Evdekiler’’artık birazda tuzlu bişiler yap ‘’diye sitem edince Sevgili Yeliz’in, sayfasında gördüğüm kırpıkları yapmaya karar verdim.İyikide yapmışım gerçektende lezzetli oldular.Yıllar evveli ‘’içi boş’’ diye bir tarifim vardı , ben maalesef tarif defterimi kaybetmişim (okadar güzel tariflerim vardıki…) bu tarifimde ondaydı ama şimdi bu kırpıklar, acil anlarımın kurtarıcısı olucak anlaşılan…..herkese tavsiye ederim gönül rahatlığıyla…
Sakallı/Kırpık;
Malzemeler:
· 1 Su bardağı ılık süt
· 1 çay bardağı sıvı yağ
· 4 tatlı kaşığı şeker
· 2 çay kaşığı tuz
· 1 adet yaşmaya(42 gr.lık)veya 1 paket ınstant kuru maya
· 1 yumurta sarısı
· Çörekotu
· Yarım demet ince doğranmış maydanoz
· Yeteri kadar lor peyniri
Hazırlanışı:
Ilık sütün içinde yaşmayanın çözülmesini bekliyoruz.(Benim yaş mayalarım kurumuş,yani bozulmuşlar maalesef kuru mayayla yaptım)..
Çözüldükten sonra,içine sıvı yağ,tuz ve şekeri de ilave edip,kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edip,üzerine nemli bir bezle örtüp, hamurun 1 saat mayalanmasını bekliyoruz..ben akşamdan yapıp sabaha kadar beklettim,sabah hemen yuvarlayıp fırına sürdüm….
Mayalandıktan sonra şekiller verip,üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotunu da ilave ederek fırınlıyoruz..Ilındıklarında enine keserek,içlerine önce loru koyup,ardından da maydanoza koyuyoruz.Afiyetolsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
hoşgeldiniz:)