Yaprak sarması, karnıyarık gibi üşendiğim yemek familyasın’dandır.Bu güne kadar annemle,kayınvalidemle birçok kez sardık.Ama ’’bel tutukluğuna,bu diğerlerine göre kalın mı oldu? , düzgün sıralama’’ gibi psikolojik ezikliğe de sebebiyet verdiğinden mutfağıma giremedi.
Birçok klasik ve enteresan tariflerin içinden gözüme kestirdiğim 2 tarifi birleştirdim ve nasıl olacak diye tedirgin tedirgin beklediğim pişme safhasını da atlatınca hemen tadına baktım.Evet!,olmuştu ! Gözümde büyüttüğüm kadar zor gelmemişti,belkide az ölçü yaptığımdandır ne dersiniz? Aman da aman ne güzel sararmışım yaaa….ben bu sarma işini sevdim.. haftada bir yapsam mı ne..yok daha neler:)
ETLİ YAPRAK SARMASI;
MALZEMELER;
· 250 gr.kıyma
· 350-400 gr. Salamura veya taze yaprak
· 1 çay bardağı +3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 adet soğan
· 1 su bardağı pirinç
· 2 tatlı kaşığı domates salçası
· 2 tatlı kaşığı biber salçası
· Tuz,karabiber
· 1 tatlı kaşığı tereyağ
HAZIRLANIŞI;
- Yaprak salamura ise dolmaları sarmadan önce 3 - 5 dakika kaynar suda tutunuz. Eğer yapraklar taze ise bu müddet biraz daha fazladır.
- Soğanı yemeklikten ince doğrayın. Yıkanmış pirinci, kıymayı, soğanı,1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, sıvıyağı , tuz, karabiberi bir kap içinde iyice harmanlayın.Yaprakların ters pürüzlü tarafına harçtan koyup sıkı sıkı sarın.
- Etli yaprak sarması zeytinyağlıya nazaran geleneksel olarak daha ufak sarılır. Tencerenin dibini yağlayın ve sardığınız dolmaları muntazaman yerleştirin.
- Kıymaya kattığımız biber ve domates salçalarından kalanları 3 çorba kaşığı sıvıyağ ve tereyağı ile karıştırın. İçine tuz, az karabiber ve toz kırmızı biber koyduktan sonra ½ litre kaynamış su katıp,tenceye dizilmiş sarmaların üzerine dökün.
- Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabak koymayı ihmal etmeyiniz.
- Pişirme müddeti orta ateşte 40 dakikadır. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Çırpılmış sade veya sarımsaklı yoğurtla servis edilebilir
- Afiyet olsun..
yaprak sarmasına bayılırım enfesss görünüyor.ellerine saglık canm
YanıtlaSilsevgiler
Ay, canim benim,
YanıtlaSilesler isin icine girince zaten akan sular duruyor dimi güzelim?
Bende bu aksam benimki hamur isleri seviyor diye minik pizzalardan yaptim, eh, yeter ki de onlar iyi olsunlar dimi?
Bu sarmalari görünce ben ekran da bittigim an oldu iste, simdi o kadar canim istedi ve de aklima düsürdün ki napim galiba bende yaparim yakinda bu gidisle.
Senin de ellerine saglik canimcim, selamlarimi yolluyorum ve öpüyorum..
Salihammm devletlümmm,
YanıtlaSilKıss o ne güzel dolma sarmışsın senn..Valla canım nasıl çektii.İyi yaprak bulsamda alsam ,bende doldursam, heveslendim :))))
Ellerine sağlık canımcım..
selam sevgili arkadaşım sarmalar çok leziz görünüyor ellerine sağlık bayılırım ben etkinlik için tarifimi bloğuma yazdım eğer uygun görürseniz alırsanız sevinirim sağlıkla kal http://papatya68.blogcu.com/
YanıtlaSilezgı,eger baskası yaparsa daha cok severım..kendım yaparsam kızıyorum çerez gıbı yemeyın dıye eheheh:)
YanıtlaSilkevser,sorma kıyamıyorum..bırde uslubunca soyluyorki gelde yapamam de:)allah basımızdan eksık etmesın daha coook sarma sararım ben:))
feyza,bosuna devletlum degılım ben eheheh:))sararım sanada :)
papatya68 tarıfınızı aldım ellerınıze saglık...sevgılerımle..
selam..sarmalar çok güzel görünüyor.eline saglık canım...
YanıtlaSilyapması eziyetli ama bence deger...
afiyet olsun..sevgilerimle...
Salihacım eline sağlık ama birdaha daha mini boy olsun bunlar alıştır elini okeyto sabah sabah insanın canı dolma istermiya istedi işte pis boğaz ben huh:(
YanıtlaSilAmana aman Salihamızın sarması da pek güzel olmuş. Bana da göndersen de yesem yani. Olmaz ki böyle. Yap sonra da tek başına ye. Öptüm seni ve oğlusunu.
YanıtlaSilEvde lahmacun yaparım, içli köfte, Ante'in minik yuvalamasını, sık sık saç böreği, hatta milföy bile yaparım tur vere vere, ama sarma dolma işinde ben de çok geriyim.:)
YanıtlaSilYapana kadar çok zor gelir, ama tadına bakarken hep "Artık daha sık yapayım." derim gerisi gelmez.:)
Ellerine sağlık.
Selamlar...
Canım ne güzel anlatmışsın yaprak sarmanın zorluğunu benim içinde zahmetli yemeklerdendir sarma...Ellerine sağlık
YanıtlaSilgüzel ve şık bir sarma olmuş.İncecik.Eline sağlık.
YanıtlaSilOfff offf yaprak sarmasına hiç hayır diyemiyorum, ellerine sağlık canımcım, görüntü muhteşem...
YanıtlaSilAaa ilk yaptıkların bunlar mı?Usta işi olmuş bence:)Ellerine sağlık.
YanıtlaSilOOOH BU DOLMA YENMEZMİİİ... HEMDE NASIL YENİR... ELLERİNE SAĞLIK SALİHACIĞIM... SEVGİLER...
YanıtlaSilsalihacigim sarmalarin beni oldurdu bayilirim helede etlimi oooo yemis kadar oldum canim ellerine saglik
YanıtlaSilsevgilerimi gonderdim.
AMANDA AMAN NELERDE SARMIŞ SARMALAMIŞ ÖYLE CANIMDA İSTEDİ ŞİMDİ BENDEMİ SARSAM NE YAPSAM ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM KUCAK DOLUSU SEVGİLERLE
YanıtlaSilKİM EVET DEMEZKİ YAPRAK SARMASINA ?BEN ÇEREZ GİBİ ALAYIM BUNLARDAN LÜP LÜP AT AĞZINA.. ELLERİNE SAĞLIK CANIM..HEPSİ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR SIRA SIRA İNCİ GİBİ DİZİLMİŞLER:)..
YanıtlaSilSEVGİLERİMLE
Saliham maşallah,
YanıtlaSilbayılırım yaprak sarmasına.
ben de yaparım ama sık yapmıyorum. Bak canım istedi. Bu haftasonu sarsam mı?
ellerine sağlık hayatım
www.misssgibi.com
eh her şeyin bir ilki vardır.senin sarmalar süper olmuş bence.ilk defa yaptığına eminsin değil mi,pek usta işi görünüyorlar.slmlar.
YanıtlaSilBenim babam vejeteryan olduğu için sarma da herşey gibi kıymasız olur. Ama kıymalı sarmalar da ne güzel olmuştur. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilvayyyyyy kocişine kıyamamıştaa sarmalar yapmışşş ellerine sağlık yeavrımmmm...sevgilerimle
YanıtlaSilGayet profesyonelce sarılmışlar, hiç demem ki ilk kez... Eh artık kurtulamazsın yaprak sarmaktan!
YanıtlaSilSalihacim nefis görünüyor sarmalarin,ellerine saglik.Madem bu kadar güzel sardin sende bize sarip sarmalayim versiydin yaa.Keske benim esimde sevseydi,ama sevmiyor malesef,sadece kendim icinde sarmak istemyorum.Bu güzel tarif icin tesekürler cani,iyi pazarlar.
YanıtlaSilARKADAŞIM GÜNLER BİTMEDEN GEL ŞU TATLIYI AL İSTERSEN HADİ CANIM BENİM.
YanıtlaSilbence nefis olmuş yoğurtla ala olmuş:)
YanıtlaSilbende öyle yerimde o bakımdan:)))
Ben yarın yada yetiştirebilirsem bugün etkinliğe katılmak istiyorum hazır olunca nereye yorum bırakayım.
YanıtlaSilSaliha'cığım nefis görünüyor, yemesi zevkli ama bana da zor gelir sarması, hele de çocuklarla; ama eşimden sonra çocuklar da sevince iş başa düşüyor. hatta eşim tek öğünlük az sar, sık sık sar der durur:))
YanıtlaSilsevgiler...
Saliha'cım ellerine sağlık. Eşin çok mutlu olmuştur eminim. Benimde dondurucuda yapraklarım var sarmayı düşünüyordum, sende de görünce ne kadar özlediğimi fark ettim.
YanıtlaSilSevgiler
Seda
off offff harika bir görüntü :))
YanıtlaSilkim hayır diyebilir ki yaprak sarmasına :) hayatım ellerine sağlık,size afiyet olsun..biz artık bakmakla yetinelim :(
sevgiler
gözde
selam, ben geleneksel tatlilar icin mail attim ama elinize gecip gecmediginden emin olamadim. aldiniz mi acaba?
YanıtlaSilkolay gelsin
Salihacım ellerine sağlık.çok gzüel olmuş. ben çok severim yaprak sarmasını canım sıkılınca kendimi yaprak sarmaya veririm saatlerce sardığım olurdu eskiden çok yoğun bir işim vardı,akşamın bir vakti gelip stres atmak için yaprak sarardım valla abartmıyorum. uzun zamandır sarmıyom galiba fazla stressiz kaldım:)
YanıtlaSilahhhhhhh nasil ozledim su sinavlarim bitsin yapacam bende nefi so lmus canim nefissssssssss
YanıtlaSilMaşallah,maşallah sana Saliha'cığım..Ustalar taş çıkartırcasına olmuş..Ne de güzel bir çırpıda yapıp dizmişsin tencereye canım..Ellerine sağlık..
YanıtlaSilAfiyetler olsun canım sizlere..
Sevgilerle
Saliha hanim,sizi tebrik ediyorum cok SIK GORUNUYORLAR,ellerine saglik.sarmasi zor ama yemesi cok lezzetli oluyor.
YanıtlaSilsizi linklerime eklemek istiyorum izninizle.
Selamlarimla.
eline sağlık şekercim
YanıtlaSilçok güzel görünüyor inanki
bu arada son anda bişiler yayınladım etkinliğe
sevgilerimle
sardın sardın da ne oldi*bize vermedın.te oka sölim.(seviyorum ben bu diziyi içimden böyle geldi yazam)
YanıtlaSilMerhaba Saliha hanim
YanıtlaSilhmm ellerinise saglik enfes görünüyorlar.
Birgün bende beklerim cok memnun olurum http://www.defne-yapragi.blogspot.com/---herkesi bekliyorum
Sevgilerimle Emine
saliha yeavrımmm etkinlik tarifini yolladım ama gelmemiş olabilir sitemden alabilir kaynanaları çatlatabilirsin hade öpüyorum seni....
YanıtlaSilcanım tarifimi yolladım ama senden ses çıkmadı acep ulaşmadımı?çünkü mailin ulaşmadı bana ya çok yoğunsun yada benim tarif ulaşmadı sana.tarif sayfamda ulaşmadıysa bakarsan sevinirim
YanıtlaSilkolay gelsinn
20 DAK RÖTARLA MAİLİMİ ATTIM ETKİNLİK İÇİN...ÇOK ÇOK ÖZÜR,ANCA YAPIP YETİŞTİREBİLDİM İKİNCİ TARİFİMİ...
YanıtlaSilSEVGİLER.
Benim etkinlik için hazırladığım tarifi aldınızmı acaba.Etkinlik bölümüne yorum bırakmıştım.
YanıtlaSilBenim etkinlik için hazırladığım tarifi aldınızmı acaba.Etkinlik bölümüne yorum bırakmıştım.
YanıtlaSilElinize sağlık :)
YanıtlaSilEtli yaprak sarması bizim evde de çok sevilen bir yemek. Tabii aslında sarmayı zor yemek haline getiren şey, çok ölçülerle yapılması. Eskinin geleneksel ailelerinin kalabalık nüfusundan kalma bir alışkanlık artık bizlere :) Oysa yaptığınız gibi az porsiyon da mümkün :)
Tek değişik gelen, hiç etli yaprak sarmasını bu boyutta görmemiştim. Genellikle yaprağın ikiye bölünüp kullanıldığını gördüm. Yani zeytinyağlı yaprak sarmasındaki gibi bir yaprağın tümünün değil; ikiye bölünüp her bir parçasının sarıldığını görmüşümdür hep.
Böyle de değişik olmuş tabii...
Elinize sağlık...
Sözde ben égeleneksel Tatlılar" etkinliğine katılacaktım; ama 'Kaynana Çatlatan tarifler'e takılı kaldım :)))))
Sevgiler...