Cuma, Mart 16, 2007

Ispanaklı Pasta






1 haftadır rahatsızlıgımdan dolayı tarıfı ekleyemedım,aslında suandada kendımı ıyı hıssetmıyorum ama ;’’’ resmını ekleyelı uzun zaman oldu,tarıfıde yazayım artık dedım kendı kednıme.. (aslında ısrarlara dayanamayıp)…bu pasta seklını bıcok yerde gordum,neredeyse nette meshur oldu denebilir.Ve tahminimce hemen hemen butun blogcu arkadaslarım yaptı(nehirs hariçJ,nehirsle baksa versıyonunuda deneyeceğiz bakalım..
Çok tarif buldum,okudum ve karıstırdım,en son oktayustanın’’oktay ustay’la lezzet yolculuğu’’kitabındaki tarifde karar kıldım, bana birazcık ıspanak kokuyor gıbı gelsede kımsenın anlamamasına sasırdımJhatta:bu pastaya bayağı yeşilfıstık gitmiştir dedıler,ben hiiiiççççç sesimi cıkarmadım,elim boldur benım dedim.
Öncelıkle Oktay ustama tesekkur edıyorum buradan ellerıne,yuregine saglık ustam..

Malzemeler;
  • 3 adet yumurta
  • 1 s.b tozseker
  • 2 s.b.un(azar azar kıvamını kontrol ederek dokun)
  • 1 vanılya,1 kabartma tozu
  • 1 s.b ıspanak puresi(ben yarım bardak kullandım)
  • 1 s.b.tozsantı ve 1 s.b süt

Kreması;
  • 2 s.b süt
  • 1 çay bardagı şeker
  • 3 yemek kasıgı un

Hazırlanısı;
  • Evvela ıspanak yapraklarını sıcak suda 1-2 dk.haslayıp püre yapıyoruz.
  • Karıstırma kabımızın icine yumurta ve sekerimizi koyup beyaz köpüklü bir kıvam alana kadar köpürtüyoruz.
  • Ispanaklı püreyi yumurtalı karısımın üzerıne alıp köpügünuükaybettırmeden yavasca karıstırıyoruz,daha sonra eledıgımız unu kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip tahta kasıkla çöktürmeden karıstırıyoruz.
  • 20 veya 22 cm.lık kalıbımızın altını yaglayıp unladıktan sonra karısımımızı dokup hafifce tezgaha vuruyoruzki icinde hava kabarcıgı kalmıssa ve karısım esit yayılsın diye
  • 10 dk evvelden ısıttıgımız fırınımızda 170 derecede yaklasık 30-40 dk pisiriyoruz;ama tabiiki en önemli kural:herkesin pisirme suresi fırına göre degisir,ılk 25 dk.dan sonra kontrol edebılırsiniz(mesela benim fırınım 1 saatte pisirio).
  • Fırından cıkınca sogutuyoruz;bu asamada ıster soguyunca hemen 2’ye veya 3’e bölün veyahutta benim yaptıgım gibi1 gece bekletin…
    iç kremamız içinde;
  • tenceremize süt, şeker ve unumuzu döküp sürekli karıstırarak muhallebi gibipişirip sogutuyoruz..
  • Toz santimizi sütle cırpıp köpürtüyoruz ve içinden 2 yemek kasıgı alıp muhallebimize ilave ediyoruz
  • santiyı dolaba koyup 15 dk dinlendiriyoruz bu aradada dagılan mutfagı toplama sansı doguyor
  • Ben bu krema ölçüsünü çok sevdim tam kıvamında ve yeterli miktarda,bundan sonrakı pastalarda bunu kullanmayı düsünüyorum
  • Pandispanyamızın evvela ustteki kabaran yerini traslıyoruz, 2’ye veya 3’e bolup en ustteki katı en alta koyuyoruz (ben sıktıgım portakal suyuna seker ekleyıp erıyene kadar karıstırdım ve ara katları bu karısımımla ıslattım) ı
    slattıkdan sonra kremayı yayıyoruz isterseniz meyvada koyabilirsiniz ben muz koydum güzel oldu.
  • 2. katımızıda koyup aynı iislemi yapıyoruz ve 3.katı koyup pastamızı dolabımızda bir müddet dinlendiriyoruz…
  • İste işin en önemli göz doyurucu kısmına geldik;burada araya sizin üretkenliginiz giriyor istediginiz sekilde süsleyebilirsiniz..santimizle pastamızı guzelce sıvayıp,pasta sıkma duylarıyla sekilendirebilirsiniz.Veya cok meshur bır yöntem olan trasladıgımız keki ufalayıp pastamızı süsleyebilirsinizJ
  • Benım acelem oldugu için istedigim sekli veremedim maalesef ve pastam uzuuuun bır yolculuk yaptıgından bütün çabalarıma ragmen katları kaymıstı ama inanın ben her nekadar koku alsamda herkesten tam not aldımJ
    Denemenizi ve sizinde ‘’ıspanaklı pasta yapanlar’’ klübüne katılmanızı tavsiye ederiimmm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)