Salı, Şubat 19, 2008

ÇİKOLATALI SUFLE VE AŞIK EDEN TARİFLER...



Yaman etkinliklerin devamı Kuş'un Mutfağıyla devam ediyor...konumuz ise;Aşık eden tarifler...

Konu ihtişamlı,ev sahibesi çok tatlı.ee bunca güzellik bir arada, bakalım ne tarifler yayınlanacak bizlere...


Bizim evde çikolatalı tatlıları hatta tatlıları yiyen pek bir azdır.Gerçi sağlık sebebiyle bir kişi daha fire verdik..bendenizde sık sık yiyemiyorum malesef..


Ama bir tatlı vardır ki..tatlıya dair ağzına hiç bir şey sürmeyen eşim her gün yapsam yer.Çikolatalı sufle'nin işte böyle bir etkisi var eşimle benim üzerimde..tüm tatlıların üzerinde bir tatlı...


İstek üzerine defalarca farklı farklı tarifler denendi tarafımdan ve en uygunu yani bizim damak tadımıza göre en uygunu Anne Wıllan'ın;''Çikolatalı Tatlılar ve Pastalar'' kitabından bulundu..

Yapılışını aşama aşama göstermek isterdim, çünkü genellikle tutturulamayan bir tatlıdır,sönüverir,yapış yapış acaip bir tatlı olur.Ama peşimde gezinen bir kuyruğum olunca bu mümkün olmuyor..

Sufle hemen yenilmesi gereken bir tatlı bu sebeten akşam yaptım.İsterdim ki gündüz gözüyle ışıl ışıl bir resim çekeyim..Hem etkinlik için hem de sık sık sufle tarifi istenildiğinden eklemek istedim.Gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz,afiyet şeker olsun..tarifi püf noktalarıyla aynen yazıyorum..


ÇİKOLATALI SUFLE;


  • Suflenin çikolatalı karışımını beşinci adımın sonuna kadar,servisten 3 saat önce hazırlıyabilirsiniz.Üzerini örtüp b.dolabında saklayabilirsiniz.Yumurta aklarını pişirmeden hemen önce çırpıp karışıma katın.

MALZEMELER;


  • 125 gr.(1,5 paket)sade çikolata

  • 125 ml.(2 kahve fincanı)krema

  • 3 yumurta

  • yarım tatlı kaşığı vanılya esansı

  • 2 yumurta akı

  • 3 yemek kaşığı şeker.

süsleme;


  • pudra şekeri 2-3 yemek kaşığı

YAPILIŞI;

  • sufle kabını tereyağ ile yağlayın ve fırını 220 dereceye ayarlayın.kab olarak 2 adetyarım lt.lık sufle kabı veya küçük sufle kablarından kullanabılırsınız.
  • çikolatayı robotta veya bıçala kıyın ve tencereye koyun.kremayıda ekleyerek yavaş yavaş karıştırarak erimesini sağlayın .kesinlikle kaynamıcak ısınacak!!
  • kıvam hala akıcı ise ısıtmayı sürdürün.
  • yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.sarılarını teker teker herbirini önce çırpın sonra karışıma sırayla ekleyin.
  • çikolatalı karışımı 4 dk. çırpa çırpa ısıtarak sarıların pişmesini sağlayın.
  • sarıları eklemeden evvel çırpınki karışım pürüzsüz olsun.
  • karışımı ocaktan alın ve vanılyayı ekleyin.
  • toplamda 5 adet olan yumurta aklarını tepecikler oluşana kadar çırpın.
  • şekeri ekleyip yaklaşık 20 sanıye adaha çırpın.

Şimdi çikolatalı karışımla,yumurta aklarını birbirine karıştıracağız.Önemli olan kısım burası;

  • iki karışım yoğunlukları birbirine yakınsa daha iyi karıştırılırlar,eğer bu tarifteki gibi çikolatalı krema karışımı ile daha ince olan yumurta akı gibi birbirinden farklı yoğunluk yada akışkanlıkta ise ; önce daha az yoğun olan karışımın birazı ötekine katılmalıdır.

  1. yoğunluğu az olan karışımın dörtte birini (yumurta akını),koyu karışıma(çikoltalı kremaya) ekleyerek spatula ile larıştırın.
  2. karışımı kasede kalan yumurta akına ekleyin.
  3. spatulayı veya kşığınızı kasenin ortasından daldırıp,içindeki malzemeyi yuvarlak hareketlerle havalandırarak harmanlayın ve saat yönünün tersine döndürün kaseyi.bu hareketler eş zamanlı olmalı.
  4. karışımınız hazır olduğunda sufle kabına boşaltın vee dıkkatlıce fırına yerleştirin.
  5. 220 derecede 15-18 dk pşirin tek kişilik kablarda yapıyorsanız bu süre 10 dk olmalı...
  6. fırınınıza göre ayarlayın pişme süresini..

Yapım aşamasını uzun anlattım ama yapmadan önce dikkatlice 1-2 kez okursanız hiç zorlanmazsınız.Böylelikle bana sufle tarifi soranların, isteklerini geçte olsa cevapladım.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun:)

16 yorum:

  1. efendim bu tarife aşk olsun denmez de ne denir?ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Saliha nasil guzel kabarmis ve onemlisi sonradan sonmemis bu sufle. Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor. Sufle yapmak her yigidin harci degil yani :) Sen formulu iyi bulmussun. Bunu ekliyorum listeme. Iltifatlarin icin de cok tesekkur ederim. Cok mutlu oldum :)

    YanıtlaSil
  3. Bu arada Leylalik yapip san email ile blog adresini sormustum. Soyadini bilmedigimden tanimamistim basta. Ama kucuk bir arastirma ile buldum seni hemen. Aaa dedim bizim binbircesni Saliha bu :) Hehe komik olmus biraz di mi?

    YanıtlaSil
  4. Salihacim sen pek te güzel tutturmusun,bir hayli merak ettim sizin üzerinizdeki bu lezzet gücünü:))Tatli seven birisi icin simdiden belli harika bir lezzet oldugu.Ellerine saglik canim,sevgiyle kal,öptüm.

    YanıtlaSil
  5. sufle harika olmus cok güzel tuturmusun
    ben cesaret edip deniyemiyorum
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  6. süper gözüküoda ben yapamam kanımca:)

    YanıtlaSil
  7. Salihammm, bayılırım sufleye cancağızım benimm..Çok küselll kabartmışsın güzel bacım sufleyii, herkeşler yapamaz valla...Ellerine sağlık canımmmm benimm..
    Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  8. Salihacım bugüne kadar hiç sufle denemedim ve çok da severim. Haftasonu yapmaya çalışacağım, çok sağol canım eline sağlık.

    YanıtlaSil
  9. görünüşe aşık oldum bile.;).
    ellerine sağlık cnm ..nefis gözünüyor..
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Sahane görünüyor,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  11. Muhteşem olmuş.Bayıldım.Hiç yapmadım cesarette edemedim.Ama maşallah sen döktürmüşsün.

    YanıtlaSil
  12. uff süper bayılırımm bu tarifin aşık etmekte üstüne olmayacağı kesin :)

    YanıtlaSil
  13. yumurta akları malzemeler kısmında 2 adet yapım kısmnda 5 adet yazıyo hangısı gecerlı?

    YanıtlaSil
  14. sevgılı adsız;3 yumurtanın akıyla diğer 2 yumurta akı toplamda 5 adet ediyor.inş. yardımcı olabılmısımdır..merak ettıgın baska bısey olursa yazabılırsın fakat bu sefer ısmınıde yazarsan memnun olurum..

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,
    Öncelikle sufle tarifi için teşekkürler. Tarifte un olmaması bana çok ilginç geldi :) ama haftasonu tarifinizi denemeyi düşünüyorum. Yalnız kafama takılan bir şey var.
    Ben çikolatayı hep benmari usulü eriterek kullanıyorum. Çikolatayı benmari usulü erittikten sonra ateşten alıp mı kremayı ve yumurta sarılarını eklemem lazım? Yoksa krema ve yumurta sarılarını hala ısınırken mi katmalıyım?

    YanıtlaSil
  16. duygu merhaba!!!evet un yok cunku yogun cıkolata unun yerını alıyor:))
    evet benmarı usulu erıtıeken cıkolata erıyince hala ınırken önce kremayı ekle karıstır daha sonra yumurta sarılarını teker teker ekleyıp her eklemeden sonra ıyıce cırp..yanı ocaktan alma..benmarı usuluyle krema ve yumurtalarıda ekle cunku o ısı yumurta sarılarını pişirmesi lazmı...sımdıden kolay gelsın tadınca yorumları yazarsın...sevgılerımle..

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)