Kayınvalidemin en rağbet gören ve istek alan bayram tatlısıdır.Yaprak sarması ve tatlıyı arefeden önceki gün yapar ve pişirmeden dolapta bekletir,afere günü yaprak pişer,tatlı da pişip şerbetlenir.Su böreğimiz ise afere günü açılır ve pişirilip yine dolapta bekletilir.Enerjisine hayranımdır:) Burma baklavanın bu kadar nefis olmasının bir püfü de Şefika annemin,hamurunu açarken normal oklava yerine özel ince oklava kullanması,böylece ince ve çıtır çıtır oluyor..
Mübarek Ramazanı ayını bitirdik.Rabbim tüm ibadetlerimizi makbul eylesin,seneye yine kavuşmamızı nasip eylesin.Tüm müslüman ve mü'minlerin Ramazan bayramı mübarek olsun!......
Burma Baklava;
malzemeler;
- 5 yumurta
- 1 s.b süt
- 2 y.k yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un__yaklaşık 1 kilo un
- gerektiği kadar nişasta
iç malzemesi;
- yarım kilo ince çekilmiş ceviz
- 200 gr. tereyağı
şerbet malzemesi;
- 5 s.b şeker
- 4 s.b su
- yarım limon suyu
yapılışı;
- hamur malzemelerini yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 10-15 dakika dinlendirin.Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. yaklaşık 20-25 beze çıkıyor.Bezeleri un+nişasta karışımıyla mümkün olduğunca ince açın.
- oklavayı açılan yufkanın ortasına koyup bıçakla oklavanın dibinden kesin.cevizleri üzerine eşit şekilde serpin.
- Düz kısmından değil de yuvarlak kısımdan oklavaya sıkıca sarın.
- Elinizle iki ucundan büzerek tepsiye yerleştirin.1 gün bekletin.
- Ertesi gün şerbeti hazırlayın, kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kadar kaynatın, yarım limonu ekleyip,ocağı kapatın.
- 200gr tereyağını eritin. Üzerinde biriken köpükleri alın. Çok yakmayın ki yağ yanmasın.Kızgın yağı baklavanın her tarafına değecek şekilde dökün. Dibinde biriken süt kısmını dökmemeye çalışın, yoksa üzerinde siyah siyah lekeler oluşur. Bıçağın ucuyla çok fazla ezmeden istediğiniz büyüklükte kesin.
- 200C fırında iyice kızarana kadar pişirin.Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyin. Soğuk şerbeti üzerine dökün.
Kardeşim kemalpaşayı hep bu şekilde yapar.Artık kukişin klasiklerinden oldu.İlk başta bana çok garip gelmişti ama o kadar alıştık ki kemalpaşa yaptım deyince gözümüz süt şerbetlisini arıyor..Süt eklenince ağır olur gibi geliyor ama değil yemesi daha lezzetli..Bayram tatlıları için güzel ve pratik bir seçenek..ben sade şekilde resimledim ,yanına dondurma ve çikolata sosu çok yakışıyor...
Sütlü Kemalpaşa;
malzemeler;
- 750 gr. şeker
- 1 kilo süt
- 1 paket kemalpaşa tatlısı -45-50 adet-
- süt ve şeker tencereye konur.kaynamaya başlayınca kemalpaşalar içine dökülür ve yumuşayana kadar 20-25 dk.pişirilir.Sütün taşmamasına dikkat edin.
- sütlü şerbetiyle beraber tepsiye dökülüp soğutulur.soğuk servis yapılır.
İYİ BAYRAMLAR
YanıtlaSilRamazan bayramınızı tüm kalbi duygularımla tebrik eder. Nice bayramlara ailenizle birlikte sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde erişmenizi Mevlam'dan niyaz ederim.
Sevgi ve Saygılarımla.
Tes baklavas sont magnifiques. Bravo!!!
YanıtlaSilJ'aime beaucoup.
A bientôt.
Saliham ellerine sağlık iki tatlında enfes şeker tadında bayramlar dilerim öpüyorum.
YanıtlaSilSalihacığım sevdiklerinle birlikte nice mutlu bayramlar diliyorum tatlılar nefis burma baklavaya bayıldım.Sütlü kemalpaşa da her şeye süt koyan benim için bulunmaz bir tarif ellerine sağlık herkesin. Bizden size kucak dolusu sevgiler...
YanıtlaSilBenimde en sevdiğim tatlıdır burma baklava, bir kes denedim, başarıyla sonuçlandı, yapımı zor gibi gözüksede kolay gelmişti bana.
YanıtlaSilBayramınız hayırlara vesile olsun.
harika olmuş tatlılarınız
YanıtlaSilhayırlı bayramlar
İyi Bayramlarrrr..Tatlılar süperrr...
YanıtlaSilSalihacığım kayınvalidenin ellerine sağlık, burma baklavayı çok severim, annem de çok güzel yapar:)
YanıtlaSilKemalpaşa tatlısı sütle daha hafif olmuştur, ben bazı şerbeti fazla kaçan tatlılara süt döküp yerdim:))
Sevdiklerinle birlikte hayırlı, huzurlu, sağlıklı, mutlu bayramlar diliyorum canım...
sevgiler...
İki tatlıda nefis görünüyor.
YanıtlaSilSizinde bayramınız kutlu olsun.
Sevgilerimle:)
Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, mutluluklar dilerim
YanıtlaSilHayirli bayramlar olsun.
ellerine saglik canim her iki tatlinda super gorunuyor
merhaba...
YanıtlaSilher ikiside muhteşem olmuş olmuş...
burma baklavaya bayılırım ellerinize sağlık....
Hayırlı bayramlar diliyorum ...
Allah tekrarını nasip eder inşallah...
sevgiler....
selam:)
YanıtlaSilSalihacığım bayramın mübarek olsun canım güzelliklerle geçsin sevdiklerinle muhabbetle:)
Salihacim bayramini en icten dileklerimle kutlarim.Sevdiklerinle birlite saglikli mutlu nice bayramlara..
YanıtlaSilKocaman sevgıler.
İyi bayramlar, şeker gibi bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
YanıtlaSilBayram tatlıları nefis olmuş ellerinize sağlık... Bloguma da beklerim, ziyaret edip beni izlemye alırsanız çok memnun olurum... Sevgiler...
Aileniz ve sevdilerinizle güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle.Bayramınız kutlu olsun.
YanıtlaSilSenin annen benim annemdir:)) ellerine sağlık ohh miss gibi olmuş:)
YanıtlaSilkemalpaşanın sütlüsünü deniycem ama kısmet olmadı bir senedir bir paket var evde yaparım bigün inş.
Su böreğini de resmet iyice çoşalım,şu an çok güzel bir haber aldım,mutluyum acayip:)))
bayramınız mübarek olsun canımm:)