Salı, Şubat 21, 2012

Portakallı Alt-Üst kek /Orange Upside Down Cake

portakallı altustkek (12)


Bu unutkanlığın sonu nereye gidicek bilmem,yapalı nerdeyse 1 ay oldu ama ben yayımlamadığımı kayıtlarımı kontrol ederken gördüm :)) halbuki bu tarifi benden isteyip bekleyenler vardı bu sıralar sözlerimi tutma konusunda çok zorlanıyorum,çocuklar büyüdükçe vakit kavramı gitgide kısıtlanıyormuş diye hadi suçu da onlara atayım ve vicdanım rahatlasın :))
Upside-down (pişince altı üste getirilen anlamında) kekler genelde elma ve ananasla yapılıyor,ufak bir aramadan sonra pek kafama yatan bir tarif bulamasam da ilk bulduğumu deneyeyim bari dedim :))
Eğer keserken illa dümdüz kesmeliyim gibi bir takıntınız yoksa bu keki bir deneyin derim portakal aşıklarını cezbedici bir aroması var :)) Çok ıslanır korkusuyla portakal şurubunu dökerken pinti davrandım,kek tereyağlı olduğundan  çabuk  emmedi şurubu siz elinizi korkak alıştırmayın inanın çok yakışıcak.
Bizim damak tadımıza göre değişikliklerle birlikte işte nefis portakal aromalı kekin tarifi;


malzemeler;  taste.com.au'dan uyarlamadır
  • 3 Adet Yumurta
  • 125 gr. Tereyağı
  • 1.5 Su Bardağı Şeker
  • 2.5-3 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Yarım Su Bardağı Süt veya Yoğurt
üzeri için;
  • 2-3 Adet Büyük Portakal
  • 1,5 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı Su
yapılışı;
  1. Önce tencereye şeker ve su ekleyip orta ateşte 5 dk.karıştırarak kaynatın sonra  ince dilimlediğiniz portakalları ekleyip 5dk daha pişirin.Sonra şurubun içinden portakalları alın ve soğutun.
  2. Kek için tereyağla şekeri 3 dk. çırpın ve yumurtaları teker teker ilave edip yedirin.Süt veya yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.Unu kabartma tozunu eleyin ve yavaş yavaş ekleyin.
  3. Yuvarlak kek kalıbınıza önce yağlı kağıt serin bu işlem portakallarınızın yanmasını önliyecek,kenara ayırdığınız portakalları dizin hiç boşluk kalmasın kek hamuru aralara giriyor ve görüntü bozuluyor maalesef :(..
  4. Kek hamurunu boşaltın ve önceden 180 derecede ısıttığınız  fırında 30-35-40 dk pişirin pişme sürei fırınınıza bağlı!!
  5. Pişince 5 dk dinlendirin ve bir servis tabağına dikkatlice ters çevirin.
  6. Ayırdığınız şurubu kaşıkla üzerine güzelce gezdirin veee taze demlenmiş bitki çayıyla keyfini sürün :))

16 yorum:

  1. nasıl unutursunuz bu harika kareyi bayıldım bu görüntüye:)

    YanıtlaSil
  2. canım benim kek harika görünüyor..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Salihacım gerçekten harika bir kek olmuş Hatta kek demiyeyim pasta gibi görünüyor.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. Canımmmmmmmm kokusuna geldim:))Elle
    rine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor kış günleri için bence ideal bir, pasta-kek olmuş portakalla genelde kurabiye yapan ben için farklı bir seçenek oldu...sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Salihacigim sen yayınlamayı ben de bu kekin tarifini beklemeyi unutmuşum cnm,görünce hatırladım vd çok sevindirik oldum.Portakallarım varken hazır deneyeyim bari.Kız nefiste görünüyor hani,ellerine sağlık canım arkadaşım.

    :-)

    YanıtlaSil
  7. Saliha'cığım ne vişne kadar mayhoş,
    ne çilek kadar tatlı:)))Biz çok se
    viyoruz...

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık harika görünüyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık..canım..sevgiler,hayırlı günler:))

    YanıtlaSil
  10. En sık yaptıklarımdan ,bayılırım.Bende de portakallı kış pastası diye var.Özellikle ananasla yapılanı acaip favorim.Ellerine sağlık, Saliha'cım.

    YanıtlaSil
  11. çok güzel ....Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. çok teşekkur ederım kızlarrrr,sagolun:)))

    YanıtlaSil
  13. Nasıl bir görsel şölen böyle.. Portakallı tatlara bayılırım. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. çok güzel olmuş .ellerine sağlık... hatice ablan

    YanıtlaSil
  15. Çok çok güzel görünüyor bu kek.. Yemeyip öylece bakabilirim desemde inanmayın hemen indiriveririm mideme :)
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)