Perşembe, Ocak 24, 2008

MİNİK ALMAN PASTALARI



Nedendir bilemiyorum, genelde tarifler, birebir uygulandığında aynı sonucu vermiyor.Dolayısıyla hamur işlerinde tecrübeliyseniz,tarifi okur okumaz,tutup tutmayacağını veya kendinize göre ekleme ve çıkarma yapıp yapmayacağınızı anlayabilirsiniz.Bende özellikle mayalı hamurlarda tecrübeliyimdir.Tarife bakınca,hemen hemen ortaya ne çıkacağını tahmin edebilirim.Ama bazen aklıma yatmamasına rağmen,tarife sadıklığım tutuyor(basiretim de bağlanıyor diyebiliriz).Aynen uygulamak istiyorum.

Minik alman pastaları uzun zamandır yapmak istediğim tarifler arasındaydı.Tarif,Portakal Ağacı arşivin'den.Özellikle oğlum için çok özeniyordum.Tarife baktım ve yarım ölçü yapmaya karar verdim ya vermesine tarifte 20 kişilik yazıyor;’’Eee 1 kilo unla 20’den fazla çıkması lazım,yok yok doğru yazıyordur tam ölçü yapayım,ama nasıl 20 tane çıkar ya! ‘’Gibisinde gel- git’ler den sonra tam ölçü yapmaya karar verdim.Akıllı Saliha sen yıllarca mayalı hamur yaptın,mayalı hamur bereketli olur,hiç 1 kilo undan 20 adet çıkar mı?….işte tarife sadıklığım ve (bir şey derdim ya neyse) burada başlıyor.

Tamam, tarifi aynen uyguladım.Eşim ,oğlum uyudu.Oh rahat rahat mutfakta çalışacağım.Hamurum mayalandı,ben elimde bardak şekil veriyorum;18,19,20,21,22,23…….37,38,39,40!!! Gece gece gözlerim yerinden çıkacaktı,halbuki tarifi okur okumaz bundan en az 30 adet çıkar demiştim.Sabah, eşimle iş arkadaşlarına bir paket hazırlayıp yolladım,oturmaya arkadaşıma giderken yanımda bir posta minik alman pastalarından götürdüm.Yoksa oğlum ve ben 1 ay boyunca alman pastası yerdik :))

Lezzetine diyecek laf yok. İş yerindekiler ,arkadaşlarım ve oğlum çok beğendiler.Önümüzdeki haftalarda,misafirlerim için yapmayı düşünüyorum.Bereketli ve lezzetli bir ikram olur,herkese tavsiye ederim ama evvela yarım ölçü deneyin.



Minik Alman Pastaları:

Malzemeler:
  • 1kg un
  • 125gr margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 30gr yaş maya (veya 2 tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım su bardağı ılık su

Hazırlanması;
  1. Ilık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştırarak 1 saat bekletin.
  2. Diğer malzemeleri katıp iyice yoğurun. Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekleyin.
  3. Hamuru merdane ile 1 parmak kalınlığında açıp (hamur çok ince olmasın) su bardağı ile daireler kesin. Kestiğiniz hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepside mayalandırın.
  4. 200C kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortasını kesin ve krema torbası ile (krema torbası yoksa buzdolabı poşetinin ucunu kesip kullanabilirsiniz) kremasını doldurun.
  5. Üzerine elekle pudra şekeri eleyin.
  6. not: artan hamur parçalarıyla açma veya paskalya yapabilirsiniz...

Kakaolu krema:
Malzemeler:
  • 1lt süt
  • 1/2lt. su
  • 1 su bardağı un
  • 500gr toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 125gr margarin
  • 2 yumurta

Hazırlanması:

Yumurta, un, şeker ve kakaoyu iyice karıştırın. Süt ve suyu ilave ederek ateşin üzerinde karıştırarak pişirin. İneceğine yakın yağını ekleyip iyice karıştırın. Üzeri kurumasın diye ara sıra karıştırarak soğutun.

20 yorum:

  1. Canim,
    bu tarifin aynisini bende yapmistim, aynen senin gibi de Portakal Agaci sitesinden almistim bu tarifi, bende tarife birebir sadik kalmistim ve ben maalesef cok iyi bir sonuc alamamistim.

    Pisirdikten sonra bence kekin kivami cok sert olmustu ve de kremadanda cok fazla artmisti, neyse esim onu muhallebi yerine yemisti ama iste ama...böyle uzar gider..

    Senin güzel bir sonuc ve de bereketli bir sonuc aldigina sevindim, ellerine saglik diyorum sadece..

    Selamlar ve öpüyorum..

    YanıtlaSil
  2. Saliham ebe kınalı kuzum neyse konuşmuştuk seninle msn de bu konuyu 1 kilo undan olurmuki yaws:) bende yapmıştım tarifi yazın yarım ölçü den 21 tane çıkmıştı yannız tek kötü özelliği mayalı hamur olduğu için ogün yenmesi gerekiyor yoksa tadı çok iyi olmuştu ama birdaha yaparmıyım hımmm düşünmem lazım:)))

    YanıtlaSil
  3. canımın içi yorumlarda diyoduya hamuru yarım ölçü yapın diye. e değmişya sonuçta emeğine harika olmuşlar. eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Alemsiniz yaa :) evet bazen bende bu yetmez ya nasi olur falan veya bu cok ya diye dusunuyorum ama bazende ölcünün disina cikmamam gerektigini dusunuyorum.ama gayet guzel olmuslar gittiginiz yerde nasiplenmis.elinize saglik

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. selam.maşallah pek bereketli olmuş...bende uzun süredir bloglarda görüyorum.ama bir türlü denemedim(fırsat bulamadım)en kısa zamanda sizin bu tarifi deneyecegim:))tarif için teşekkürler...........

    YanıtlaSil
  6. Ben de ilk yayınlandığın da yapmıştım ve lezzetini çok beğenmiştim.Benim de krema artmıştı:)))

    Ellerine sağlık,nefis görünüyor.


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Süper olmuş.bereketli olmasıda iyi olmuş herkes nasiplenmiş.Fazla ise birazda ben alabilirim.Bayılırımda.Bende aşure yemeğe beklerim.

    YanıtlaSil
  8. canım
    çok nefis görünüyor. şimdi olsada yesek.Ellerin dert görmesin:)


    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  9. Canım benim, bazen insanın basireti bağlanıyor dediğin gibi...

    Olsun ama bak sonuç nefis olmuş.

    Ellerine sağlık.

    Herkes nasiplenmiş :))

    Canımın içi sımmsıkı kucaklıyorum.

    sevgiler.

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  10. SAliham canim ellerine saglik cok amm cok nefis görünüyor.Alman pastasinin orjinali farkli,türkiyede bu sekil yapiliyor.Ama bence böyle daha lezzetli görünüyor.Afiyetler olsun herkeze canim.

    YanıtlaSil
  11. bence süpere olmuş alman pastaları bi tane aldım ve de kaçtım yemekoloji.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. canım madem minik bu ben hemen kaptım bir tane, nefis cici mini şeyler bunlar. ellerine sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Saliha, çok raslıyorum bu tür tariflere ve epey kızıyorum. 5 bardak su konan çorbaya 2 bardak şehriye diyordu bir tarifte!
    Neyse sen güzel bağlamışsın.
    Deneyeceğim inşallah.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Yukardaki sarmaya görmezlikten geliyorum,zira bu hafta leyya ablamda dolma sardı ve benim canım çekiyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

    Gelelim 40tane çıkan küçük pastacıklara:) Çok sevimli olmuşlar,ellerinize sağlık.
    Ama bu tarife sadık kalma işi gercekten insanı bazen deli ediyor, içinden bir ses böyle olsun derken diğere karışma işte diyor ve içsesin dediğine geliyorsun:)Neyse sağlık olsun diyoruz ve de:))

    Hayırlı cumalarr

    YanıtlaSil
  15. papatya prenses canım sozlerınde okadar haklısınkı ah o iç ses yokmu ahh.....sanada hayırlı cumalar..

    lavantın,bende cok kızıyorum..acaıp acaıp tarıfler sankı bız......cık cık

    feyhan hosgeldın tesekkurler canım:)

    yemekolojı tesekkurler canım,

    yaren kıs versene orjınal tarıfı aaaaa deneyelım bakalım hangısı guzel:9

    zerrın ah o basıret yuzunden neler gelıyor ınsanın basına:) sevgıler sıcacık canım..

    dılek sagol,
    fulya aure yaparsında gelmemmı,

    betul sagol canım,
    hunerlıeller tesekkurler..,

    aylın senınle önce konussaymısım unum bosa gıtmezdı:(

    kevser haklısın canım uzarda uzar.....
    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  16. merhaba,çok severiz ev halkı olarak,ama bir türlü güzel bir tarif bulamadım.belki bu tarifle tuttururum bu sefer.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. ellerinize sağlık. görüntü muhteşem, tadınıda siz anlatmışsınız. dediğiniz gibi yarım ölçü bende deneyeceğim.
    hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
  18. Saliha Hanim merhaba,

    Bende mayali hamurlari aksine pek tutturamayanlardan oldugum icin canli youtube'da gordugum minik alman pastalarini uygulamistim. Tarifdeki hamur bana biraz sert geldi belkide un kivamindan olsa gerek. Sizin tarifinizide denemek isterim, bu tarifin lezzetini cikolata ve muhallebisinden aldigi kanisindayim. Hamuruda tabiki bir okadar onemli.

    Tarifi gece yaptiginizi okudum, sabah mi iclerine kremasini doldurdunuz? ve minik ekmekcikleri sabaha kadar nasil kurumadan koruyabildiniz?

    Cevabinizi bekliyorum. Selamlar..
    Ellerinize saglik cok guzel gorunuyorlar..

    YanıtlaSil
  19. Salihcığım, miniş pastalar çok güzel olmuş!
    Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  20. çok teşekkurler canım begenmene cok sevındım sevgılerımle:))))

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)