Perşembe, Mart 22, 2007

MADELEİNES (MADLEN ); FRANSIZ SÜNGER KEK (bal aromalı)









Benım kek tutkumu bilen bilir,araştırırım denerım begendıklerimi önce defterıme not alırım,sonrada bilgisayarıma kopyalarım.Bır müddettırde yapıpda begendiklerimi sizlerle paylasıyorum

Birçok yabancı kaynakda resımlerini ve tariflerini sık sık görüyordum ve yapmak istiyordum.Defalarca sünger kek denemelerim oldu fakat memnun kalmadım tarıflerden,ismi gibi sünger degillerdi maalesef..

Enson sevgili ‘’EVCİNİ’’nde gördüm sünger keki.Uzun gel-git’lerden sonra soluğu tefalde aldım ve madeleines kalıbıma kavuştum.Denemeye giriştiğim günde aniden misafirlerim gelince;onca hüsrandan sonra ‘’olurmu olmazmı ‘’ diye içim içimi kemirerek yaptım.

Veeeee emin olunki sünger gibi oldu,bayıldım.Misafirlerım ismini bilmedikleri halde;’’pufur pufur ,sünger gibi bunlar’’dediler.Tabiiki sevgili ’’EVCİNİ’’de dediği gibi tarifin hakkını vermek için bu kalıp şart.Ama denemek isteyen muffin kalıbındada deneyebilir,sonucunu banada yazarsınız..

Şimdi içi mis kokan yumuşacık,hımmmm dedirten kekimin tarifine geciyorum,tarifi aynen uyguladım yalnızca içine yarım kase minik meyva şekerlemelerimden ekledim.Ağıza hem mis gibi portakal kokusu hemde sekerlemenın aroması çayın yanında çok güzel gidiyor, mmmmmmm……..deneyin derim………Teşekkürler ''EVCİNİ''


Madeleines (Madlen Kek); Fransız sünger kek

Malzemeler:






  • 24 adet madlen kek çıkıyor.



  • 3 adet orta büyüklükte yumurta



  • 100 gr. toz şeker (1/2 cup)



  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu (ben portakal kullandım.)



  • 100 gr. un (3/4 cup) ve kalıbı unlamak için ekstra un



  • 1 tsp kabartma tozu



  • 100 gr. tereyağı ve kalıbı yağlamak için ekstra yağ



  • 1 yemek kaşığı bal



Yapılışı;




1. Madeleine kalıbını tereyağıyla iyice yağlayın. Bir süre bekleyin, kalıptaki yağ eriyince, üzerine bir miktar un eleyin. Bu işlemi muhakkak yapın çünkü böylece kekler daha düzgün görünüyor ve çok iyi kızarıyor.
2. Fırını 190 dereceye getirin.
3. Bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri koyun. El mikseriyle 3 dakika çırpın. Karışım kabarıp, rengi beyaza yakın sarı olduğunda ve koyulaştığında bu işlemi bitirin.
4. Rendelediğiniz limon ya da portakalın kabuğunu ekleyin. Unu ve kabartma tozunu birbirine karıştırıp, bu sıvı karışımın üzerine eleyin, karıştırın.
5. Tereyağını bir kapta eritin. Erimiş tereyağını ve balı karışıma ekleyip hepsini iyice karıştırın. Karışımın kendini toparlayıp, sertleşmesi için 15 dakika buzdolabında bekletin.
6. Karışımı kalıpların dörtte üçüne gelecek şekilde paylaştırın ve fırının orta rafında 10 dakika pişirin.
7. Ilıyınca kalıplardan çıkarıp servis yapın.


Not; 1 cup = 250 ml.'lik su bardağı
1 tsp = 5 ml.'lik tatlı kaşığı



Sevgılı arkadaslarımın isteği üzerine kalıbın resmını eklıyorum;


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)