Salı, Mayıs 29, 2007

DOĞABA




Hafta sonum gezerek yorulmakla geçti. İnsan Gerçekten gezerkende yorulabiliyormuş.Eşimin İzmir’den iş arkadaşı içinde çok büyük bir İstanbul aşkıyla gelince,bize de O’na İstanbul’u gezerek tanıtmak düştü.
Zaman darlığından dolayı gezimizi bir gün içine sıkıştırmış olsakta , elimizden geldiğince ilk etapta görülmesi gereken yerleri gezdirmeye çalıştık.Gezdiremediğimiz yerler için, birdahaki seneye gezimizi daha çok gün içerisine yaymak kaydıyla sözleştik.hariha bir İstanbul turu yaptık.İstanbul seni çookk seviyorum aynı Sultan Fatih’in sana aşık olduğu gibi……..
Kaynım bana ,Safranbolu’dan eve dönüşünde bir yemek kitabı getirdi.İçinde gerçekten hem Yöresel hemde zamanımız mutfağının güzel örnekleri var.Ben dururmuyum aklıma yatanları teker teker denemeye koyuldum tabiîkii..
Bunlardan ilki Doğaba..Doğu Anadolu yemeği,Hakkari’ye ait bir lezzet..kimileri corba gibi sulu kimileriyse daha kıvamlı yapıyor.Benim kıvamı biraz koyu oldu ama siz kıvamını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.Köftesiz hali sanki keşkek’e benziyor gibime geldi sizce?...
Ana yemek olarak ve özel günlerde misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir lezzet.Denemenizi tavsiye ederim.


MALZEMELER;

· 1 su bardağı aşurelik buğday
· 500 gr.kemikli et(kol veya kaburga)
· 1 su bardağı süzme yogurt
· 1 yumurta
· 1 yemek kaşığı un
· 2-3 yemek kaşığı tereyağ
· Nane,kekik,kırmızı pul biber,tuz

KÖFTE MALZEMESİ;

· 300 gr kıyma
· Yarım su bardağı pirinç
· Tuz,nane,kekik,karabiber


YAPILIŞI;

1. Buğdayı akşamdan ıslatın.Ertesi gün yıkayıp süzün.Ortaboy bir tencerenin yarısına kadar su koyup etleri ve buğdayı ılave edıp kısık ateste pişirin.
2. Köfte için,pirinci 1-2 saat ıslatın.Süzüp rondadan geçirin.Kıyma,tuz ve baharat ekleyip yoğurun.Köfte harcından,fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.
3. Süzme yoğurdu bir kaba alın.Yumurta ve unu ekleyip çırpın.Biraz su ılave edip boza kıvamına getirin.
4. Yoğurtlu karışımımızı kaynayan etli buğdaya ekleyip kaynamaya başlayıncada köfteleri ekleyin.Pişince tencereyi ocaktan alalım.
5. Tavada tereyağı kızdırıp,tuz ve baharatı ilave edip karıştırın.Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapın.

Afiyet olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)