Salı, Temmuz 17, 2007

KOMPOSTO,HOŞAF...HANGİSİ....


Komposto,hoşaf,şerbet…hangisi?yakın zamana kadar bunların aynı anlamı taşıdığını sanıyordum.Ya da şöyle diyebiliriz,farklı olduklarını biliyordum ama farkın tam olarak ne olduğunu bilmiyordum.komposto,hoşaf ve şerbet…
Üçü de aynı malzemlerle yapılan sulu tatlılar..
Hoşafta öncen hazırlanmış kuru meyvalar hazırlanıp kaynamaya başlamış şekerli suyun içine atılıp kaynatılıyor.Komposto ise taze meyvaların direk şekerli suya atılmasıyla oluşuyor..Su da önemli.Ne kadar kaliteli su kullanılırsa okadar lezzetli oluyor.
hoşaf farsça’dan geliyor ve ‘’hoş su’’ anlamına geliyor.
Modern Çağımızın bize hediyelerinden olan (!) ‘’hazır meyva su’’ları çıkmadan evvel anneannelerimiz ve annelerimizin evlerinde muhakkak;komposto veya hoşaf bulunurdu.Tabii şimdilerde de aynı süreci sürdüren akıllı ev hanımları var şükür ki…hele Ramazanlar da evler gerek sahurlarda gerekse iftarda miss gibi şerbet kokardı.Anadoluda da devam ediyor bu gelenek.Hala kız istemelerde,söz,nişan kesmelerde ve doğum sonrası gelenlere ikram ediliyor şerbet..neden? konu ne olursa olsun ,sonuç tatlıya bağlansın diye.Ne güzel dimi?
Yabancı kaynaklarda ise bizim gibi komposto ve hoşaf çok yaygın.Ama onlar da böyle ayrım yok çünkü kuru meyvayı çok sık kullanmıyorlar.taze meyva tercihleri..
Bu güzel geleneğimizi sürdürmek dileğiyle tarifime geçiyorum;



Malzemeler

  • 1 kilo mürdüm eriği
  • 750 gr. Şeker –istenildiği kadar eksiltilebilir veya çoğaltılabilir-
  • 6 su bardağı su

Yapılışı

  • meyvalar güzelce yıkanır,ayıklanıp 2’ye bölünür.
  • Şeker,su karıştırılır meyva eklenir ve kaynatılır
  • isterseniz blendırdan geçirip içebilirsiniz,isterseniz taneli.
  • içine 2-3 buz ekleyip için,şahane oluyor.

NOT;komposto ve özellikle şerbet denemelerim devam edicek.Çok farklı,lezzetli ve besleyici karışımlar,şerbetler,kompostolar ve hoşaflar hazırlamaya devam edeceğim.Ben bunu çok sevdim!

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)