Ben böyle lezzetli nefis bir reçel olacağını bilsem,
yıllardır pazar ve market tezgahlarında gördüğüm ama hem yenmiyor hem de
damladığı yerden çıkmıyor diye bu mübareğe burun kıvırır mıydım hiç :) hala
tezgahlarda bu kan yapıcı özelliği olan bol sulu nefis meyveden görürseniz
reçel yapmasınız bile hemen almanızı tavsiye ederim. Ben Hayat Cafe Meliha’nın tarifiyle yaptım çok
güzel oldu. Şeker eklemeden önce dutlarınızı tadıp tatlı olup olmadığını
kontrol edin benim ilk parti yaptıklarım bal gibiydi bu yüzden 1 kg.- 850 gr.
Şeker kullandım ama 2.parti biraz lezzetsiz olduğundan 1’e1 ölçü kullandım.
Yaparken edindiğim tecrübelerden birkaç püf aktarmam
gerekirse eğer şunlara dikkat edin diyebilirim;
Reçel Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları;
·
Meyveniz taze ve ezilmemiş olmalı lezzetle birebir orantılı..
·
Meyvanızı tadıp şeker miktarını öyle ayarlamalısınız…
·
1 gece şekere yatırmanız çok daha güzel sonuç verip
suyunu salacak ve reçelinize su eklemenize gerek kalmayacaktır.
·
Vaktiniz yoksa en az 5-6 saat bekletmeniz gerekir…
·
Kaynatma süresi çok önemli az kaynatırsanız kıvamda
sorun yaşarsınız çok kaynatırsanız hafif veya baskın yanık tadı
alabilirsiniz.. böyle tadı olan bi kaç reçelim oldu maalesef ama bunları tatlılarda
değerlendirdim J
·
Kıvamını şöyle anlayabilirsiniz; 15-20 dakika
kaynadığına emin olduğunuz reçelinizi buzlukta 5 dakika beklettiğiniz düz bir
çay veya tatlı tabağına damlatın ve sağa sola hareket ettirin. Ne kadar az
hareket ediyorsa kıvamı o kadar güzel olmuş demektir. Ben kıvam ayarlamamı böyle
yapıyorum. Az hareket ettiğinde limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatıyorum.
·
Eğer mevsimlik kullanacaksanız(kışlık veya yazlık)
steril olmuş kavanozlara sıcak olarak suyu ve tanesi orantılı döküp kapağını
sıkıca kapatın ve ters çevirin. Daha sonra 30 dk. da bir çevirin ılınana
kadar…Eğer kullanacaksanız sıcak koymanıza gerek yok..
Karadut Reçeli;
Malzemeler;
·
1 kg. karadut
·
1 kg.Toz şeker
·
Çeyrek limon suyu
Yapılışı;
1.
Karadutları saplarını temizleyip nazikçe yıkayın ve
sirkeli suda 5 dk bekletin,durulayın.
2.
Üzerine şekeri döküp en az 5 saat veya 1 gece bekletin.
3.
Ertesi gün ocağı açıp kaynatın köpüklenirse köpükleri
alın.
4.
Yukarı da belirttiğim gibi test edip kıvamı
yakaladığınızda limon suyunu ekleyip 5dk. daha kaynatın.
5.
Sıcak olarak kavanozlara dökün ılınana kadar sık
aralıklarla ters yüz edin.
6.
Afiyet olsun…
Salihacım ellerine sağlık,bende bu muhteşem reçeli 2 senedir yapıyoarum..Kapanın elinde kalıyor..
YanıtlaSilSaliham ellerine sağlık alıp kaçıyorum reçeli öptüm:)))
YanıtlaSilEllerine sağlık Saliha, reçel nefis görünüyor.
YanıtlaSilBende karaduttan reçeli ilk defa bu sene pişirdim.
Lezzetini görünce de "niye daha önce pişirmemişim?" diye hayıflandım.
Rengine bayıldım, ellerine sağlık canım, afiyetle mutlu sofralarda tüketin inşallah..
YanıtlaSil