Pazartesi, Ekim 10, 2011

Brokolili Kiş

brokolili kiş (2)


Geçen hafta oğluma ders çalıştırırken,13 yıl okudum bu sene 14. yıla başladım dedim kendi kendime :) bi ara öyle daraldım ki 'lale ve ela' ismini bi daha hiç duymak istemiyorum diye haykıracaktım :)) bi yanda Mehmet Hikmet anne yazamıyorum şurası yamuk oldu,bak burası olmadı diyerek ağlamaklı mıkırdanıyo bi yandan Emir Abdülkerim bize ulaşmak için paçamdan tutup çekiştirerek ağlıyor,benim gözlerimden bunalmanın verdiği göze toz kaçmakla arasında olan bi durum yerleşiyor:))...hemen çıktım bahçeye derin-derin nefes alıp verdim,sakin ol dedim kendi kendime :)) acaba sırf benmi böyleyim iradem mi zayıf yoksa çocuğu 1'e başlayan her anne aynı süreçten mi geçiyor?..Kendime kahve oğluma süt hazırladım yanınada aşağıdaki cupcakelerden...bahçede oturduk epey süre..zor gerçekten zor bi dönem...
Brokolili kişe nasıl bağlıyacağımı bilemiyorum konuyu :) şöyle diyeyim tam vaktidir brokolinin,mantarın...mantar,brokoli,pırasa ve bol bol balık yeme vakti bu mevsim...hani olur ya haşlanmış olarak yemekten sıkıldıysanız veya hiç bir şekilde yediremiyorsanız birde bu şekilde yiyin-yedirin.İnanın içinde ne olduğu hiç anlaşılmıyor.
Tarif Lale Balcının kitabı olan (bi Lale'de buradaymış meğer :P) 50 pratik menü'den.Geçen seneden beri aklımdaydı ama haşlayıp yemek daha kolay geliyordu.Biz sonuçtan memnun kaldık gayet lezzetli ve içinde brokoli-mantar olduğu anlaşılmayan bi lezzet.Hatta ikindi çayının yanına bile yakışır bence.Tarifte kalıbın ölçüsü belirtilmemiş 25-26 cm. tam gelir çünkü  benim 24 cm.lik kalıbıma sosu fazla geldi.Kısacası bu hafta brokoli alıp deneyin derim :))

malzemeler;
kiş hamuru için;
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 5 Yemek Kaşığı Tereyağı (yumuşamış)
  • 1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
  • 2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
  • tuz
üzeri için;
  • 200 gr. Brokoli
  • 200gr. Mantar
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1,5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • tuz,karabiber
sosu için;
  • 2 Su Bardağı Süt
  • 2 Kutu Sıvı Krema
  • 2 Adet Yumurta
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • 60 gr. Kaşar Peyniri
  • tuz,karabiber
yapılışı;
  1. Kiş hamurunu hazırlamak için; önce unu ve tuzu eleyin ve küp kestiğiniz tereyağını parmak uclarınızla karıştırır gibi yoğurun.Yumurta sarısını ekleyip devam edin.Soğuk suyuda ekleyip hemen hamuru gelişi güzel toparlayıp streç filme sarın ve buzdolabına kaldırın hamurla cok oynamayın :).30 dk. dinlensin.
  2. Hamuru süre sonunda çıkarıp 10 dk. dinlendirin bu arada fırını 200 dereceye ayarlayın.
  3. Hamuru kalıbın büyüklüğü kadar yaklasık 25-26 cm. açın ve kalıba yerleştirin.Üzerine yağlı kağıt serip fasulye veya nohut koyun ki hamurunuz pişerken kabarmasın.
  4. Fırında 10 dk. pişirin sonra çıkarıp üzerindeki yağlı kağıtve fasulyeleri alıp tekrar fırına verin kızarana kadar pişirin.pişince çıkarıp soğutun.
  5. üzeri için,brokolileri haşlayıp parçalara bölün,mantarları yıkayıp temizleyin ve yağda kavurun.
  6. sosu için,malzemeleri telle çırpın.
  7. Brokolili karışımı tarta yayıp, sosu üzerine dökün.
  8. Isınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  9. Ilık servis edin.
  10. Afiyetler olsun,mutlu pişirmeler!!!!!


21 yorum:

  1. Brokoli olduğu anlaşılmıyorsa mutlaka denemem lazım,bizde sadece salata veya çorba haliyle yeniyor,sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ALLAH KOLAYLIKLAR VERSİN. 1. SINIFA GİDEN ÇOCUKLAR VE ANNELERİ AYNI DURUMDALAR. ÜZÜLMEYİN. ELLERİNİZE SAĞLIK. SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı haftalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. kolay gelsin....1.sınıfta bütün anneler aynı merak etmeyin ...hatta bir süre sonra okul kurtarıcınız olacak...brkoliler anlaşılmıyor cidden ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Salihacığım bizde kızım birinci sınıfta iken aynı şeyleri yaşadık. 1. sınıf çok zor gerçekten ocak ayından sonra rahatlarsın. Kiş harika olmuş tam mevsimlik ellerine sağlık canım sevgiler..Mine(miskokululezzetler)

    YanıtlaSil
  6. Benim de yakınımdaki tüm ilkokul çocuğu anneleri bunalımda :) Kolay gelsin. Konuyu brokoliye bağlayışınız çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  7. allah kolaylık versin,atlatrırsınız inşallah bugünleri de..
    nefis görünüyor kiş,elinize sağlık! sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir tarif. Benim kızımda brokoli yemiyor, bide böyle deneyeyim. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler,
    Gülcihan

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık canım bayılırım kişe,ama brokolili hiç denemedim eminim öylede güzel olmuştur,ben seni blogdan takibe almamaışım yeni farkettim,arada bende hatlar karışıyor,artık buradadanda takiptesin:)))
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  10. ah canım bende diyordum sadece benmi imdat diye bağırmak istiyorum diye evet ne zormuş. İnan eve gelince hadi kızım yaz kızım bak öyle degil böyle demekten fenalık geçiriyorum. hafta sonu 2 sayfalık ödemevi 2 günde anca yaptıık. birde öğretmenimiz daha en baştan 3 gün okula gelmeyince biz bu hafta başlıyoruz ela lale demeye :)
    gececek yarıyıla gelince hepsi gececek yani öyle olmasını umut ediyorum :)
    canım benim kiş şahane olmuş ellerine sağlık brokoliyi benden başka kimse yemiyor evde bakalım böyle yerler mi acaba deneyeceğim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. çocuklarım sever brokoliyi böylede denemek isterim elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. birde boyle deneyeyim, ben cok severim brokoliyi de cocukla r belki bu sekliyle daha cok yer
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Çok şükür biz o devreleri çoktan atlattık Allah yardımcınız olsun şimdikilerin işi dahada zor...
    Ellerinize sağlık afiyet olsun:))))

    YanıtlaSil
  14. tabak da fotoğrf da kiş de harika :) çok güzell ve iştah açıcı ...ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. 1.sınıf çok zormuş çevremden aynı şeyleri bende duyuyorum Allah kolaylık versin
    brokoliyi bende haşlayıp yiyenlerdenim ama böylede yemek ve yedirmek gerek
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Ben de sıkılıyorum bazen, bana da cupcake yapar mısın :)
    Ellerine sağlık. Ne beceriklisin maşallah :)
    Sana Allah kolaylık versin, çocuğa da tabi. Yazık yeni girmiş okul hayatına, soğutmamak için yumuşak davranmak lazım, çok zor.

    YanıtlaSil
  17. KOLAY GELSİN CANIM SANA BUNLAR GEÇECEK KENDİNİ FERAH TUT.. BUNLAR GEÇECEK BAŞKA ŞEYLER BAŞLAYACAK MAALESEF ZANNETME Kİ EN ZORU. GÖZÜNÜ KORKUTMAYIM AMA GETRÇEKLER BÖYLE.. ALŞLAH ONLARIN ACILARINI ÜZÜNTÜLERİNİ YAŞATMASIN VE GÖSTERMESİN. BROKOLİYİ BÖYLE DENEMEK İSTİYORUM ZİRA HEM KİŞ İ HEM BROKOLİYİ SEVENLERDENİZ İKİSİ BİR ARADA EMİNİM HOŞ OLACAKTIR. ELİNE GÖNLÜNE SAĞLIK. HADİ YASLAN ARKAYA BAKIYIM DERİN DERİN NEFES AL VE ŞÜKRET.. YAHU BENDE AMMA NASİHAT ÇEKTİM VALLAHİ. SEVGİLERİMİ BIREAKTIM BUNLARIN YANINA DA..

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşım seni çook iyi anlıyorum bu durum ben Ayberki anaokuluna götürürken her sabah yaşadığımız dakikalar :)Seneye bizde ilkokul 1 olucaz, zor olduğunu duyuyorum, Allah kolaylıklar versin sana, oğluna ve küçük bızdıka...

    YanıtlaSil
  19. Bu kadar telaş arasında , bu kadar iş.Bravo vallahi, allah kolaylık versin.
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. kisi cok severim ozellikle brokoli ve karnibahar cok yakisiyor ellerinize saglik

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)