Hafta sonu genelde pizza günümüzdür.Kahvaltı veya ikindi farketmiyor:)dönüşümlü olarak uyguladığım 3-4 adet pizza hamuru tarifi var.Bu minik pizzalarımın tarifini yıllar evvel Sofra (2007) dergisinden almıştım,sanırım tarifler Pakize Hakan'a aitti.
Aynı Dominos pizza hamurları gibi oluyor üstelik ev yapımı.Yaparken ekmek hamuru gibi kulak memesi denen şeyden biraz daha yumuşak ele yapışacak gibi olan ama yapışmayan bir hamur olmalı.Tek parça yaparsanız, havalandıra havalandıra artistik hareketlerle açın çok zevkli oluyor:)
Bir başka püf nokta fırın tepsinizi ters çevirip yağlayın ve hamuru buraya koyun, tepsiyi fırına verin bir nebze sanayi fırınlarının tadını yakalayabiliriz:)daha paylaşacak çok püf nokta var ama vakit yok.Bu tarifim Ivonne'nin M.G gitsin.kolay gelsin Ivonne.
~~Önümüzdeki 4 gün zorunlu sebeblerden buralarda olmayabilirim ve tarifleri yayınlamam haftaya kalabilir,şimdiden kusuruma bakmayın ,ekmek etkinliği için tarifler gelmeye devam ediyor.Herkese çok teşekkürler.Haftaya kadar tariflerinizi bekliyorum.
KARIŞIK MİNİ PİZZALAR;
Malzemeler;
hamuru için;
- 4 su bardağı un
- yarım paket yaşmaya yada bir paket kuru maya
- 1 çay kaşığı toz şeker
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yeteri kadar ılık su
- yarım çay bardağı süt
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- yarım y.k biber salçası
üzeri için;
- sucuk,salam,sosis,
- zeytin,mısır
- kekik tuz
- kaşar peyniri
- un,tuz,şekeri derin bir kaba alıp karıştırın.eğer yaşmaya kullanacaksanız ılık suyla eritmeniz ve kabarmasını beklemeniz lazım.daha sonra unun ortasına ilave edip sıvıyağla karıştırıcaksınız.kuru maya kullnacaksanız kuru malzemeleri kaba alıp karıştırın ve ortasını açıp sıvıyağı ekleyin ve azar azar ılık su ilave ederek yoğurun.hamur kulak memesinden biraz daha yumuşak fakat ele yapışmayan bir kıvamda olmalı tıpkı ekmek hamuru gibi ki zaten bir nevi ekmek hamuru kendileri:)hamuru örtüp ılık ortamda 30 veya 40 dk. bekletin.
- sosunu malzemeleri bır kasede karıştırıp kenara alın,üzeri malzemeleri için sucuğu salamı ve sosisi doğrayın ve diğer malzemeleri ekleyin.
minik pizzalar için hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere bölün ve elinizle açıp tepsiye yerleştirin.Bu hamur temel pizza hamuru büyük pizzalarda yapabilirsiniz mesela;eğer pizzayı kalın hamurlu seviyorsanız hamuru 30-35 cm çapında elinizle yağlanmış tepside açın,yok ben ince hamur severim diyenlerdenseniz hamuru ikiye bölün ve ikisini ayrı olarak 20-25 cm kadar açın.- sosu pizzacıklara sürün ve biraz rende kaşar serpin,bu çok önemli ilk kata kaşar serptiğinizde lezzeti dahada artıyor:)malzemeleri üzerine yerleştirin ve tekrar kaşar serpin ve 200 der. ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin.çıkınca 5 dakika dinlendirip servis yapın:)
Püf noktası muzlar puding ılınınca ekleniyor,sıcağa yakınken eklerseniz tadı,kıvamı ve rengi tuhaflaşıyor.Nişasta ölçüsü asıl tarifte 3 kaşık ama ben pudingin kıvamını damak tadımıza göre yaptım.Sizde sevdiğiniz koyuluğa göre azaltıp çoğaltabilirsiniz ama 3 kaşıktan az olmamalı:) çok cıvık oluyor,en son yapışımda nişastayı tepeleme kaşık olarak kullandım,muzlarıda boyutlarına göre çoğalttım çünkü muz püresi pudingi sıvılaştırıyor.Birde vanilya vardı ama muz varken vanilyaya lüzüm varmı sizce? basit,leziz,ve aroması enfes...
Evdeki çikolata karşıtları kandırıldı şimdi sıra çikolatalı muzlu fındıklı ......... pudingde!!
MUZLU PUDİNG;
malzemeler;- 1lt.süt
- 5 tepeleme yemek kaşığı nişasta
- 1 s.b şeker
- 3-4 adet muz
- sütü tencereye koyun ve kaynama noktasına gelene kadar bekleyin.bu arada az su ile nişastayı açın.
- kaynamaya başlayınca şekeri ekleyip karıştırın.
- şeker eriyince nişastayı yavaş ve karıştırarak ekleyin.
- pudding kıvamına gelince ocaktan alın.
- puding soğumaya başlayınca muzları robottan veya blendırdan geçirin ve soğumaya başlamış pudinge ekleyip karıştırın.
- servis kaplarına alıp süsleyin ve dolabda 2 saat bekletin.
canım nefis olmuş.ellerine emeğine sağlık.harika görünüyor.
YanıtlaSilhazırlardan çok daha güzel ve sağlıklı:)
Puf noktalar icin sagol. Firin tepsisini ters cevirip deneyecegim. 40 yil dusunsem aklima gelmez:) Paylastigin icin tesekkurler!!
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık iki harika lezzet tadımlık aldım sevgiler...
YanıtlaSilher ikiside muteşem. ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler...
Salihacığım ikisi de ev yapımı nefis lezzetler, ellerine sağlık, fırın tepsisini ters çevirmek süper bir fikir, teşekkürler paylaşımın için...
YanıtlaSilsevgiler...
hem tatli hem tuzlu offf offf ben bu dieti askiyami alsam acaba :)
YanıtlaSilellerien saglik canim
Pizza da pudingte nefis olmus hepsi dogal ev ve el yapimi.Eline saglik Salihacigim,muzlu pudingi deneyecegim kisa zamanda.
YanıtlaSilSelam ve sevgiler...
Serap.
bu pizzalar müthiş olmuş.bayıldım resmen.ellerine sağlık canım.muzlu pudingte tam kızıma göre...
YanıtlaSilgece gece canım istedi şu pizzalardan..olsaydı birer lokmada yerdim hepsini:))ellerinize sağlık şahane görünüyorlar..
YanıtlaSilikiside müthiş, enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....
YanıtlaSilİkiside oğlumun çok sevdiği şeyler.eline sağlık.
YanıtlaSilBen tuzlucu oldugum icin pizzalara yorum yapacagim :) Harika duruyorlar, ellerinize saglik.
YanıtlaSilcanım verdiğin püf nokta için çok teşk.
YanıtlaSilyarın sabah kahvaltıya gelecek arkadaşlarım için yapacağım..
ama tepsinin tersine..:))
ellerine sağlık..
sütlü tatlıda tam oğlum için olmuş.
öpüyorum sevgyle kal arkadaşım...
Önümüzdeki çarşamba akraba günümüz var.
YanıtlaSil'' Ne yapsam? ''derdim yok artık. Bu tarifler çok ideal. Ellerine sağlık ve teşekkürler. Sevgiler Antalya'dan.
İki tarifte harika olmuş.ellerinize sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilEllerine kollarina saglik Saliha.
YanıtlaSilPizza üzerine nefis muzlu puding daha ne olsun?
Muhabbetle...
Canım muhteşem olmuşlar.Ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilpizza ve puding harikalar.ellerine sağlık :)))
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilGerçekten çok güzel ve büyük emek sarfettiğiniz bir yemek blogunuz var. Neden blog ödülleri 2009′a katılmıyorsunuz?
http://2009.blogodulleri.com/
Selamlar
İpek
Görüntüleri de sunumuda harika olmuş Salihacığım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilİyi hafta sonları dilerim...
Sevgiler
canimcim ne hos pizzzlar eline saglik.
YanıtlaSilben ekmek yazdim ama etkinlik diye belirtmedim onu aliver gec kalmadiysam....
gorusuruz canim operim cok...
Oh, wow! The little pizzas are so adorable and I love the pudding as well. Thanks so much!
YanıtlaSilSaliham ekmekler bayatladı dön artık :)
YanıtlaSilSalihacim aslinda pizzaya asil lezzet katan hamuru.Ben Pizza Hut in pizzarlini cok seviyorum.Hamurunu harika yapiyorlar.Bu senin verdigin hamur tarifini mutlaka denicem.Pizzalar harika görünüyor,ellerine saglik canim. Ekmek etkinligine bende tarif yetistirmeye caliscam insal. Hazirda tarifim var ama cocuklardan bir firsat bulmam lazim.Sana kolayliklar diliyorum ve sevgiyle kal canim:)
YanıtlaSilMerhabalar canım acaba ekmek etkinliği için yaptığımız tarifler yayınlancakmı ?
YanıtlaSilŞimdiden teeşkkür ederim canım...
Sevgiler :)
gozumuz yollarda kaldi saliha'cigim
YanıtlaSilNe zaman kavusuyoruz mis kokulu ekmeklere:)
canım pizzan nefis...
YanıtlaSilpuding ise harika...ellerine sağlık...
etkinliğe yetişemedim galiba....
sana kolay gelsin canım....
gunaydın lezız tarıfler için teşekkürler canım kolay gelsın
YanıtlaSilellerine sağlık canım ikiside nefis görünüyor.sevgilerimle...
YanıtlaSilTarifini yaptım Saliha'cım, çok lezzetli oldu. Muzlar kıvamını çok koyultur diye 4 kaşık nişasta koydum ama tepeleme değil, silmeye yakın hatta. Tabi biraz sulu oldu, olsun nasıl olsa denemeydi. Bundan sonra içime sinerek uygulayabilirim.
YanıtlaSilmeduracım ellerine saglık canım...mesajını yeni gördüm:)aslında 4-5 kaşık tepeleme olucak ama belirtmemişim...fakat muz püresi kesinlikle cıvıltıyor:)afiyet olsun canım:)
YanıtlaSilMerhaba Saliha hanım ben 16 yaşındayım ve yemek yapmayı çok seviyorum;kek,börek ve hamur işlerinide yapmayı seviyorum. Blogunuz gerçekten harika,çok güzel tarifler war.Pizzayı ben ve kardeşlerim çok seweriz.Karışık mini pizzalar çok güzel denemek istiyorum ama bi sorum olacak,tepsiyi ters çevirin derken tepsinin dış tarafını mı yani arkasını mı kastettiniz ve bir de pizzanın daha lezzetli olabilmesi için söyleyeceğiniz püf noktalar var mı?Cevap verirseniz sevinirim :) Ayşegül
YanıtlaSilaysegul merhaba..guzel sölerın için teşekkürler canım..evet tepsının arkasını kastedıyorum canım..lezzet için ilave söyllıyebıleceklerım;hamur kıvamı neredeyse ele yapısan bır kıvamda olmalı ve yukarda belırttıgım gıbı yaparsan emınım cok lezzetlı bır pızza elde edersın bırde uzerı hafıf kızarınca al fırından cok pişirme..sımdıden afıyetler olsun yıne aklına takılan bişi olursa seve seve yanıtlarım..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Saliha hanım cevabınız için inşallah en kısa zamanda deniycem pizza tarifinizi.Bu arada sosisli poğaçacıklar tarifinizi yaptım güzel oldu,tariflerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilSaliha hanım bir sorum olacak acele cevap verirseniz sevinirim bugün ben karışık mini pizzaları deniycem ama bi yere takıldım bir paket kuru maya demişsiniz bizde büyük bi paket kuru maya var ama o fazla gelir diye düşünüyorum bu yüzden sizin kastettiğiniz bir paket kuru maya yerıne bir yemek kaşığı koysam yeter mi?
YanıtlaSilAyşegül :))
Minik pizza tarifinizi dün yaptım ve lezzetli oldu özelliklede hamurunun tadını beğendim çünkü çok tatlıydı,lezzetliydi :) hamura toz şeker koymak biraz tuhaf geldi ama piştikten sonra tadına baktığımda bayıldım,maya konusundada babaannemden yardım aldım eee ne de olsa yılların ekmekçisi köydeyken tandır ekmekleri pişirirdi :))
YanıtlaSilAyşegül
Aysegul ellerıne saglık canım cok sevındım begenmene:)) seker mayayı harekete gecmesını hızlandırmak ıcın konuluyor canım:))gemelde mayalı tarıflerde olur..ahh ahh canım cektı tandır eklerının tadı bır baska canım..sevgıler..
YanıtlaSilsevgılı Aysegul hafta sonu evde olmadıgımdan mesajını bugun gordum :(( bu tur hamur işlerinde ben dr.oetkerın 10 gr lık paket mayasını kullanıyorum ama 1 yemek kasıgı da yalnız sılme olucak olabılır dıye dusunuyorum cevap gec oldu :(( umarım yapıp begenmıssındır..sevgılerımle..
YanıtlaSil