaça..ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. harika olmuş.. dostluklar böyle bir şey işte benimde burnum sızlıyor dostlarımdan sevdiklerimden bu kadar uzak olduğum için.. ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Salihacım, yarın sabah evdekilere mayalayacağım.Çok kokacak misler gibi,artık azıcık kaçamak yaparım vallahi.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Merhaba arkadaşım mayalı pogaçaçanız nefis görünüyo ellerinize saglık
    ------------------------------
    Arabaşı çorbası: ( Av etinden avlanan tavşan, keklik, kaz' dan yapılır. ) Son yıllarda avlanmaya getirilen sınırlamalar ve yoğun şehir hayatının av meraklılarının sayısını azaltmasıyla, artık çoğunlukla tavuk ya da hindi etinden yapılıyor.
    Babam şöyle der:
    Kar yağacak, uzun süre yerde kalacak ve soğuk günlerde Karın düşmesiyle birlikte AKSEKİNİN ÇALTILI ÇUKUR köyünde herkes toplanır bu çorba birlikte pişirilir ve hoş sohbetlerle yenir.
    Evde yoksa başka bir komşudan tedarik edilen kocaman tahta sinilerin etrafında dostlar oturur ve aynı tasa kaşık sallanır, tepsilerdeki hamuru ile beraber yenir. Taslar dolar boşalır yahu yeter artık diyen olmazdı.
    Arabaşı geleneği binlerce yıldır :
    İç Anadolu’ya özgü. Bazen Konyalılar, Ereğlililer, Yozgatlılar, Karamanlılar bazen de Kayserililer, herkes bu ilginç yemeğin kendilerine has olduğunu iddia ederler.
    Biz Aksekililer de yaparız . İçine limon ve yoğun şekilde pul biber karıştırılarak sıcak yenen arabaşının kıvamını tutturan kadın, bölgemizde en hamarat ev hanımı olarak görülür.
    Bilmeyen pek çoğunun yemeyi başaramadıkları bu orijinal yemeği anlamakta zorlananlar da az değildir. Maliyeti düşük olduğundan bir zamanların yoksul Anadolu’sunun yaratıcılığını temsil eder.
    Sanıldığı gibi Arap’larla ilgili bir yemek değildir. Arada bir gelen misafirle yendiğinden.
    “Ara-Aşı” bileşik kelimesinin zamanla değişmesinden isim aldığı düşünülmektedir.
    Şimdi hadi canlarım tarif edelim mi?
    Haydi beyler bayanlar pamuk eller mutfağa :)))
    MALZEMELER

    1Tane küçük tavuk ( bol sulu haşlayalım içine tane karabiber )
    6 Kaşık un
    1 Kaşık tereyağı
    2 Yemek kaşığı domates salçası
    1 Yemek kaşığı biber salçası
    1 Yemek kaşığı pul biber
    4 Parça limon tuzu ve tuz
    HAMURU İÇİN MALZEMELER
    1 Buçuk su bardağı un
    3 Su bardağı soğuk su
    3 Su bardağı sıcak su
    1 Fiske tuz
    1 Tatlı kaşığı tereyağı
    YAPILIŞI
    Önce hamurunu yapalım: Unu soğuk su ile karıştırdık, içine azar azar sıcak suyu koyalım karıştıralım topaklanmasını önleyelim. Tel süzgeçten geçirelim.
    Püf noktası :Muhakkak süzgeçten geçirin unutmayın
    Tencereyi ocağa alıp un karışımını içine koyalım, karıştıralım koyulaşmaya başlayıp ceylan gözü gibi pıt pıt atınca saat tutalım. Tam 5 dakika karıştıralım un kokusu gitsin. Tereyağı koyup tekrar karıştıralım.
    Karıştırmazsanız dibi tutar canlarım dikkat. Altını kapatalım bor camı hafif su ile ıslatıp içine dökelim.
    Püf noktası: Üzerini filim kireçletip kapatalım, neden üzeri kalın bir tabaka bağlamasın hoş görüntü olmaz, mükemmeli yakalı caz.Üzerine isterseniz hafif tereyağ sürebilirsiniz parlak olması için.
    Çorbamızı yapalım : Tencereye tere yağını koyalım pembeleşinceye kadar kızarsın.
    Püf noktası : Tereyağının beyaz köpüklerini alalım çorbamız berrak olsun.Unu koyup 1 dakika kavuralım. Ilıkken salçaları koyalım 2 su bardağı soğuk tavuk suyu ile açalım.
    Püf noktası : Ilık dahi olsa sıcak tavuk suyu koyarsak topaklanma olur.Evet şimdi kalan tavuk suyunu koyuluğuna bakarak ilave edelim, sakın bütün suları koymayın biraz kaynayınca kıvamını ayarlayın.
    Pul biberi koyalım , tuzunu ayarlayalım limon tuzunu koyalım tavukları isteğe göre didelim içinde buluşturalım mmmmmmm mis gibi koku mutfakta yayılıyor.
    Evet canlarım çorbamız hazır eee peki nasıl yiyeceğiz.
    Çorbanın 2 yeme şekli var : 1. Şekli hamurdan kaşığa alırız çorbaya banar yeriz. 2. Şekli hamurdan küçük parçaları kasedeki çorbaya koruz ve kaşık kaşık yeriz.
    OFFFFFFFFF müthiş çorba yaptık ellerimize sağlık.
    İsteğe göre hamursuzda içilir.
    Yöresel lezzet olunca çok yapılmayan unutulan hamurunu da sizler için yaptım.
    Yarım ölçü azıcık yapın ama muhakkak deneyin. Bizimle mezara gitmesin.
    Tariflerimiz, el emeklerimiz, köpeklerimiz, balıklarımız v.s.
    Yurt dışına gidiyor onlar sahip çıkıyor.


    Arkadaşımız Safiyeciğim bir etkinlik başlattı. '' Yöresel lezzetler etkinliği ''
    Bu tarifimi gönderiyorum. Kolay gelsin canım.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)