Çarşamba, Aralık 24, 2008

~~ YE#40 Pastırma ve Sucuk-Esra'nın anısına













Sevgili Esra vefat edeli 1 yılı geçti.Onu unutmayan vefalı dostlarından Sevgili Ninom ,O’nun adına bu ayki etkinlik sahibesi, konuysa benim çok sevdiğim pastırma veee oğlumun favorisi sucuk..Hatmimizi okuduk bağışladık,anısına yemeklerimizi de yaptık. Rabbimden Esra arkadaşımız için rahmet diliyorum,taksiratını affetsin. Bende buzlukta acil durumlar için saklanan paçanga böreklerimden çıkarıp pişirdim.Paçanga böreğini iki şekilde yapıyorum;kaşarlı pastırmalı içle veya domatesli,biberli,kaşarlı,pastırmalı içle.Her ikiside enfes oluyor.
Öğrendiğime göre; ‘’Paçanga paçaldan gelirmiş.Anlamı toplamadır.Çeşitli cins ve efsafta ki elle kesilemeyen kalan pastırma ,salam makinesinde kıyılır. Çeşitli bölgelerin pastırmasıdır...Karışıktır….Diğer füme pastırma pahallı olduğundan ,kalan toplama pastırmalar daha ucuza satılır. füme pastırma kullanmak , uygun olmaz.Daha ucuzu, bu işi hal eder.İşte bu tür pastırma ve diğer malzemelerin karışımı ile yapılan böreğe paçanga deniliyormuş.’’bende bu bilgiye buradan sahip oldum çok güzel,incelenesi bir blog:)



Birkaç sitede, pastırmalı için, rende domatesle pişirildiğini okudum ama benim annemden küçüklüğümden beri aşina olduğum ve çoğunlukla gördüğüm şekli bu,fakat diğer şekliyle de deneyeceğim.



Bildiğiniz gibi paçanga lokantalarda ara sıcak olarak verilen bir meze türüdür. Evlerde pek yapılmaz,mezedir genelde meyhanelerde yapılır diye okudum birkaç yerden ama ben evimde çok sık olmasa da yaparım.şimdiye kadar denemediyseniz muhakkak tavsiye ederim,çok leziz oluyor:)

PAÇANGA BÖREĞİ;

Malzemeler;
· 2 adet yufka
· 150 gr.pastırma
· 200 gr.kaşar peyniri


Yapılışı;

· Yufkaları sigara böreği keser gibi kesin,bölün.
· Pastırma ve kaşar peynirini bir ucuna koyun ve üçgen şeklinde sarın.
· Kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
· Afiyet bal olsun.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Paçanga deyince aklıma kardeşim geliyor:)çok sever paçanga böreğini, aniden gelirse diye buzluğumda pişirilmeye hazır böreklerim durur:)birde kardeşimin çorbaları meşhurdur;kremalı mantar çorbası,havuç çorbası,mısır çorbası ve en son bayramda yaptığı tavuklu mısır çorbası.Restoranda yediği bu çorba çooook meşhurmuş hatta müdavimleri bile varmış,ben bunu evde denemeliyim demiş kendi kendine.Birkaç deneme sonucunda tadını yakaladım abla,aynısı oldu bakalım sizde beğenecek misiniz? dedi:) eeee biz ailecek zaten çorba severiz,çorbayı pek beğendik,tavuk yemeyi reddeden oğlum da dahil:) bayram menüsünden kalan lezzetler;


MISIRLI,TAVUKLU ÇORBA;


MALZEMELER;
· 250 gr. Tavuk göğsü
· 1 kase konserve mısır
· 3-4 yemek kaşığı un
· 1’er yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağ
· 1 bardak soğuk süt
· Yarım kutu krema 100gr.kadar
· 4-5 bardak haşlanmış tavuğun suyu veya normal su

Yapılışı;

1. Tavuğu üzerini 2 parmak aşacak şeklinde su dökün ve tavuğu haşlayın.Haşlanınca küp şeklinde kesin.haşlama suyunu soğutun.
2. Tereyağı ve sıvıyağı tencerede eritin ve unu ekle biraz kavurun.
3. Kavrulan una 2 bardak soğumuş haşlama suyunu ve 1 bardak soğuk sütü ekleyin.kıvamı koyu olursa su ile ayarlayın.çorbayı kaynamaya bırakın.
4. Çorba kaynayınca konserve mısır ve yarım kutu kremayı ekleyin.
5. Kıvamını ve tuzunu ayarlayıp 1-2 taşım kaynatın.

MISIRLI SALATA;

MALZEMELER;

· Akdeniz yeşillikleri
· Salatalık,çeri domates
· 1 kutu konserve mısır
· Zeytinyağ,tuz,1 limonun suyu
· Salata sosu (isteğe bağlı)

YAPILIŞI;

1. Akdeniz yeşillikleri elle bölün.
2. Salatalık ve domatesi doğrayın
3. Yağı,limon suyunu ve sosu karıştırın.
4. Bütün malzemeleri karıştırın.


Küçüklüğümden damağımda kalan lezzetlerden biri.Anneciğim ne güzel yapardı,hala da yapıyor:)


ET HAŞLAMA;

· 1 kilo Kemikli et ;dana,kuzu ,koyun(isteğe bağlı)
· 5-6 adet patates
· 4 adet havuç
· Tuz,karabiber,kimyon

Yapılışı;

1. Düdüklüye eti,doğranmış sebzeleri ve baharatları koyup üzerine su ilave edin ve kapatın.düdüklünüzün durumuna göre pişirin ama genelde et dana ise;40 dk.,kuzu ise;30 yeterli.sıvıyağ koymuyoruz et kendi yağını salacaktır.

13 yorum:

  1. Canımmm hamarat arkadaşım maşallah nelerde yapmışsın ellerine ve emeğine sağlık öptüm...

    YanıtlaSil
  2. canim ellerine saglik renk kattin etkinligimize optum

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Epeydir gelemedim. Harika şeyler yapmışsınız. Kapalı lahmacun şu anada beni benden aldı.Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. maharet konuşmuş yine...
    ellerine sağlık canım mısırlı tavuklu çorba çok güzel olur çok yaparım bende...
    ama aşağıdaki lahmacunlardan yapmadım hiç.çok güzeller...
    oğluşuna afiyetler olsun.
    sevgilerimle çok öptüm...

    YanıtlaSil
  5. BENCE HEPSİ NEFİS OLMUŞ.ELLERİNE SAĞLIK.MİS MİS...

    YanıtlaSil
  6. ay ben o oğluşunu yirim.maşallah ona..çok sevimli çok:).
    çorba nefis paçanga böreğinide çok severim genelde ramazanlarda yapılır.ama herzaman olsa herzaman yerim..ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. Maşallah döktürmüşsün arkadaşım... Ellerine sağlık... Sevgili Esra da nur içinde yatsın... Zaman ne hızlı akıyor...

    YanıtlaSil
  8. maşllh oğluna ))küçük yaşta mutfaga sokmakta fayda var bence de..o minik ellerine sağlık ..yemeklerin salataların paçanga..hepsi çok güzeller yine..kardeşinin de eline sağlık saliham.

    YanıtlaSil
  9. Yemekten kalkmama rağmen beni tekrar acıktırdın Salıha.:))
    Ellerine sağlık canım.
    Esranın da rabbim taksiratını affetsin, bir yılı geçmiş demek. Zaman ne çabuk geçiyor.
    Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  10. tam bir menü olmuş sayfan....çorbalar,börekler,salatalar....oofff...canım çekti....

    ellerine sağlık adaş...harika hepside....

    YanıtlaSil
  11. Esracık paçanga böreğine bayılmıştır eminim. Ellerine sağlık Saliha'cığım!

    YanıtlaSil
  12. Oyyy, oyyy... Hangisine bakacağımı, neye yorum yazacağımı şaşırdım. Hepsi de nefis gözüküyor. Ellerine sağlık... Ama şu çorbayı ayrı bir yerde muhafaza ediyorum... Ben de pek severim kremalı ve tavuklu çorbaları...

    http://www.aycakizilkaya.com

    YanıtlaSil
  13. Merhaba biraz ara verince en önemli etkinliği kaçırdığımı gördüm. Sevgili Esra nur içinde yatsın, onun anısına etkinliğe katılamasam da yorumsuz bırakmak istemedim. Etkinliğe katılan bütün arkadaşlarımızın ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)