Cumartesi günü buzdolabıma baktığımda sadece büzüşmüş ,ağlayan patlıcanlarımı gördüm.Bazı zamanlar patlıcanı severek yiyemiyorum nedense…cumartesi günüde o zamanlardan biriydi ve ne yapabilirim diye oturdum bilgisayarımın başına.
Evvela arşivime baktım ‘’ıı ,hepsini denedim’’ dedim kendi kendime. Değişik ve gurme yemek denemeye de cesaretim yoktu çünkü ; eşim artık ^^isyanlardayım’ı^^ oynuyor! Damak tadıma ve malzemelerime uymalıydı aradığım tarif..Net’te araştırdım ve ana malzemesi patlıcan olan biçok tarif elde ettim.
Ama en ilginçi ^^Mualle^^idi.Hatay’a (antakya’ya) özgü bir yemek mualle;patlıcan,yeşil mercimek ve narekşisi,hiç bunları bir arada düşünebilirmiydiniz?ben düşünemezdim,zaten başta yeşil mercimek’den dolayı tereddüt ettim ama aynı tarifi Hatice’de de okuyunca karar verdim.Eğer beğenmeseydim burayada yazmazdım amma nefis bir yemek oldu.
Özellikle nane,nar ekşisi ve mercimek enfes bir tad vermiş.Yapmadan inanamazsınız denemenizi tavsiye ederim,deneyeceklere afiyet olsun şimdiden…
MUALLE;NAR EKŞİLİ , MERCİMEKLİ PATLICAN
- 1 Kilo Patlıcan
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- 4-5 diş sarımsak,( dövülmüş)
- 2 orta boy domates, doğranmış,
- 1 adet kuru soğan, ( piyazlık doğranmış)
- 2 yeşil biber, doğranmış
- 2 yemek kaşığı kuru veya taze nane,
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/4 su bardağı nar ekşisi
YAPILIŞI;
1. Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün. Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın.(bu kısmını anlamadığım için yapmadım) Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin. Bu halde 1 saat bekletin.
2. Mercimekleri üzerini geçecek miktarda su ekleyip haşlayın.Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.
3. Tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
4. Patlıcanları durulayıp kurulayın.
5. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun.
6. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
7. Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin. Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
hoşgeldiniz:)