Pazar, Eylül 06, 2009

Karnıyarık,Arpa Şehriyeli Pilav,Anne Usulü Tarhana Çorbası




Karnıyarığın çekirdek ailemizde ayrı bir yeri var.Çok severiz ve sık sık yaparız.Artık kesinleşen bir tarifimde var. Yanına domatesli pilav tercihim çok yakışıyor ama arpa şehriyeli pilav da güzel gidiyor.Tarif bendenize ait ve bu şaşmaz tarifi, iftara misafiriniz varsa muhakkak denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler;
  • 6 adet orta boy ince uzun patlıcan
  • 300 gr.kıyma
  • 2-3 adet sivribiber
  • 1 adet soğan
  • 3 adet domates-bir tanesi üzeri için
  • 1 su bard. sıvıyağ--patlıcanları kızartmak için
  • 1 y.k salça
  • tuz,kimyon,karabiber
Yapılışı;
  1. Patlıcanlar sap kısımları hariç alaca soyulup 15 dk.tuzlu suda bekletilir.Süzülüp,kurulanıp, kızgınyağda hafifçe çevrilerek kızartılır.Kağıt havluya çıkarılır ki fazla yağın çekmesi sağlanır.
  2. Ayrı bir tavaya yemeklik doğranmış soğan ve kıyma alınıp,beraber kavrulur.ince doğranmış sivribiberler ilave edilir.küp doğranmış domatesler eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
  3. Tencereye patlıcanlar dizilir ve sap kısmının biraz aşağısından uzunlamsına karınları bıçakla kesilir.ve kıymalı harç pay edilir.Üzerine domatesler dilim şeklinde konur.sivribiberde konur.
  4. 1 y.k salçaya 1 su bardağı sıcak su eklenerek açılır tencerenin kenarından dökülür.kısık ateşe 20 dk. pişirilir.
  5. istenirse2.aşamadan sonra patlıcanlar fırınkabına dizilir ve diğer aşamalar takip edilerek yapılır.
  6. 200 dereceli fırında kontrollü olarak 30 dk.pişirilir.



Arpa Şehriyeli Pilav;
Malzemeler;
  • 2 s.b pirinç
  • 3 s.b etsuyu
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağ,2 y.k sıvıyağ
Yapılışı;
  1. pirinçlerin üzerine tuz serpilir ve üzerini çıkacak kadar sıcak su eklenir.
  2. su soğuyunca pirinçler 2-3 su yıkanıp süzülür.
  3. yağlar tencereye eklenir ve şehrye kavrulur.şehriyenin rengi dönmeye başladığında süzülen pirinç eklenir ve pirinçler şeffaflaşıp karıştırırken tel el dökülmeye başladığında sıcak et suyu ilav edilir.tuzu ayarlanır,karıştırılır pişmeye bırakılır.
  4. pilav suynu çekipde dinlediğinizde çıtır çıtır sesler geliyorsa altının kapatılıp demlenme vaki gelmiş demektir.
  5. üzerine kağıt mutfak havlusu konup demlendirilir.
  6. afiyet olsun.



Tarhana hazırlıkları yapan büyük teyzemiz sağolsun bizede yolladı.Kışa saklamak istiyorum ama dayanamayıp yapıyorum,iftarda çok güzel oluyor.Annemin usulü, tarhanaya değişik bir hava katıyor.Ölçüler 4 kişilik aile için,isterseniz birebir olarak çoğaltabilirsiniz.


Malzemeler;
  • 3 yemek kaşığı kuru tarhana
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 1'er y.k domates ve biber salçası
  • 3-4 bardak etsuyu veya su
Yapılışı;
  1. kuru tarhanaya üzerini geçecek şekilde su eklenir karıştırılıp beklenir.
  2. tencereye sıvıyağ konur sarımsaklar minicik doğranır ve yağda kavrulur.Salça eklenir kavrulur ve suda eriyip homojen olan tarhana eklenip hemen karıştırılır.
  3. etsuyu eklenir kıvamını damak tadına göre ayarlayabilirsiniz.koyu sevenler 2,5 bardak sulu sevenler 4 bardak ekleyebilir.
  4. ocak kapatılınca üzerine kırmızı biber ve nanae ekleyip karıştırın.

7 yorum:

  1. benim favori ana yemeklerimden biri cok yakıştırıyorum bu ikili lezzeti..
    ellerine sağlık..
    hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık. hepsi çok güzel olmuş. en sevdiğim menülerden biridir ama ben dün sadece çorbayı yapabildim. :)
    hayırlı ve bereketli iftarlar olsun herkese

    YanıtlaSil
  3. bayılırım karnıyarğa.çorba da misssssssss.ellerine sağlık salihacığım.afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  4. Bayılıyorum bu ikiliye.Ellerine sağlık Salihacığım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık muhteşem ikili ve yanında süper bir çorba...

    YanıtlaSil
  6. eLLERİNE SAĞLIK CANIM ÜÇÜDE HARİKAAA:)şİFADIR BU ÇORBA BAYILIRIM TARHANAYA,KARNIYARIK VE PİLAV GÜZEL BİR MENÜ OLMUŞ:)

    YanıtlaSil
  7. salihacım hepside birbirinden nefis ellerine saglık hayırlı iftarlar tatlım

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)