Scone ;İngilizlerin , gevrek ve tatlı-tuzlu (bizim
çörek dediğimiz) kahvaltı ve çay saatlerinin olmazsa olmazıdır. Lezzet olarak
bizim çöreklerimizi andıran bizimde damak tadımıza uygun, kolay yapılabilen
değişik bir hamur işi çeşidi. Normal hamur işleri gibi zor değil oldukça kolay
fakat yine de 1-2 püf noktasına dikkat etmek gerekiyor.
§ Tereyağı çok soğuk olmalı tıpkı tart hamurunda olduğu
gibi hatta diğer malzemelerde soğuk olsa iyi olur bu kabarması için gerekli bir
püf.
§ Kuru malzemeleri ayrı bir yerde karıştırmalı sıvı
malzemeleri ayrı bir yerde çırpmalısınız.
§ Kuru malzemelere sıvı malzemeler ilave edildikten
sonra elle çok yoğurulmamalı, öylesine gelişi güzel bir karıştırıp top haline
getirilmeli çok yoğurulan hamur pişince
katı ve lezzetsiz oluyor.
§ Şekillendirildikten sonra elle düzeltmeden olduğu gibi
pişirin.
§ Pişirirken süreye çok dikkat edin kenarlardan renk
almaya başlayınca fırından alın tepsiden de alıp başka yerde soğutun.Scone çok
çabuk pişer ve çok pişince içi kurur.
Sözün kısası
ben scone’nu çok sevdim çayın yanına mükemmel yakışıyor.Ben sade yaptım
ikiye ayırıp reçel ve nutella ile mmm sesleriyle yedik J artık farklı ve içine eklenmiş lezzetler deneme
zamanı ..Yapımı kolay ,çabuk pişen bu nefis hamur işini bugün ikindi çayınızın
yanında denemenizi tavsiye ederim J
Scone; -caroline bretherton’un stepbystepcakes kitabından
uyarlanmıştır
Malzemeler;
·
250 gr. Elenmiş Un (yaklaşık 2 Su Bardağı)
·
60 gr. Tereyağı (soğuk )
·
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
·
1 Tatlı Kaşığı Tuz
·
1 Tatlı Kaşığı Şeker
·
175ml Buttermilk (yarım bardak süt+1 yemek kaşığı
limon suyu)
·
Servis için;reçel,nutella,tereyağı vsJ
Yapımı;
1.
Kuru malzemeleri bi kapta karıştırın.
2.
Yarım bardak sütü ısıtın ama kaynatmayın içine 1 kaşık
limon suyu ilave edip karıştırın ve 5-10 dk.bekletin.
3.
Soğuk tereyağı kübik kesip kuru malzemeye ekleyip bir
çatal yada iki bıçak yardımıyla birbirine
karıştırın görüntüsü ekmek kırıntısı şeklinde olmalı.
4.
Buttermilki deekleyip gelişi güzel karıştırıp
yuvarklak top halıne getirin ve tezgahta 18 cm gibi büyüklüğünde 2-3 cm
yukseklıgınde açın, çok ince olmamalı pişince kurur.Yuvarlak bir kalıp
yardımıyla şekiller çıkarıp fırın tepsisine dizin.
5.
Isıtılmış fırında 12-15 dk ama fırın ısısı çok farklı
olabiliyor( mesela benim ilk fırınım daha uzun süre pişiriyordu) siz konrollü
pişirin gözünüz fırında olsun.Kenarları kahverengi olmaya başlayınca fırından
alın.
6.
Reçel,tereyağı dilediğiniz şekilde servis edin çayın
yanına mükemmel yakışan bir hamurişi…
çok değişik bir lezzet ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..Hep denemek isterdim,inşallah senin tarifinle deneyeceğim..sevgiler..
YanıtlaSilSaliha'cım, kahvaltı sofralarına gerçekten deçok yakışıyor.bende Sevgili Ayten ablanın tarifiyle denemiştim.O yanında birde limon aromalı bir sos ile vermiş tarifi.Tekrar deneyecek olursan mutlaka o sosu da dene derim.Ayten ablanın bloğu tarif defteri.Ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilOğlum Oxford'da okurken çok sık gidip,gelirdik.Ve ben her gelip gitmemde Türkiye taşırdım,şu an İrlandada yakışıyor ve Dublinde sconelar daha bile güzel.Bu tarifi hemen yapacağım,Salihacım.Eline sağlık.
YanıtlaSilDenenesi bir tarif. Bayılıyorum farklı lezzetler denemeye.
YanıtlaSilEllerinize yüreğinize sağlık.
Sevgilerimle...
www.gisitasarim.blogspot.com
İyi ki bu tarife rastlamışım. Daha yapmadım ama püf noktalarını da vermeniz müthiş. Çok teşekkürler..
YanıtlaSil