Eveeeet...Türk Gecemiz geldi çattı..Bakalım ne enfes tarifler donanacak sayfalarımızda.Bu vesileyle YamanAyşe'ye buradan teşekkürlerimi yolluyorum bakalım Ocak Ay'ında neler yapacağım:)
İlk Yemeğim ;DOĞABA;
Doğu Anadolu yemeği,Hakkari’ye ait bir lezzet..kimileri corba gibi sulu kimileriyse daha kıvamlı yapıyor.Benim kıvamı biraz koyu oldu ama siz kıvamını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.Köftesiz hali sanki keşkek’e benziyor gibime geldi sizce?...
MALZEMELER;
· 1 su bardağı aşurelik buğday·
500 gr.kemikli et(kol veya kaburga)·
1 su bardağı süzme yogurt·
1 yumurta·
1 yemek kaşığı un·
2-3 yemek kaşığı tereyağ·
Nane,kekik,kırmızı pul biber,tuz
KÖFTE MALZEMESİ;
· 300 gr kıyma
· Yarım su bardağı pirinç·
Tuz,nane,kekik,karabiber
YAPILIŞI;
1. Buğdayı akşamdan ıslatın.Ertesi gün yıkayıp süzün.Ortaboy bir tencerenin yarısına kadar su koyup etleri ve buğdayı ılave edıp kısık ateste pişirin.
2. Köfte için,pirinci 1-2 saat ıslatın.Süzüp rondadan geçirin.Kıyma,tuz ve baharat ekleyip yoğurun.Köfte harcından,fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.
3. Süzme yoğurdu bir kaba alın.Yumurta ve unu ekleyip çırpın.Biraz su ılave edip boza kıvamına getirin.
4. Yoğurtlu karışımımızı kaynayan etli buğdaya ekleyip kaynamaya başlayıncada köfteleri ekleyin.Pişince tencereyi ocaktan alalım.
5. Tavada tereyağı kızdırıp,tuz ve baharatı ilave edip karıştırın.Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapın.
Afiyet olsun..
2.ci yemeğim MUALLE;
MUALLE;NAR EKŞİLİ , MERCİMEKLİ PATLICAN
Malzemeler:
- 1 Kilo Patlıcan
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- 4-5 diş sarımsak,( dövülmüş)
- 2 orta boy domates, doğranmış,
- 1 adet kuru soğan, ( piyazlık doğranmış)
- 2 yeşil biber, doğranmış
- 2 yemek kaşığı kuru veya taze nane,
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/4 su bardağı nar ekşisi
YAPILIŞI;
1. Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün. Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın.(bu kısmını anlamadığım için yapmadım) Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin. Bu halde 1 saat bekletin.
2. Mercimekleri üzerini geçecek miktarda su ekleyip haşlayın.Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.
3. Tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
4. Patlıcanları durulayıp kurulayın.
5. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun.
6. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
7. Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin.
Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın
Salihacım ellerine saglık canım, katılımın için çok teşekkürler.
YanıtlaSilAlman turistte çok beğenmiş Mualle'yi-videoda öyle söylüyor :)) Türkiyeye geliyorum seneye bu yemeği yemeğe diyor. :)) he he!
Insallah bır gün sırada sana gelecek eminim güzel şeyler ortaya çıkaracaksın.
Senin için hain planlarım var..Saka saka..:)
tekrar tesekkürler canım.
Blogspot hayırlı olsun, cok isabetli olmuş,güle güle kullan..
sevgilerle
Merhaba,
YanıtlaSilDogaba yemeginin tarifi cok hosuma gitti ,cok lezzetli gorunuyor ellerinize saglik.
Sitenizin ust kisminda , blogspotlarda cikan arama cubugu gorunmuyor.Acaba saklamayi nasil yaptiniz ? Bilgi icin ealoglu@yahoo.com adresine yazabilirseniz sevinirim.Tesekkurler.
İlk Yemeğim ;DOĞABA;
YanıtlaSil2.ci yemeğim MUALLE;
http://istanbulhavasi.blogcu.com/2779157/
http://img402.imageshack.us/img402/6028/img4838wr7.jpg
1/5/2007 - MUALLE; NAR EKŞİLİ,MERCİMEKLİ PATLICAN
Ağustos 30, 2007
Siz o musunuz, o sizmi ??????????
Yazan Amme Hizmeti