Cuma, Ocak 25, 2008

SARDIM SARMALADIM,BEN YAPRAK SARDIM :)



Yaprak sarması, karnıyarık gibi üşendiğim yemek familyasın’dandır.Bu güne kadar annemle,kayınvalidemle birçok kez sardık.Ama ’’bel tutukluğuna,bu diğerlerine göre kalın mı oldu? , düzgün sıralama’’ gibi psikolojik ezikliğe de sebebiyet verdiğinden mutfağıma giremedi.

Birçok klasik ve enteresan tariflerin içinden gözüme kestirdiğim 2 tarifi birleştirdim ve nasıl olacak diye tedirgin tedirgin beklediğim pişme safhasını da atlatınca hemen tadına baktım.Evet!,olmuştu ! Gözümde büyüttüğüm kadar zor gelmemişti,belkide az ölçü yaptığımdandır ne dersiniz? Aman da aman ne güzel sararmışım yaaa….ben bu sarma işini sevdim.. haftada bir yapsam mı ne..yok daha neler:)

ETLİ YAPRAK SARMASI;

MALZEMELER;

· 250 gr.kıyma
· 350-400 gr. Salamura veya taze yaprak
· 1 çay bardağı +3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 adet soğan
· 1 su bardağı pirinç
· 2 tatlı kaşığı domates salçası
· 2 tatlı kaşığı biber salçası
· Tuz,karabiber
· 1 tatlı kaşığı tereyağ

HAZIRLANIŞI;



  1. Yaprak salamura ise dolmaları sarmadan önce 3 - 5 dakika kaynar suda tutunuz. Eğer yapraklar taze ise bu müddet biraz daha fazladır.
  2. Soğanı yemeklikten ince doğrayın. Yıkanmış pirinci, kıymayı, soğanı,1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, sıvıyağı , tuz, karabiberi bir kap içinde iyice harmanlayın.Yaprakların ters pürüzlü tarafına harçtan koyup sıkı sıkı sarın.
  3. Etli yaprak sarması zeytinyağlıya nazaran geleneksel olarak daha ufak sarılır. Tencerenin dibini yağlayın ve sardığınız dolmaları muntazaman yerleştirin.
  4. Kıymaya kattığımız biber ve domates salçalarından kalanları 3 çorba kaşığı sıvıyağ ve tereyağı ile karıştırın. İçine tuz, az karabiber ve toz kırmızı biber koyduktan sonra ½ litre kaynamış su katıp,tenceye dizilmiş sarmaların üzerine dökün.
  5. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabak koymayı ihmal etmeyiniz.
  6. Pişirme müddeti orta ateşte 40 dakikadır. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
  7. Çırpılmış sade veya sarımsaklı yoğurtla servis edilebilir
  8. Afiyet olsun..

43 yorum:

  1. yaprak sarmasına bayılırım enfesss görünüyor.ellerine saglık canm
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ay, canim benim,
    esler isin icine girince zaten akan sular duruyor dimi güzelim?

    Bende bu aksam benimki hamur isleri seviyor diye minik pizzalardan yaptim, eh, yeter ki de onlar iyi olsunlar dimi?

    Bu sarmalari görünce ben ekran da bittigim an oldu iste, simdi o kadar canim istedi ve de aklima düsürdün ki napim galiba bende yaparim yakinda bu gidisle.

    Senin de ellerine saglik canimcim, selamlarimi yolluyorum ve öpüyorum..

    YanıtlaSil
  3. Salihammm devletlümmm,
    Kıss o ne güzel dolma sarmışsın senn..Valla canım nasıl çektii.İyi yaprak bulsamda alsam ,bende doldursam, heveslendim :))))
    Ellerine sağlık canımcım..

    YanıtlaSil
  4. selam sevgili arkadaşım sarmalar çok leziz görünüyor ellerine sağlık bayılırım ben etkinlik için tarifimi bloğuma yazdım eğer uygun görürseniz alırsanız sevinirim sağlıkla kal http://papatya68.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  5. ezgı,eger baskası yaparsa daha cok severım..kendım yaparsam kızıyorum çerez gıbı yemeyın dıye eheheh:)

    kevser,sorma kıyamıyorum..bırde uslubunca soyluyorki gelde yapamam de:)allah basımızdan eksık etmesın daha coook sarma sararım ben:))

    feyza,bosuna devletlum degılım ben eheheh:))sararım sanada :)

    papatya68 tarıfınızı aldım ellerınıze saglık...sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  6. selam..sarmalar çok güzel görünüyor.eline saglık canım...
    yapması eziyetli ama bence deger...
    afiyet olsun..sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Salihacım eline sağlık ama birdaha daha mini boy olsun bunlar alıştır elini okeyto sabah sabah insanın canı dolma istermiya istedi işte pis boğaz ben huh:(

    YanıtlaSil
  8. Amana aman Salihamızın sarması da pek güzel olmuş. Bana da göndersen de yesem yani. Olmaz ki böyle. Yap sonra da tek başına ye. Öptüm seni ve oğlusunu.

    YanıtlaSil
  9. Evde lahmacun yaparım, içli köfte, Ante'in minik yuvalamasını, sık sık saç böreği, hatta milföy bile yaparım tur vere vere, ama sarma dolma işinde ben de çok geriyim.:)
    Yapana kadar çok zor gelir, ama tadına bakarken hep "Artık daha sık yapayım." derim gerisi gelmez.:)
    Ellerine sağlık.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  10. Canım ne güzel anlatmışsın yaprak sarmanın zorluğunu benim içinde zahmetli yemeklerdendir sarma...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. güzel ve şık bir sarma olmuş.İncecik.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Offf offf yaprak sarmasına hiç hayır diyemiyorum, ellerine sağlık canımcım, görüntü muhteşem...

    YanıtlaSil
  13. Aaa ilk yaptıkların bunlar mı?Usta işi olmuş bence:)Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. OOOH BU DOLMA YENMEZMİİİ... HEMDE NASIL YENİR... ELLERİNE SAĞLIK SALİHACIĞIM... SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  15. salihacigim sarmalarin beni oldurdu bayilirim helede etlimi oooo yemis kadar oldum canim ellerine saglik
    sevgilerimi gonderdim.

    YanıtlaSil
  16. AMANDA AMAN NELERDE SARMIŞ SARMALAMIŞ ÖYLE CANIMDA İSTEDİ ŞİMDİ BENDEMİ SARSAM NE YAPSAM ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM KUCAK DOLUSU SEVGİLERLE

    YanıtlaSil
  17. KİM EVET DEMEZKİ YAPRAK SARMASINA ?BEN ÇEREZ GİBİ ALAYIM BUNLARDAN LÜP LÜP AT AĞZINA.. ELLERİNE SAĞLIK CANIM..HEPSİ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR SIRA SIRA İNCİ GİBİ DİZİLMİŞLER:)..
    SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  18. Saliham maşallah,

    bayılırım yaprak sarmasına.

    ben de yaparım ama sık yapmıyorum. Bak canım istedi. Bu haftasonu sarsam mı?

    ellerine sağlık hayatım

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  19. eh her şeyin bir ilki vardır.senin sarmalar süper olmuş bence.ilk defa yaptığına eminsin değil mi,pek usta işi görünüyorlar.slmlar.

    YanıtlaSil
  20. Benim babam vejeteryan olduğu için sarma da herşey gibi kıymasız olur. Ama kıymalı sarmalar da ne güzel olmuştur. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  21. vayyyyyy kocişine kıyamamıştaa sarmalar yapmışşş ellerine sağlık yeavrımmmm...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. Gayet profesyonelce sarılmışlar, hiç demem ki ilk kez... Eh artık kurtulamazsın yaprak sarmaktan!

    YanıtlaSil
  23. Salihacim nefis görünüyor sarmalarin,ellerine saglik.Madem bu kadar güzel sardin sende bize sarip sarmalayim versiydin yaa.Keske benim esimde sevseydi,ama sevmiyor malesef,sadece kendim icinde sarmak istemyorum.Bu güzel tarif icin tesekürler cani,iyi pazarlar.

    YanıtlaSil
  24. ARKADAŞIM GÜNLER BİTMEDEN GEL ŞU TATLIYI AL İSTERSEN HADİ CANIM BENİM.

    YanıtlaSil
  25. bence nefis olmuş yoğurtla ala olmuş:)
    bende öyle yerimde o bakımdan:)))

    YanıtlaSil
  26. Ben yarın yada yetiştirebilirsem bugün etkinliğe katılmak istiyorum hazır olunca nereye yorum bırakayım.

    YanıtlaSil
  27. Saliha'cığım nefis görünüyor, yemesi zevkli ama bana da zor gelir sarması, hele de çocuklarla; ama eşimden sonra çocuklar da sevince iş başa düşüyor. hatta eşim tek öğünlük az sar, sık sık sar der durur:))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Saliha'cım ellerine sağlık. Eşin çok mutlu olmuştur eminim. Benimde dondurucuda yapraklarım var sarmayı düşünüyordum, sende de görünce ne kadar özlediğimi fark ettim.
    Sevgiler
    Seda

    YanıtlaSil
  29. off offff harika bir görüntü :))
    kim hayır diyebilir ki yaprak sarmasına :) hayatım ellerine sağlık,size afiyet olsun..biz artık bakmakla yetinelim :(

    sevgiler
    gözde

    YanıtlaSil
  30. selam, ben geleneksel tatlilar icin mail attim ama elinize gecip gecmediginden emin olamadim. aldiniz mi acaba?
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
  31. Salihacım ellerine sağlık.çok gzüel olmuş. ben çok severim yaprak sarmasını canım sıkılınca kendimi yaprak sarmaya veririm saatlerce sardığım olurdu eskiden çok yoğun bir işim vardı,akşamın bir vakti gelip stres atmak için yaprak sarardım valla abartmıyorum. uzun zamandır sarmıyom galiba fazla stressiz kaldım:)

    YanıtlaSil
  32. ahhhhhhh nasil ozledim su sinavlarim bitsin yapacam bende nefi so lmus canim nefissssssssss

    YanıtlaSil
  33. Maşallah,maşallah sana Saliha'cığım..Ustalar taş çıkartırcasına olmuş..Ne de güzel bir çırpıda yapıp dizmişsin tencereye canım..Ellerine sağlık..

    Afiyetler olsun canım sizlere..

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  34. Saliha hanim,sizi tebrik ediyorum cok SIK GORUNUYORLAR,ellerine saglik.sarmasi zor ama yemesi cok lezzetli oluyor.
    sizi linklerime eklemek istiyorum izninizle.
    Selamlarimla.

    YanıtlaSil
  35. eline sağlık şekercim
    çok güzel görünüyor inanki

    bu arada son anda bişiler yayınladım etkinliğe
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  36. sardın sardın da ne oldi*bize vermedın.te oka sölim.(seviyorum ben bu diziyi içimden böyle geldi yazam)

    YanıtlaSil
  37. Merhaba Saliha hanim
    hmm ellerinise saglik enfes görünüyorlar.
    Birgün bende beklerim cok memnun olurum http://www.defne-yapragi.blogspot.com/---herkesi bekliyorum

    Sevgilerimle Emine

    YanıtlaSil
  38. saliha yeavrımmm etkinlik tarifini yolladım ama gelmemiş olabilir sitemden alabilir kaynanaları çatlatabilirsin hade öpüyorum seni....

    YanıtlaSil
  39. canım tarifimi yolladım ama senden ses çıkmadı acep ulaşmadımı?çünkü mailin ulaşmadı bana ya çok yoğunsun yada benim tarif ulaşmadı sana.tarif sayfamda ulaşmadıysa bakarsan sevinirim

    kolay gelsinn

    YanıtlaSil
  40. 20 DAK RÖTARLA MAİLİMİ ATTIM ETKİNLİK İÇİN...ÇOK ÇOK ÖZÜR,ANCA YAPIP YETİŞTİREBİLDİM İKİNCİ TARİFİMİ...
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  41. Benim etkinlik için hazırladığım tarifi aldınızmı acaba.Etkinlik bölümüne yorum bırakmıştım.

    YanıtlaSil
  42. Benim etkinlik için hazırladığım tarifi aldınızmı acaba.Etkinlik bölümüne yorum bırakmıştım.

    YanıtlaSil
  43. Elinize sağlık :)

    Etli yaprak sarması bizim evde de çok sevilen bir yemek. Tabii aslında sarmayı zor yemek haline getiren şey, çok ölçülerle yapılması. Eskinin geleneksel ailelerinin kalabalık nüfusundan kalma bir alışkanlık artık bizlere :) Oysa yaptığınız gibi az porsiyon da mümkün :)

    Tek değişik gelen, hiç etli yaprak sarmasını bu boyutta görmemiştim. Genellikle yaprağın ikiye bölünüp kullanıldığını gördüm. Yani zeytinyağlı yaprak sarmasındaki gibi bir yaprağın tümünün değil; ikiye bölünüp her bir parçasının sarıldığını görmüşümdür hep.

    Böyle de değişik olmuş tabii...
    Elinize sağlık...

    Sözde ben égeleneksel Tatlılar" etkinliğine katılacaktım; ama 'Kaynana Çatlatan tarifler'e takılı kaldım :)))))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)