Pazartesi, Ocak 03, 2011

Güveçte Etli Kurufasulye

güveçte etli kurufasulye


Bakliyat yemekleri sanki kış aylarına daha bir yakışır besleyicilikte değil mi? Yani ben öyle düşünüyorum :) hele içine et girdi mi lezzetine diyecek yok.Etle aram olmadığı halde beğenerek yiyiyorum.Etleri haşla,soğanı kavur güvece bütün malzemeyi diz pişir çocuklu ve zamanla yarışan anneler için gaaayet pratik bir tarif :)
Kayınvalidemin bir aşçıdan öğrenip sürekli uyguladığı bir yöntemi de sizinle paylaşmak istiyorum, ben özellikle kolay piştiğinden fasulye için yapıyorum.Bakliyatı geceden ıslatmayı unutursanız bu yöntemle gün içinde pişirebilirsiniz.

Fasulyeyi 2 kez yıkayıp tencereye alıyoruz ve üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde su koyup ocağı açıyoruz kaynama noktasına gelipte fasulyeler suyun üstüne çıkmaya başladığında üzerine 1 bardak soğuk su ekliyoruzve kaynama noktasına gelmesini bekliyoruz.Tekrar kaynamaya başlayıpta fasulyeler suyun üstüne çıkmaya başladığında 1 bardak su koyuyoruz.Bu işlemi fasulyeler suyun üzerine çıkmayıp suyun dibinde durana kadar yapıyoruz yaklaşık 5 bardak su ekleniyor.Fasulyeler suyun üzerine çıkmayınca artık kaynamaya bırakıyoruz.Kaynamaya başlayınca yaklaşık yarım saat sonra haşlanıyor ama kontrol etmekte fayda var.

Bu yöntem hem kolay haşlanmayı sağlıyor hemde haşlanan bakliyatın kabuk atma sorununu ortadan kalırıyor.Benim genelde haşladığım baklıyatlar kabuğunu atar ve yemeklerde hem hoş görünmez hemde ağıza gelirdi.Pişirmeden önce haşladığım bakliyatı ayıklamaya kalktığımda da çok zamanımı alırdı.
Ben bu yöntemi sık sık uyguluyorum sadece pişme süreleri değişiyor mesela nohut daha geç pişiyor.Emin olun çok işinize yarıyacak bir yöntem mutlaka denemenizi tavsiye ederim :)))

  arkadaslar gelen bir yorum beni epeyce güldürdü:))) tenceredeki görüntü fasulyenin suyunun çekilmesinden dolayı oluşan bi görüntü yoksa onca zahmete girip bu tencereden yemedik yemeğimizi :):) ilahi Nur hanım siz çok yaşayın emi.........
malzemeler;
  • Yarım Kilo Kemikli Et (kuzu eti,kuzub kol tercih edebilirsiniz)
  • 2 Su Bardağı Kuru Fasulye
  • 2 Orta Boy Soğan
  • 1'er Yemek Kaşığı Domates ve Biber Salçası
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
  • Tuz,Karabiber
yapılışı;
  1. Kuru fasulyeyi yıkayıp bir gece önceden 2 parmak aşacak şekilde suya koyalım ve gazını almak için biraz kimyon serpelim.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım,salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım.
  3. Parçalanmış kemikli kuzu kol etlerini az suda haşlayıp suyunu süzerek bir kenara alalım.
  4. Kavrulan soğanın üzerine etleri koyalım.Fasulyenin ıslama suyunu süzüp 1-2 kez yıkayalım ve etlerin üzerine ekleyelim.Güvecin kapağını kapatıp ağır ateşte fasulyeler pişene kadar pişirelim.
  5. Aynı yemeği tencerede yapacak olursanız fasulyeyi haşlamanız gerekir.

24 yorum:

  1. Harika gorunuyor, etsiz daha cok severim kur fasulyeyi.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Salihacım,tam eşime göre bir tarif. En sevdiği 2 yemek nohut fasulye:))
    Püf noktasıda muhteşemmiş,benimde kabuk çıkması sorunum vardı:)
    nutricookla yapıyorum akşamdan ıslatmayınca kabuk sorunuda olmuyor

    YanıtlaSil
  3. Değişik bir yöntemmiş.
    ben düdüklü tencerede haşlıyorum direk kabuk atmıyor genelde.
    Güveçte olunca fasulye dahada lezzetlenir.
    afiyet ,şifa olsun .
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Kuru fasulyeyi bayilirim!! ama güveç versiyonu hiç denemedim. Ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik canim nefisss görünüyor..mutlu bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  6. of of bu ne şahane bir yemek olmuş salihacım ellerine sağlık tatlım
    afiyet bal olsun şifa olsun sana ve kuzucuklarına :))

    YanıtlaSil
  7. CANIM ELLERİNE SAĞLIK.İNNAILMAZ LEZİZ OLMUŞ.ÇOK SEVİYORUM.YARIN DA BEN ISLATIP YAPAYIM BARİ.MUTLU YILLAR SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. Turşusuz yenmez bu nimet, turşumu alıp geleyim bari... Ellerin dert görmesin canım, Sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. tatlı annecik!!!
    döktürmüşsünn:))
    sana sonun akadar katılıyorum kış aylarında iliklerimizi bile ısıtıyor bakliyat yemekleri:)
    nefis görünüyor canım ekmeğimi bana bana yemeyi öyle çok seviyorum ki anlatamam:)

    YanıtlaSil
  10. Bende yemek içerisinde bakliyatın kabuklarını hiç sevmem bu yöntemi de hiç duymamıştım paylaşım için teşekkürler:)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba; iyi yıllar...bayılırım güveçte kuru fasulyeye, ellerinize sağlık çok leziz görünüyor,tencerenizde çok güzel güle güle kullanın...sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  12. ahh mis gibi koktu ellerine sağlık sağlıkla kal..

    YanıtlaSil
  13. oo nefis nefis hem güveçte hem kuru fasulye
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  14. ilk fırsatta verdiğiniz bilgileri uygulayacağım..
    genelde geceden ıslatmayı hep unuturum..ve çok geç pişer..tavsiyeniz için teşk.ederim..
    ellerinize sağlık güveçtede harika olur kuru fasülye.
    sevgiler...:))

    YanıtlaSil
  15. Dün akşam da biz de vardı:)))
    Etli de etsiz de çok severim.
    Harika olmuş, çok lezzetli görünüyor.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık..paylaştığınız pişirme tekniği özellikle ıslanma sorununu da ortadan kaldırmış..teşekkürler..Ben fasülyeleri ıslattığım suya "tozşeker" katıyorum gazını alaması için.bir de kaynatırken üzerinde oluşan kefi de alıp atmak lazım muhakkak..sevgiler.sevilay

    YanıtlaSil
  17. MERHABA
    krufasülye bizim evde ençok tüketilen bakliyatlar arasında ilk sırda yerini alır:)helede güveçte olursa ımmmmmmmm hemn tüketilir...
    ellerine sağlık.........

    YanıtlaSil
  18. bekarken kuru fasülyeyi ağzıma sürmezdim.hatta annem evde söylenip dururdu:)) siz yemiyosunuz diye yapamıyorum diye:)) ama evlendikten sonra eşime yapa yapa bende alıştım tadına..kış aylarında bizimde soframıza eşlik eder ara sıra..ellerine sağlık canımm:))

    YanıtlaSil
  19. Yanına pilav turşu birde şöyle kaymaklı yoğurt:)
    enfes olur:)
    ellerine sağlık ama ben pastırmalısını tercih ederim desem çok mu ayıp ederim?
    ete çok düşkün biriyim malum topraklarımdan gelen genler(doğu)ama eti yemeklerde çok sevemiyorum saf haliyle daha güzle geliyor bu meredi de pastırmayla fazlasıyla çekici bulabiliyorum:)
    ellerine sağlık olsun,selamlar..

    YanıtlaSil
  20. Puf noktasi icin cok tesekkurler.. Can simidi gibi bir sey oldu benim icin..Denedim, ise yariyor..Her pisirisimde sizi ve annenizi hayirla yad edecegim.

    YanıtlaSil
  21. arkadaslar hepinize teketer teker teşekkürler..
    sevgılı betül püfün işine yaramasına çok sevindim afiyet olsun....sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  22. Arkadaşım iyi hoş güzel yapmışsında birde temiz tencereye koysaydın daha güzel görünürdü. Çünkü üzerinden yediğiniz belli oluyor. Göze hoş gelmiyor. Bu yüzden diğer tariflerinin resimlerine bakamadım,bir ara boş zamanımda bloğunu gezeceğim. Sakın gücenme abla tavsiyesi! ;)

    Nur...

    YanıtlaSil
  23. nur hanım:):) alemsınız...kım boyle bır tencereden yer yemegı daha kolayı tabaga koymak varken:):):)suyu cektıgınden öyle gozukuyor...espri yaptıgınızı kabul edıyor ve guluyorum:D:D:D

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)